Flight Simulator 2004
Eskiden daha fazla ve kaliteli simulasyon oyunu yapılırdı.Artık pek fazla bulunmuyor. Ama Microsoft sağ olsun(Microsoft? Sağ olsun!!?) bizi simulasyonsuz bırakmıyor.Microsoft’un yeni Simulatörü Flight Sim2004 Cenyurty of Flight sayesinde yine gök yüzüne açılıp kuşlar gibi özgür olacağız (Ne dediğimin farkında değilim.) MSFS2003 gerçekten hoş bir oyundu. Gerçekliği göz kamaştırıyordu. Gerçekçiliği o kadar yüksekti ki 9/11 (11 Eylül) saldırıları için teröristlerin bu programla ön hazırlık yaptıkları bile söylendi.MSFS2003 ile uçmak çok eğlenceliydi. Ben bir Boeing ile İstanbul, Berlin arsını real-time kesintisiz uçtuğumu hatırlarım.(3.5 saat falandı galiba. Tabi ben yolda oyalanmıştım biraz. O ay başka yerlere de uçtum.Tahmin edersiniz, elektrik faturaları a epey bir uçmuştu…)Bakalım bu oyunda neler yapmışlar.
Öncelikle neden “cenyurty of flight”. Çünkü motor kullanılarak yapılan uçuşun 100. yılındayız. Ama 2004’ün bir önemi daha var. O da bu inanılmaz Flight Simulator serisinin 20. yılı olması. Bu iki özel tarih sebebiyle yapım takımı çok uğraşmış ve onca eleştiriye rağmen oyunu daha da gerçekçi hale getirmişler.(Daha gerçekçi mi? Oyunla beraber pilot tulumu falan veriyorlar herhalde… :p ) Sadece birkaç sayı verelim: hava alanı sayısı 22.000’den 24.000’in üzerine çıkarılmış. Daha da önemlisi oyunda kullanabildiğimiz uçakların sayısı 15 ten 24’e çıkarılmış.Oyunda bize uçuş tarihini de yaşatmaya çalışacaklar.
Amaç doğrultusunda Wright kardeşlerin Kitty Hawk’ı, Charles Lindbergh’in The Spirit of St. Louis’i, Amelia Earhart’ın Lockheed Vega’sı,Vickers Vimy, Douglas DC-3 yolcu uçağı,Piper Cub….ve bunun gibi bir çok uçak oyun paketinde yer alacak.
Esas önemli olan kısım ise artan sayılar veya uçaklar değil. Oyunun her tarafı elden geçirilmiş. Gerek fizik motoru gerek uçakların iç detayları. Hepsi mükemmel. Eski bir uçakla uçarken, düşük devirli motorun gövdeyi nasıl titrettiğini, camların zangır zangır oynadığını göreceğiz, hissedeceğiz.
Oyunun çok gerçekçi olduğu bir gerçek (huh?). Ancak hemen gözünüz korkmasın. Beginnerlar için ayrı zorluk seviyeleri mevcut. Ve eğitiminizi deneyimli havacılar John-Martha King çifti verecek (Hiç haz etmem bu yaşlı çiftten!) Rod Machado ise traininglerimizde yan koltukta bulunacak (Rod abimizi severiz)
Oyunda ayrıca eğitim merkezi gözden geçirilmiş ve önceki oyunlarda sıkıntısını çektiğimiz GPS kullanma, VOR ile iniş yapma gibi konulara daha ayrıntılı ama herkesin anlayabileceği bir şekle getirilmiş.
Dedik ya havacılığın 100. yılı diye. Oyun 100. yılın şerefine eski havacıların gerçekleştirdiği önemli uçuşları yapmamıza olanak sağlıyor.İlk uçak, Atlantik’i geçme vs. vs…
Grafiklere gelince. Epey toparlanmış özellikle bulutların üzerinde fazlaca çalışıldığı belli. Yağmur ve kar taneleri oldukça gerçekçi hale getirilmiş. Güneş ve güneş ışınları bir tablodan alınmış kadar güzel… Ama güneş yansımalarını (Sun Glare?, Hale veya Hare?) dikkat dağıtıcı ve yapay bulabilirsiniz. Kabin içi konuşmalar rötuşlanmış ve daha anlaşılır hale gelmiş. Ayrıca uzak mesafelerdeki kulelerle yaptığınız konuşmalar (misal fırtınalı havada) oldukça gerçekçi. (Hat atlamalar kesilmeler falan..)
Yer yüzü şekillerini ve kaplamalarını ciddi şekilde temizlemişler. Önceki oyunda yer yüzü kaplamaları büyük karelerden olurken şimdi yüksek detaylı hale getirilmiş. Özellikle deniz kenarları ve akarsular nefes kesici güzellikte.
Son olarak AI(uçuş oyununda Aı mı olur demeyin. Bal gibi olur.) Trafik AI güncellenmiş. Bunu uçarken hissedeceksiniz. Özellikle yoğun hava sahalarında (bkz. İstanbul- bkz. Paris) AI’ın çok iyi çalıştığını fark edeceksiniz.(Bilenler için) VFR ve IFR uçuş planları aktif hale getirilmiş. GPS uçuşu geliştirilmiş.
Oyun demo olmasına rağmen P2.00 ile 1024×768’de oynarken takılma meydana geldiğini gözlemledik.Ve detayları biraz kısmak zorunda kaldık.Galiba sistemi epey zorlayacak bir oyun olarak çıkacak.
Eğer simulasyon oyunlarını seviyorsanız zaten alışsınız. Ama hiç simulasyon oyunu oynamamışsanız bu şenliği kaçırmayın. İddia ediyorum kopamayacaksınız.