Oyun İncelemeleri

FIFA 12

Sonbahar mevsimi oyuncular için hep heyecan verici olmuştur. Yazın etkisinden kurtulup soğumaya başlayan havalar yepyeni oyunların habercisidir. Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte oyun gündemi hareketlenir, sezonluk oyunların yeni versiyonları ortaya çıkmaya başlar.

Kısa bir süre önce demo versiyonunu oynadığımız ve ofis ahalisi olarak hayran kaldığımız FIFA 12 de bu dönemin meyvelerinden biri oldu. Nihayet piyasaya sürülen (Tabii ki piyasaya çıktığı gibi ofisimize gönderilen) FIFA 12 ile birlikte yeni öğle arası eğlencemize de kavuşmuş olduk.

Ofis ahalisi olarak ‘incelemeyi kim yapacak?’ diye düşünmeye başladık. Masada bir yıldır beklediğimiz FIFA 12 duruyordu ve biz bu konuyu net bir karara bağlayamıyorduk. Kibar ricalarla başlayan karar süreci, hararetli bir tartışma ortamına dönüşmeye başlamıştı ki ben ortada duran FIFA 12’yi kaparak ofisten dışarı doğru koşmaya başladım.

Bana yetişip omuz omuza mücadeleye giren Özgür Yıldız kapının kenarına takılarak yere serildi. Onun üstünden atlayarak beni yakalamaya çalışan Mahmut Saral tişörtümü çekti ve beni durdurdu fakat duruma Uğur ağabey (Hasan Uğur Nayır) müdahale etti.

Kendisinin futbol oyunlarıyla arası pek iyi olmasa da bize hakemlik yaptı sağ olsun. Mahmut’u kırmızı kartla oyun dışında bırakarak FIFA 12’nin inceleme hakkını hükmen bana verdi. Mahmut da bu duruma olan kızgınlığını ‘Ben de PES 2012’yi incelerim.’ cümlesiyle ifade etti. Mahmut Saral’ın PES 2012 incelemesi de çok kısa bir süre içerisinde Merlin’in Kazanı’nda olacak, okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Yeni yıl, yeni FIFA!..
Yeni çarpışma motoru ve geliştirilmiş oyun dinamiğiyle piyasaya çıkmadan önce çok konuşulan FIFA 12, bu yıl tüm platformlarda aynı oynanışı sunma vaadiyle geldi. PC, PS3 ve Xbox 360 platformlarında göz atma fırsatı bulduğum FIFA 12, biz PC oyuncuları için bir hayal gibi görünen eşitliği nihayet başarmış görünüyordu. İncelemeyi yapacağım FIFA 12, PC versiyonuydu. Oyunu yükledikten sonra gördüm ki, FIFA 12 artık PC’de de çok güçlüydü, FIFA 11’in menüleri değiştirilmiş hali değildi.

Her yeni FIFA geldiğinde önce menülerde gezinir etrafa bakınırım, sonrasında Settings’e girip tuşlarımı ayarlarım ve zorluğu en üst düzeye getirip favori maçlarımdan birini yaparım. Bu yılki FIFA’da da rutin ayar işlemlerimi gerçekleştirdikten sonra Legendary zorluğunda Milan – Inter derbisi denemek istedim. Açıkçası biraz utanç verici bir 15 dakika yaşadım.

FIFA 12’nin demosunu sadece PC’de oynamıştım ve zorluk değiştirme imkanı sunulmamıştı. Legendary zorluğu ile birlikte, oyunun değişen defans anlayışı İtalyan futbolunun ne kadar sert olduğunu bana göstermişti. Geliştirilen çarpışma motorunun ortaya çıkardığı tökezleme ve düşüş sahneleri etkileyiciydi. Sahalarda görmeye alışkın olduğumuz, fakat oyunlarda daha önce görmediğimiz görüntülerdi bunlar.

Maçın sonucunu merak ediyorsanız; Inter, Milan’ı (beni) 4-1 yendi. Milan’lı oyuncular bacak, bel ve boyun ağrılarıyla soyunma odasına doğru ilerlediler. FIFA 12, ilk izlenimimde gönlümü fethetmeyi başarmıştı.

Bu yıl defansı iyi yapan kazanır
Bu yılın FIFA’sında bambaşka bir defans anlayışı var. Konami’nin WE/PES serisiyle tanıştığımız, yeni jenerasyon FIFA’larda kullanmaya alıştığımız tek tuşa basılı tutarak pres yapma özelliği FIFA 12’de bulunmuyor. Artık pres tuşuna basılı tutarak defansif pozisyonda koşarak rakibe yakınlaşıyoruz, şut tuşuna basarak müdahale yapıyoruz.

Kulağa pek sevimli gelmiyor olsa da, bu yeni kontrol anlayışı oyuna müthiş bir defansif mücadele keyfi kazandırmış. Artık tek tuşa basılı tutarak topu söküp alan defans oyuncuları yok, kıvrak çalımlar yapmayı başarabilen oyuncuların önü açık.

FIFA 12’de atak yapma mantığı da çok değişmiş. Bu yıl pasları isabetli atmak için daha dikkatli olmalısınız, pas barını yeteri kadar doldurmak zorunda olduğunuzu unutmamalısınız ve ara pasların zamanlamasına çok özen göstermelisiniz. Defans oyuncuları her daim uyanık oldukları için artık ara paslar eskisi gibi rahatça geçmiyor.

Havadan gelen pasları kontrol etmek de ayrı bir maharet. Oyunun hava topu kontrolü esnasındaki hareketleri elden geçirilmiş. Hava toplarını kontrol etmek ayrı bir maharet haline gelmiş.

Santradan çıkıp gol atmak tarih oldu

FIFA 12’de geçtiğimiz yıllara oranla daha oturaklı bir oyun yapısı karşımıza çıkıyor. Bu yıl yapacağınız maçlarda santra çizgisinden depara kalkıp bir iki çalımla kaleye gitmeniz mümkün değil. Karşınızda yüksek zorluktaki bilgisayar ya da işi bilen bir oyuncu varsa defansı düz koşularla geçmeniz imkansız, şimdiden söyleyelim.

Oyuncuların kondisyonları önceki oyuna oranla biraz daha yükseltilmiş. PS3 ve Xbox 360’daki FIFA 11’de azıcık deparla oyuncumuzu nefes nefese bırakabiliyorduk. İki depar attığında dağılan Messi bu oyunda yerini bir canavara bırakmış. Cristiano Ronaldo ile (gerçekte olduğu gibi) dakika 85’te sağ kanattan uçabilir, Gerrard ya da Lampard ile maç boyunca yüksek tempoda koşabilirsiniz.

Bu yıl EA Sports gerçek sakatlıklarla oyunu zenginleştirdi. FIFA 12’de yeni sakatlık türleri ile boğuşacak, tam olarak iyileşmemiş bir oyuncuyu sahaya sürmenin riskini yaşayabileceksiniz.

Bütün bu yeni özelliklerin yanı sıra, oyunun Settings menüsündeki ‘Game Customization’ seçenekleri de çok hoş. Buradaki seçenekler doğrultusunda oyunun fizik motorunu tamamen kendinize özel bir şekle getirebiliyorsunuz. Oyuna baktığınızda gerçekçilik konusunda yetersiz bulduğunuz nitelikler varsa bu menüye uğramanızı tavsiye ederim. Bu menü aracılığıyla şut/pas güçlerini, hızlarını, oyuncuların koşu hızlarını ve pozisyon alma şekillerini değiştirebilirsiniz.

Sonuç olarak FIFA 12, oynanabilirlik açısından beni kendine hayran bıraktı. Yaptığım her maçta oyuna daha da bağlandım. Burada sayfalarca yazsam dahi anlatamayacağım oynanış ayrıntılarını oyunu oynayarak keşfedin. Oynanış öğelerinin zenginliğini göz önünde bulundurduğumda FIFA 12’nin herkese eğlenceyle dolu bir yıl yaşatacağına eminim.

Abbiati’nin kafasındaki benler
Bu yılki FIFA’da daha ayrıntılı gölgelendirme efektleri, daha keskin ayrıntılı kaplamalar ve daha gerçekçi seyirci modellemeleri göze çarpıyor. Yaptığım Milan maçında kaleci Abbiati’nin kafasındaki benleri görebildim ve şaşırdım açıkçası.

Oyuncuların fiziksel tasarımları geliştirilmiş, futbolcular gerçekteki hallerine epey benziyor. Koşan oyuncunun formasındaki dalgalanmaları görebiliyorsunuz, kramponlarının markalarını okuyabiliyorsunuz.

Yüz modellemeleri konusunda PES hayranları tarafından sürekli eleştirilen FIFA, bu yıl aynı konuda eleştirilecek gibi görünüyor. Oyunculara yakından baktığınızda kimin kim olduğunu anlayabiliyor olsanız da, ayrıntıcı futbol tutkunları için daha fazla ayrıntıya ihtiyaç olduğunu söyleyemeliyim.

Atmosferi yansıtma konusunda her zaman başarıyı yakalamış bir seri olan FIFA, bu yıl da başarılı gidişatını devam ettiriyor. Ara sahnelerde saha içine zum yapan kamera ile birlikte etkileyici bir saha atmosferine dahil oluyoruz. Gözü rahatsız eden grafik hataları yok, oyunun grafikleri genel olarak başarılı.

Kulakları sağır eden tezahürat eşliğinde maç devam ediyor

Sesler konusunda EA Sports’u hep takdir etmişimdir. Bu yıl da takdir etmeye devam ediyorum. Futbolu daha gerçekçi yaşamanız için sahaya girmeniz gerekir diye düşünüyorum. Sesler son derece etkileyici.

Oyun menüsündeki müziklerden spiker yorumlarına, tezahüratlardan oyun içi atmosfere kadar her ses FIFA serisine yakışır düzeyde kaliteli hazırlanmış. Eğer evinizde rahatsız olacak kimse yoksa sesi doyasıya açın ve futbol ambiyansının keyfini çıkarın.

Futbol tek bir şekilde oynanmaz
FIFA 12’nin oyun modlarında özellikle PC oyuncularını sevindirecek yenilikler var. Geçtiğimiz yıl sadece PS3 ve Xbox 360 versiyonlarında oynayabildiğimiz Ultimate Team modu bu yıl PC’de de mevcut. Bu yenilik ile birlikte PC’nin üvey evlat olmaktan çıktığını müjdeleyebiliriz.

Ultimate Team modunda FIFA Ultimate Team online topluluğu dahilinde oyuncu alıp satarak, en güçlü takımı kurmaya çalışabilirsiniz. Oldukça eğlenceli bir mod, denememiş olanlara şiddetle tavsiye ederim.

Oyunun kariyer modu elden geçirilmiş. Bu versiyonda daha gerçekçi menajerlik seçeneklerine sahipsiniz ve her şey sizin kararlarınız doğrultusunda ilerlemekte. Arayüz değiştirilmiş, daha kullanışlı ve çekici bir hale getirilmiş.

FIFA’yı ele aldığımızda online oyun modlarını es geçemeyiz. Geniş bir online oyuncu kitlesine sahip olan FIFA, bu versiyonla oyuncu sayısını daha da arttıracak gibi görünüyor.

Artık Online oyun modları arasında artık Head to Head Online Seasons seçeneği mevcut. Bu seçenek ile diğer FIFA 12 oyuncularıyla sezon maçları yapabileceksiniz, sadece dostluk maçları ile sınırlı kalmayacaksınız.

Bu sezonlar dahilinde küme atlamak veya küme düşmemek için yeterince puan kazanmak için sezon başına 10 maç oynayacaksınız. Üst liglerde daha sıkı oyuncular olacak, daha sıkı maçlar oynanacak. Online oyunun oynanabilirliğini arttırmak adına başarılı bir mod olduğunu söylemeliyim.

Son olarak değinmek istediğim yenilik; Support Your Club özelliği. Bu özellik ile tuttuğunuz takımı FIFA 12 sıralamasında yukarılara taşımanız mümkün olacak. Örneğin Manchester Utd. taraftarı FIFA 12 oyuncuları, Barcelona taraftarı FIFA 12 oyuncularından genel olarak daha başarılıysa Manchester Utd’ın takım puanı yükselecek ve takım sıralamasında yukarı tırmanacak.

Bu modun oyuna eklenmiş olması, FIFA 12’de Türkiye Ligi’nin bulunmamasından dolayı duyduğumuz üzüntüyü arttırmakta. Şahsen Türkiye’deki FIFA 12 oyuncuları arasında hangi takımın taraftarının daha yetenekli bileklere sahip olduğunu olduğunu görmek isterdim.

Hem gol hem penaltı!
Durumu baştan sona özetlemek gerekirse FIFA 12’de yapılacak çok şey var. Grafikler göz alıcı, yeni fizik ve çarpışma motoru hayranlık verici. Geliştirilmiş yapay zeka ve oyuncu dinamikleri futbolun keyfini en gerçekçi biçimde ekranlara yansıtırken yeni kontroller oyun keyfini arttırıyor.

Bütün bu olumlu gelişmelerin üzerine yeni oyun modları ile 500’ün üzerinde lisanslı futbol takımı ve 15.000’in üzerinde lisanslı oyuncu eklenince ortaya canavar gibi bir futbol oyunu çıkıyor.

FIFA 12 hakkında sayfalarca yazsam da oyunun sizlere neler sunacağını anlatmayı bitiremem. Bu oyunu oynamanız, tüm ayrıntılarını canlı canlı tecrübe etmeniz gerekiyor.

FIFA 12’yi, futbolu ve oyunları seven herkese şiddetle tavsiye ediyorum. FIFA 11’i tutkuyla oynamış bir oyuncu olarak FIFA 12’yi serisinin en zengin versiyonu olarak nitelendiriyorum. EA Sports bu yıl bir futbol şaheseri yaratmış. Bu oyuna verdiğiniz her kuruş size eğlence olarak geri dönecek, bundan eminim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu