Fall Guys: Ultimate Knockout İnceleme
Fall Guys: Ultimate Knockout inceleme içeriğimizde hem oyunun genel dinamiklerine değinecek hem de Fall Guys nasıl bir oyundur ve neden bu kadar çok sevildi gibi konular hakkındaki detayları sizlere aktaracağız.
Fall Guys: Ultimate Knockout inceleme
Oyunumuz ağustos ayının başında piyasaya sürüldü ve çıkış yaptığı ilk gün 2 Milyon kopya satmayı başardı. Mediatonic tarafından geliştirilen sıra dışı bir hayatta kalma (Battle Royale) oyunu diyebiliriz Fall Guys için. Steam ve PS Store üzerinde satışa çıkan oyun çok kısa sürede birçok oyuncu tarafından sevildi ve tercih edildi. Oyun o kadar çok beğenildi ki Fall Guys: Ultimate Knockout sunucuları resmen değil cidden çöktü. Bu çökmeden dolayı oyuncuların gönlünü almak isteyen yapımcılar oyunda ki her oyuncuya 5.000 kudos yani oyun içi para ve kostüm hediye edeceklerini duyurdular. Uzun süre ciddi bir bağlantı sorunu yaşandı. Fall Guys: Ultimate Knockout sunucularının bu baskıya dayanamaması nedeniyle oyuncuların çoğu bir ellerinde klavye diğerinde mouse (bazıları joystickle) oyunun tekrardan açılmasını bekledi. Belki de yapımcı firma bu kadar talebi beklemiyordu ki bizce de beklemiyordu . İlk virajda bu kadar zorlukla karşılaşan oyun neredeyse satış rekoru kırma noktasına geldi ve steam’de en çok satanlar listesine adını yazdırdı. Oyun için istenilen sistem gereksinimleri maddeler halinde yazmaya gerek yok hemen hemen her bilgisayarda rahatça çalışacak özellikler istiyor. (Yine de yazının sonunda listeyi verdim)
Bu arada atlamadan geçmeyelim (PS4 oyuncuları) PS Plus üyeleri için Fall Guys: Ultimate Knockout Ücretsiz olarak sunuldu ve kampanya hala devam ediyor. Eğer PS Plus üyeliğiniz varsa bu ay içerisinde oyunu bedava oalrak indirebilirsiniz. Bu fırsatı kaçırmayın derim.
Kimin eli kimin cebinde belli olmayan oyun gibi oyun Fall Guys. 60 kişi olarak başladığınız bu oyunda bir adaya uçaktan itilmeseniz de bir anda değişik bir platform üzerinde kendinizi koşarken ve rakiplerinizi geride bırakıp, tutup, çekip, atlayıp finiş çizgisini geçmeye çalışırken buluyorsunuz. Özünde çok basit gibi dursa da sıkılmadan saatlerce sizi ekran karşısına kilitleyebilecek bir oyun. Son zamanlarda büyük firmaların yeni Battle Royale oyunlarını tanıtmalarının ardından böylesine renkli ve eğlenceli bir oyunun o ölüm Grubu’nun içinden çıkması gerçekten de büyük bir başarı. (Adamlar arabalar için bile Battle Royale yaptı)
Hadi şimdide bu oyunu bu kadar özel ve vazgeçilmez kılan şeylerin neler olduğuna bir göz atalım; Oyuna solo (tek başınıza) girebildiğiniz gibi davet attığınız arkadaşlarınızla (grup olarak) beraber de oynayabiliyorsunuz. Ama bireysel etaplarda herkes potansiyel rakibiniz konumunda. Ekip oyunlarının olduğu etaplarda sizleri arkadaşlarınızla aynı ekibe alıyor sadece, belki de bu şekilde size küçük bir jest yapıyor olabilir oyun. Arkadaşlarınızla hem rekabeti hem de takım oyununu iç içe yaşamanızı sağlıyor.
Bu koşan, zıplayan, uçan, kaçan renkli tavuklar, sosisler, patates kızartmaları, unicornlar, korsanlar uzun zamandan beri tek düze devam eden Battle Royale oyun türüne farklı bir açıdan bakmamızı sağladı. Hayatta kalma temelinin sadece silah, tüfek, bomba vs gibi kesici ve delici aletlerle olmayacağını bize apaçık gösteren bu oyun üstelik kaybetmenin o kadar da kötü görünmediğini kulağımıza tatlı bir şekilde fısıldadı. Bazen bireysel bazen de takım olarak hiç tanımadığımız kişilerle sonuca ulaşmaya çalışıyorsunuz ki belki de oyunu bu kadar sevdiren ana temellerden biriside budur. Çünkü mevcut Battale Royalerde Squad mantığı ya hep ya hiç olarak var. Yani sonradan ekip arkadaşınızı değiştirme ya da ekipten ayrılma gibi bir seçeneğiniz yok. Ama Fall Guys: Ultimate Knockout’da bireysel başladığınız yarışta sizi bir sonra ki etapta oyun içinde ki rakibinizle aynı topu rakip kaleye gol atmaya çalışan ya da diğer gruptan yumurtaları çalan bir ekibin içine sokuveriyor. Yani bireysel performansınızla zirveye oynamanız yeterli olmuyor çünkü ekiple oynadığınız etapta eğer ekibiniz kaybederse sizde oyuna veda ediyorsunuz.
Her etapta farklı parkurların olması oyun içerisinde ki o sıradanlığı üzerimizden atıyor. Bazen bir çubuktan zıplama çalışıyoruz, bazen kapıları kafamızla kırıyoruz, bazen koşan bant üzerinden uzun atlama yapıyorsunuz, bazen slime yokuşunda ciddi savaş veriyorsunuz. Bazen de biraz önce dediğim gibi rakiple aynı takımda yumurta çalışıyoruz. Bu oyun çeşitliliği ile Fall Guys ilerisi için de umut vaat ediyor. Muhtemelen yeni sezonlar ile birlikte çok daha farklı parkurlar oyuna eklenecek.
Görsel grafikleri ile son zamanlarda oldukça oynan ve izlenen Human Fall Flat‘e benzeyen bu oyunda bitiş çizgisini geçmek için rakiplerinizin ve sizin yaptıkların ve girdiğiniz haller görülmeye değer. Düşenin dostu olmaz derler ya evet bu oyunda bu söz resmen hayat bulmuş. Parkur sonuna ulaşmak için arkadaşınız bile olsa güvenmeyin alın aşağıya. Yoksa etap sonunda aşağıya atılan karakter sizinki olur.
Yıllarca televizyon karşısında heyecanla ve büyük bir dikkatle izlediğimiz Survivor (Tabii de Acun abi) – Wipe Out (Asuman Krause’nin eşsiz sunumuyla) – Ninja Warrior (bir çoğunuz belki bilmez Ramazan gecelerinde gece yarısından sonra sahura kadar yayınlanırdı) gibi extrem yarışmaları bir anda koşan bir tavuk olarak oynamak bizleri cidden hem güldürdü hem de eğlendirdi. Fall Guys: Ultimate Knockout bedava bir şekilde Survivor’da Acun Ilıcalı ’ya, Wipe Out’da Asuman Krause’ye karşı bize yarışma imkânı verdi desek yanlış olmaz herhâlde. Parkur sistemini neredeyse birebir yaşıyorsunuz oyunda. Her etap sonunda çürük yumurtaların elenmesi ise bizi zafere bir adım daha yaklaştıran önemli bir etmen.
Son zamanların meşhur özelliği olan Battle Pass olayı burada da bizleri karşılıyor. Oyun daha yeni olduğu için Fall Guys: Ultimate Knockout Sezon 1 şu an aktif. Oyun oynadıkça kazanılan puanlar bizlere level atlatıyor ve her atladığımız level’de bazı küçük ödüller veriliyor. Peki bu ödüller nedir? Bazen oyun için para, bazen kıyafet, bazen desen, bazen de karakterimize teatral bir öğe olabiliyor.
Devasa bir market olmasa da bizleri tatmin edebilecek ürünlerin yer aldığı bir de marketi var oyunun. Oyunu devam ettirdikçe oyun içi para kasabiliyorsunuz. Bu paraları ise oyunun market bölümünde karakteriniz için kozmetik ürünler (yeni kıyafetler, yeni renkler, yeni yüzler, yeni desenler ve teatral sevinçler) almak için harcıyorsunuz. Ki bu yapılan alışverişler oyuna sizleri daha da bağlayan faktörler arasında yer alıyor.
Oyundaki şu anda en büyük problemlerden birisi isim değiştirememek. Ofansif isimler alındığı için yapım ekibi isim değiştirme özelliğini tamamen kaldırmış durumda. Bütün oyuncular Fall Guy numara şeklinde isimlendirilmiş. Özellikle arkadaşlarınız ile oynadığınızda bu durum biraz karmaşaya sebep olabiliyor. Umarız kapatılan bu özelliğe farklı bir çözüm getirilir.
Steam üzerinde 2 tür fiyatlandırması mevcut oyun 38,00 TL üzerinden satılmakta. Collector’s Edition paketi ise 50,00 TL’ye satılmakta. PS Store ‘da ise Fall Guys: Ultimate Knockout ücretsiz seçeneğiyle konsol oyuncularına göz kırpmaya devam ediyor.
Bütün Dünya’nın #evdekal çağrısı yaptığı şu dönemde belki de oyun dünyasında aynı şeyleri görmekten bıkan, sıkılan oyuncular için gerek renkleri gerek parkurları gerekse karakterleriyle oyunculara farklı bir his uyandıran bu güzel oyun şimdilik yükselişini sürdürüyor. Sayılar yalan söylemez derler ya, aslında doğru gibi görünüyor bu söz. Anlık 50.000 oyuncu sınırına dayandı, Twitch.tv ‘de anlık olarak (yazımı yazarken göz ucuyla çaktırmadan baktım) 185.653 izleyici sayısına ulaştı. Bence kocaman bir alkışı hakkediyor. Siz ne dersiniz?
Fall Guys Sistem Gereksinimleri
Minimum:
İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit sadece
İşlemci: Intel Core i5 veya AMD eşdeğeri
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GTX 660 veya AMD Radeon HD 7950
Depolama: 2 GB kullanılabilir alan
Önerilen:
İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit sadece
İşlemci: Intel Core i5 eşdeğeri AMD veya daha üstü
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GTX 660 / AMD Radeon HD 7950 veya daha üstü
Depolama: 2 GB kullanılabilir alan