Oyun İncelemeleri

Final Fantasy IV Pixel Remaster inceleme

Final Fantasy IV Pixel Remaster, batıda JRPG denilince akla ilk gelen isim olan Final Fantasy serisinin eski oyunlarını yeni oyuncular ile tanıtmak için için çıkış yaptı. Daha önce çeşitli platformlarda yayınlanmış olan Final Fantasy IV sürümlerine göre ne gibi farkları ve yenilikleri var birlikte bakalım.

Final Fantasy IV Pixel Remaster inceleme

Hikayemiz krallığı adına kristalleri toplamaya çıkmış olan Cecil adındaki Kara Şövalye’nin etrafında geçiyor. Hizmet ettiği kralın kendisi gibi davranmaması ve kristalleri toplamak için masum canları katletmek zorunda kalması konusunda sorular sorunca rütbesi düşürülen Cecil, istemsizce yıkımına sebep olduğu köydeki küçük bir kızı korumaya karar verince bir hain olarak damgalanıyor ve hikaye başlıyor. 

Hem Kara Şövalye Hem Paladin

Kısa bir süre sonra Paladin güçlerine de sahip olan Cecil’in hikayesi heyecanlı, etkileyici ve 30 yıl sonra bile çok güzel. Çizgisel bir ilerleyişe sahip olan hikaye beklenmedik olaylar, üzücü sahneler ve çoğu başarılı yazılmış karakterler ile dolu. Final Fantasy oyunları hikaye konusunda her zaman başarılı olduğu için beklentiniz büyük olacaktır. Bu oyun beklentileri karşılıyor. 

Sıra Tabanlı Final Fantasy Günlerine Dönüş

Son yıllarda çıkan JRPG oyunları sıra tabanlı sistemi yavaş yavaş geride bırakırken, Final Fantasy IV eski oynanış sistemini aynen koruyor. Aslında tam olarak sıra tabanlı değil, serinin ikonik savaş sistemi olan Active Time Battle (ATB) sistemi bulunuyor. Yapacağımız seçime göre ATB’nin bizim seçimimizi beklemesi ya da sürekli çalışmaya devam etmesini sağlamak mümkün. 

Ana karakterimiz Cecil’in dışında bir sürü farklı ekip arkadaşını grubumuza dahil ediyoruz. Büyücü çeşitleri, rahip, bard ve Dragoon gibi mesleklere sahip karakterler arasından grubumuzu oluşturup savaşa giriyoruz. Ekibe katılan karakterlerin meslekleri sabit olduğundan “Rydia White Mage olup iyileştirme büyüsü kullansın” gibi özelleştirmeler yapmak gibi bir şansımız yok. 

Oyunun “random encounter” sistemi bir süre sonra rahatça iki adım atmamıza izin vermez hale geliyor ama bir avantajımız var. Oyuna eklenen “savaş hızı” ve “otomatik savaş” seçenekleri sayesinde adım başı karşımıza çıkan düşmanları rahatça temizleyip, ilerleyen kısımlarda ihtiyaç duyacağımız güçlü takım arkadaşlarını elde etmek mümkün. Otomatik savaş karakterimizin son kullandığı komutu tekrar etmesini sağlarken, yüksek savaş hızı ile bir çırpıda kalabalık grupları temizlemek mümkün. Yalnız otomatik savaşı seçerken en son ne kullandığınıza dikkat edin, karakterler anlamsız hareketlere girişmesin.

Yeni JRPG oyunlarına alışmış oyuncular için biraz fazla basit bir oynanış gibi gelebilir ama zamanına göre güzel bir oynanışa sahip. Kaba kuvvet uygulayarak geçemeyeceğimiz boss dövüşleri bizi elimizdeki kişiler ile yapabileceğimizi taktikleri geliştirmeye itiyor.

30 Yıllık Güncellenmiş Grafiklerler Pixel Remaster

Final Fantasy IV çeşitli platformlarda çıkmış olsa da ilk oyun SNES platformunda yayınlanmıştı. Final Fantasy IV Pixel Remaster’ın temel aldığı sürüm de orjinal SNES oyunu olmuş. Orjinal oyunun 16 bit görselleri geliştirilmiş ve yüksek kaliteli modeller ile günümüze uyarlanmış. Animasyonlar, karakter modelleri ve arkaplanlar başarılı bir şekilde güncellenerek günümüze gelmiş. 

Final Fantasy IV Pixel Remaster sürümü daha sonra yayınlanan ekstra içeriklere sahip değil ve görsel olarak eski oyunun geliştirilmiş sürümü olmanın dışında çok az yenilik sunuyor. Yukarıda saydıklarım dışında bir mini harita, dövüştüğümüz düşmanları içeren “Bestiary” ve başarılı bir şekilde yeniden kaydedilmiş müzikler var. Ayrıca “daha fazla nostalji” diyen oyuncular için oyundaki bir filtreyi kaldırıp görüntüyü daha puslu hale getiren bir seçenek bile bulunuyor. 

Grafikler 16 bit SNES oyununa göre gayet iyi bir gelişim göstermişler ama aklımın bir köşesinde “Neden PSP sürümünün görselliği dururken bu grafikler ile oynuyoruz” sorusu oluşuyor. PSP sürümleri görsel olarak daha iyi ve ekstra içerikler ile daha dolu ama burada en büyük etkinin “nostalji faktörü” olduğunu düşünüyorum. Seriyi çıktığı yıllarda oynayan oyuncular Pixel Remaster sürümleri tercih edecektir. Bana göre hızlı savaş özelliği yüzünden bile Pixel Remaster tercih edilebilir. Ama görsel olarak PSP sürümündeki modelleri ve efektleri tercih ederdim. (Gerçi öyle isterseniz oyunun 3D Remake sürümü de PC ve telefonlarda mevcut) 

Oyunun OST’leri orjinaline sadık olarak tekrar düzenlenmiş ve oldukça iyi bir iş çıkarılmış. Yazı fontu küçük ekranlarda rahatsız edici olabilir ama PC ekranında gayet rahat ve okunaklı bir şekilde görevini yerine getirdiğini düşünüyorum. 

Sonuç

Final Fantasy IV Pixel Remaster 30 yıllık bir oyunu alıp günümüzde keyifli bir şekilde oynanır hale getiren başarılı bir iş olmuş. Final Fantasy evrenine serinin başarılı MMO oyunu FF XIV ile ya da son yıllarda çıkan oyunları ile giriş yapmış olup eski oyunları merak eden oyuncular için Pixel Remaster sürümlerini önerebilirim. Ayrıca seriyi çıktığı yıllarda oynamış, nostalji yapmak için tekrar oynamak isteyen oyuncular için de en ideal sürüm bu olacaktır. Final Fantasy Dissidia oyunları ile tanıştığım merak ettiğim için oynadığım PSP sürümünde bitirdiğim Final Fantasy IV’ü orjinal haliyle oynamak  hoş bir deneyim oldu. 

Final Fantasy IV Pixel Remaster Steam üzerinden 90 TL fiyat etiketiyle satışa çıkmış durumda. Sonradan eklenen içerikleri barındırmayan sürüm, içerdiği bazı kolaylıklar ve SNES sürümünün ruhunu en iyi yansıtan versiyon olarak dikkat çekiyor. Serinin hayranıysanız gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Oyun yaklaşık 18 dolarlık fiyat etiketi ile çıkmış ve fiyatının hakkını veriyor. Yine de görselliği ve içerdiği eski tarz sistemi ile bütün oyunculara hitap edebileceğini düşünmüyorum. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu