Sizinkiler

Fate

Role Playing Game, yani Rol Yapma Oyunları… Bu gizemli dünya, gerçek dünyayı da içinde barındıran insan beyninin sınır(sız)ları içerisinde hikayenin an içinde değişkenlik gösterebildiği kurmaca oyun tarzının açılımıdır. Konular, gerçek yaşamda olabilecek ya da olmaya yakın olabileceği gibi bilim-kurgu da olabilir. Önemli olan bir hikayenin anlatılmasıdır. Evet, her oyunda bir hikaye anlatılır ama RPG’lerde konu aslında oyundur, tabii siz bu bulmacanın parçalarını tamamlarken kötülerle iyilerin savaşını da vermeniz gerekir.


RPG Oyunlarının hikayeden oluşması, kimi zaman bir kerelik oyunlar olarak değerlendirilmesine yol açar. Evet, belki herhangi bir oyunu tamamladığınızda ve hikayenin sonuna ulaştığınızda oyunu tekrar oynamak istemezsiniz ama RPG’lerin sonunun olup olmaması destanınızın nerede bitirip nerede tekrardan başlatacağının kararı sizlerin elinde olması RPG oyunlarının tercih edilme nedenlerinin başında gelir.


Şeytani duygular


Blizzard firması, 1996 yılının ekim ayında, bizlerle buluşturduğu İspanyolca ‘Şeytan’ anlamına gelen Diablo oyunu ile RPG ve hack’n slash tarzının nasıl bir araya getirilebileceğinin bilgilerini vermişti.
Tüm oyun otoriteleri tarafından kabul gören kendine has oynayış tarzı ve fantastik karanlık ortaçağ yapısıyla Diablo, serinin devamı olan Diablo 2 ile oyuncuların gözündeki yerini korumakla beraber çıtayı bir hayli yükseltmiş ve bu serinin devamıyla ilgili büyük bir oyuncu kitlesini derin bir bekleyişe sürüklemişti.



Üçüncü oyun olan Diablo 3’ün duyuruluşu olan 2005 tarihinden bu yana altı yıl gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen yapımcı firma Blizzard’ın hala kesin bir çıkış tarihi bulunmuyor. Bu bekleyiş süresi zarfında birçok alternatif RPG oyunu oynadık ve bitirdik, ancak hala bizlere bu yola baş koymamamıza sebep olan oyun çıkmış durumda değil.


İşte bu bekleme süresinde iken, RPG/Hack’n Slash oyunu olan, Wild Games tarafından geliştirilmiş ve 2005 yılında piyasaya sürülmüş Fate isimli oyun güzel bir alternatif olabilir.


Başlarken


Dört farklı zorluk seçeneğinden birini seçtikten sonra, karikatürize bir karakter karşılıyor bizi, koca kafalı, ince vücutlu, şişman elleriyle Wii’nin başlangıç avatarlarına benzeyen ana karakterimizi ilk önce isimlendiriyoruz, daha sonrasında cinsiyetini belirledikten sonra kısıtlı olan saç sakal ve aksesuar ayarları ile ana karakter ayarlarını tamamlamış bulunuyoruz. Sonrasında Fable serisinden esinlenilmiş olan oyun süresi boyunca daima bizimle olacak evcil hayvanımızın adını ve köpek ya da kedi olarak cinsini belirliyoruz.

Oyuna giriş esnasında 60’lı yaşlarda bilge bir büyücünün sahip olduğunu düşündüğümüz o klasik oyunun epik hikayesini anlatan tok ses ile kısa bir brifing eşliğinde oyunun başlangıç videosunu izliyoruz.


Köyümün yolları taştan


Maceraya giriş yaptığımız anda klasik İrlanda folk müziği eşliğinde ortasından masmavi bir dere geçen yemyeşil çayırları, küçük küçük kütük evleri, kuzey kısmında bir mezarlığı olan musluklu bir havuz barındıran köy meydanı ile bizleri şirin mi şirin bir dağ köyü karşılıyor. Bu köy içerisinde karakterimizle ilgili tüm eşyaları bulabileceğimiz, edindiğimiz silah, aksesuar, zırh ve kıyafetleri alıp satabildiğimiz, upgrade edebildiğimiz bir yer burası. Görevlerimizi buradan alıyor, dövüş arenamız olan zindanlardan nefes almak için town portal ile geri çıktığımızda gerekli olan tüm envanterleri bulabileceğimiz bir yer oyuna başladığımız köyümüz.


Senin bir amacın var evladım


İlk başladığımızda bir ana görevimiz bulunuyor. Seçmiş olduğumuz zorluk derecesine göre zindanın 42, 45, 47 ya da 52. katında bizi bekleyen bir yaratığı yok etmek olarak tayin edilmiş durumda. Bu görevi köyün doğusunda bulunan zindanın giriş kapısındaki Bremen adlı bilge bir büyücüden alıyoruz. Bunun haricinde köy ahalisinden alacağımız bize deneyim puanı, altın ya da fame (şan, şöhret) gibi getirileri olacak 100’ü aşkın yan görev de bulunuyor. Bu görevler zindanın çeşitli katlarında olan düşmanları öldürmek, kaybolmuş eşyaları bulmak ya da içeride kilitli kalmış insanları kurtarmak gibi çeşitlilik gösteren görevlerden oluşuyor.



Neydin ne oldun


Başlangıç yaptığımızda klasik olarak mage, warrior ya da rogue gibi seçimler yok. Bunlar oyuncunun yetenek puanı dağılımına bırakılmış durumda… Oyun içi gelişimde bildiğimiz seviye atlama sistemi var. Birinci seviyeden başladığınız karakter gelişiminiz, 99. seviyeye kadar çıkıyor. Her seviye atlayışınızda 5 adet karakter puanı, 2 adet yetenek puanı alıyorsunuz ve aldığınız bu puanları karakter ağacınızdaki dağılımına göre karakterinizin genel özellikleri meydana çıkıyor.


Standart karakter gelişimi haricinde bir de şöhret seviyeniz var. Bu oyun içindeki tanınmışlığınızla ilgili bir durum. Her tamamladığınız görev sonrası kazandığınız, Fame (şöhret) puanları sizlere atladığınız seviye başı 4 yetenek puanı getirecektir. Eğer isterseniz bunu köydeki hikaye anlatıcıya altın vererek de yapabilirsiniz, ancak başlarda makul olan bu durum ileriki seviyelerde çok daha fazla maliyetli bir hal alacaktır. 

Strength, dexterity, vitality ve mana gibi klasik RPG gelişim öğeleri bulunuyor. Bunlar sizin kullanacağınız silahlarda üstünüze geçireceğiniz zırhlarda ya da yapacağınız büyülerde etkin rol oynayan öğeler. Her zamanki gibi envanter alımı altın sistemine dayanıyor topladığınız ve görevlerden edindiğiniz altınlarınızla kendinize istediğiniz eşyaları alabiliyorsunuz. Bunların yanı sıra yetenek puanlarınız var. Bunlar:


Sword skill: Kılıç kullanım becerinizi,
Hammer skill: Çekiç kullanım becerinizi,
Axe skill: Balta kullanım becerinizi,
Spear skill: Cirit kullanım becerinizi,
Staff skill: Asa kullanım becerinizi,
Bow crossbow skill: Ok ve Kurma ok kullanım becerinizi,
Critical strike skill: En yüksek vuruş gücü kullanım becerinizi,
Spell casting skill: Büyü uygulamadaki hız becerinizi,
Dual-wielding skill: Çiftli silah kullanım beceriniz,
Shield battle skill: Kalkan kullanım becerinizi,
Attack magic skill: Ofansif nitelikli büyü gücü kullanım becerinizi,
Defense magic skill: Defansif nitelikli büyü gücü kullanım becerinizi,
Charm magic skill: Bilgi nitelikli büyü gücü kullanım becerinizi,


İfade eden özellikleriniz bulunuyor. Bunlara göre karakterinizin ana özelliklerinin dışında çok önemli rol oynayan yan becerilerde kazandırmış oluyorsunuz.



Düşmanımın büyüklüğü benim büyüklüğümdür


Karşımıza 100’den fazla farklı tür, özellik ve silah kombinasyonuna sahip düşman kitleleri çıkıyor, kesinlikle olağan ve sürekli karşılaştığımız bir düşman türünün olmaması çeşitliliğin bol oluşu oyunun akışını rahatlatıyor ve sıkıcı bir hal almaktan çıkartıyor. Köy ahalisinden aldığımız yan görevlerin her birinde hemen hemen türünün lideri olan farklı üstün özelliklere sahip düşmanlar çıkıyor.


Herkes yalan bir sen gerçeksin sadık dostum


Bunlar haricinde yanımızda sadık mı sadık bir evcil hayvanımız var. Kedi ya da köpek bu sizin seçiminiz. Sizinle sürekli birlikte olan petiniz düşmanlara saldırıyor, hazine bulunca sizi uyarıyor, yedirdiğiniz balıklar sayesinde belirli sürelerde başka yaratıklara dönüşüp daha güçlü saldırılarda bulunabiliyor, ama daha önemlisi eşya taşıma özelliğine de sahip. Hatta hayvanınıza verdiğiniz eşyalarınızı köye götürüp satıyor ve geri gelebiliyor. Kendi karakter gelişimini otomatik olarak yapan petiniz seviye atladıkça çok daha güçlü hale geliyor.

Grafiksel etmenler ve ses


Genel olarak renk çeşitliliği ve ışıklandırma efektleri bakımından tatmin edici düzeyde sayılabilir. Oyun içi ses efektleri ve arka müzik seçimleri oldukça başarı olan yapımda olağan sürekli kullanılarak kulak aşındıran efektlere rastlanmamakla beraber ses bakımından da beklenenden bir hayli fazlasını verebilmekte zindanda daha aşağı katlara inildikçe müzik background’u oldukça gotik bir hal alıyor.


Dipnotlar


Bunun haricinde oyunda bir de balık tutabilme özelliğimiz var. İster köyümüzdeki ırmaktan istersek de zindanın iç bölümlerden balık tutarak evcil hayvanımızı dönüştürebilir ya da biraz daha zaman ayırarak altın kazancımızı yükseltebilecek ya da çok ama çok işimize yarayacak eşyalar elde etmemiz mümkün olabilir. Balıkçılık konusuna biraz zaman ayırmanızda kesinlikle fayda var. Balık tutabilmek için tek yapmanız gereken doğru zamanda oltanızı çekmeniz olacaktır.



Köyün mezarlığının içinde silahlarınıza ek özellikler kazandırabilmeniz için emrinize amade aristokrat bir penguen bulunmakta buradan elinizdeki her türlü iteme rastgele ek özellikler ekletebilirsiniz tabii ki belli bir altın karşılığında ancak bu işlemi düşük maliyetli eşyalarınızla uygulamanız hem ek özellik kazanma ihtimalinizi arttıracak hem de daha az altın harcamış olacaksınız.


Kıssadan hisse…


Klasik RPG oyunlarının tüm unsurlarını içinde barındıran hatta üstüne yenilikler eklemeyi oldukça güzel bir biçimde başarabilmiş yegane oyunlardan olmayı hak eden Fate, Diablo 3’ün çıkmasından önce keyif alarak oynayabileceğiniz bir oyun olma özelliğini taşıyor. Düşman çeşitliliğiyle, hoş müzikleriyle, uzunca oyun süresiyle, Diablo 3’ten önce ısınmak için iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkan oyunu oynamakta yarar var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu