Oyun İncelemeleri

Football Manager 2013

Yedi sayfa ön-incelemesini hazırladığım FM 2013’ün sıra geldi incelemesini hazırlamaya. Beta aşamasını belkide 100 saatin üzerinde oynadığım için elimden geldiğince sizler için detaylı bir inceleme hazırlamaya çalışacağım. Peki FM serisinden yenilik var mı? Ön-incelemeden beri bir değişiklik var mı diye soranlar için tek cevabım: Evet, hem de birçok.

 

Okuyucularımız hatırlarlar, ön-incelemeyi yazdığımızda İBB takımıyla lig ve kupa şampiyonu olmuştum. Oyunun kolay olduğunu, oynanmayacağına dair pek çok eleştiri almıştık. Tam sürümü geçildiğindeyse bu kolaylık tamamen ortadan kalkmış durumda. Yetmemiş, FM bizden intikam almak istermişcesine oyunu daha da zorlaştırmış.

Türkçe FM nasıl olur? Yenilikler neler? Oyunda büyük değişiklik varmı?
Türkiye ligi, menajerlik, maç motoru gibi bir sürü sorunuz olduğuna eminim. Sizin için 11 safa süren bir inceleme hazırladım. İçindekiler bölümünden ilginizi çeken kısmı rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Not: İnceleme içerisinde pek çok resim mevcuttur. Göremediğiniz ayrıntılar için sağ tıklayarak resmi indirebilirsiniz. Masaüstünden açmanız durumunda resim boyutları daha büyük olacaktır ve detayları daha iyi görebilirsiniz.

Öncelikle ön-incelememizde yaptığımız gibi bir karşılaştırmayı tekrardan sizlere sunalım dedik. Türkiye liginin en iyi iki kalecisini karşılaştıralım. En iyi kaleci hangisi?

Volkan – Fenerbahçe

Muslera – Galatasaray

İki kalecinin karşılaştırma durumu aşağıdadır:

Kırmızı çubuklar Volkan’ı, yeşik çubuklarsa Muslera’yı temsil etmektedir. Karşılaştırma sonucunda Volkan Demirel az bir farkla kalecilik özelliklerinde önde gelmektedir. Volkan elle tutma, hava üstünlüğü ayak gücü, bölge hakimiyeti gibi konularda öndedir. Muslera’ysa birebir durumda Volkan’a büyük bir üstünlük sağlamış durumdadır. İşin garip tarafı takımla iletişimde Muslera, Volkan’a üç puan fark atmıştır. Bu durumda Türkiye liginde Türkçe konuşan Volkan’ın geride kalması biraz garip kalmış gibi görünüyor.

Türkçe FM sonunda oyunseverlerle buluştu!

Yıllardır oyunseverlerin hazırladığı Türkçe ek paketlere artık gerek kalmadı. Birçok diyalogda iyi İngilizce gereken, oyun içerisinde ve transferlerde anlamakta zorlandığımız kelimeler, yerlerini Türkçe kelimelere bıraktı bile. Firma bu işin altından epey iyi kalkmış durumda. Gayet net ve anlaşılabilir durumda olan diyaloglar  sayesinde artık ek paket indirme derdi de sonra erdi.

Özellikle takım toplantılarında, transfer görüşmelerinde ve antreman ayarlamalarındaki diyaloglar anlaşılabilir ve düzgün bir Türkçe ile çevrilmiş durumda. Artık yarım yamalak çevirilere gerek kalmaması oyunu daha da sürükleyici hale getirmiş durumda. Saatlerin daha hızlı geçmesini sağlayan yeni Türkçe dil desteği sizler için oyunu daha da oynanabilir hale getirmiş. İşte bazı örnekler:

1.

2.

 

Oyuna giriş yaptığımızda içeriğinde biraz daha fazla özellik barındıran bir menü bizleri bekliyor.
Football Manager: Bildiğimiz simülasyon tadındaki, takımda herşeyi kontrol etmenize olanak sağlayan oyun modu.

Football Manager Classic: Alıştığımız simülasyon modunu düşünün, daha çok takım üstüne odaklandığınızı fakat yönetimle daha az uğraştığınızı hayal edin.

Meydan Oku: Size verilen belli başlı görevleri, belli süre zarfında yapın. Örnek vermek gerekirse;
– Genç takımı toparlamak
– Sakatlıklarla uğraşan bir takımı ligde tutmak
– Sezon ortasında kötü ligde kötü bir pozisyonda olan takımı toparlamak
– Yenilmezliğe oynamak

 

Rekabet: Mevcut takımın başına geçerek arkadaşlarına karşı oyna

Özellikle gelen “Meydan Okuma” bölümü bizleri gerçekten mutlu etti. Bu yenilik oyun içerisinde kendilerini denemek isteyen FM severler için biçilmiş kaftan gibi görünüyor. İster ikinci lig takımlarını alıp yükseltmeye çalışın, isterseniz de oyunun size meydan okumasına izin verin bu mod sizi uzun süre başında oturtacak gibi görünüyor.

Yeni arama çubuğunu gördünüz mü?

Alışık olduğumuz boş arama çubuğu yerini daha detaylı aramalar yapabileceğimiz bir şekilde dönüşüm geçirdi. Artık elinizin altında bütün ligler, kupalar ve ülkeler mevcut.

Vergilere dikkat!
FM serisinin en büyük yeniliklerinden biri de gelen vergilendirme sistemi. Farklı ülkelerde sporcu maaşlarından alınan vergiler artık sizin için de büyük bir önem taşıyor çünkü oyuncular maaşlarını buna göre ayarlıyorlar. Futbolcular da ülke seçiminde düşük vergili ülkeleri seçerken, yüksek vergili yerlerde daha yüksek maaş vermek zorunda kalabiliyorsunuz.

Basınla iyi anlaşmalısınız, ses tonunuza dikkat edin.

Hazır oyun Türkçe olmuş, basınla konuşurken de daha dikkatli olmanızda fayda var. Ses tonunuzdan tutunda, kurucağınız cümlelere kadar artık seçenekler çok. Dikkatli, isteksiz, agresif bunlar hep sizin elinizde. Bu sayede diğer teknik direktörlere gönderme yapabilir, transfer etmeyi isteğiniz oyuncuları övebilirsiniz.


Yönetiminiz kolaylaşıyor, koçların sertifika alma vakti geldi.

Artık sezonluk beklentilerin peşinden koşarken, daha az önemli işlerinde peşine koşmak zorunda değilsiniz. Dilerseniz genç oyuncu alınmasını, takıma gerekli görülen oyuncuların sözleşmelerin uzatılmasını ya da istenmeyince oyuncuların sözleşmelerinin fes edilmesini koçlarınıza paslayabileceksiniz. Aynı zamanda koçlarınıza farklı sertifikalar aldırarak görevlerinde daha başarılı olmalarına ve takımınıza güç katmaya devam edebileceksiniz.

 

Çalış, daha çok çalış!
Geliştirilmiş antreman programı dilerseniz takımı maçlardan önce ve sonra farklı antremanlar uygulamanıza, dilerseniz de bireysel antremanlara daha çok özen göstermenize el veriyor. Farklı antreman grupları için program yaratabilmemiz, şut, pas odaklı farklı oyuncuları çalıştırmanıza imkan sağlıyor. Dilerseniz koçlarınızdan da yardım alarak programları oluşturabilirsiniz.

Oyun başında takıma biraz göz atıp, gerekli antreman programını oluşturmak sizin için gayet verimli olacaktır. Ayrıca maçlardan sonra antreman programı yoğunlugunu azaltmak takımın sakatlanma şansını azaltacaktır. Geliştirilmiş antreman programı için hazırladığımız bazı ekran görüntüleri aşağıdadır;

Bireysel antremanlar ve odak antreman programı seçme ekranı

Tarihlere göre takım antreman programı, dilerseniz maç sonrası standart bir antreman programı ayarlayabilirsiniz.

Odak noktalı çalışma programı.

 

Maç Motoru
Elbette ki yenilikler bitmiş değil. Geliştirilmiş maç motoru sizlere pek çok seçenek sunuyor. Standartlaşmışlar arasında gösterilmesi gereken pozisyonlar, genel özet, puanlama gibi birçok seçenek mevcut. Geliştirilmiş 3D ve eklenen yönetmen kemarası sistemi sizlere maçı farklı pozisyonlardan izleme imkanı sunuyor.

Maç içerisindeki, dışarıdan taktik vermeler ve saha içi komutları maç içinde büyük önem taşıyabiliyor. Geride olduğunuz son dakikalarda takımınızdan yüklenmesini isteyebilir, ya da zorlu bir rakipe karşı öndeyken topu ayakta tutmayı önerebilirsiniz. Eğer çok güçlü bir orta sahanız yoksa yaratıcılığı azaltıp, paslaşmayı artırmak sizin için daha iyi olacaktır.

Elbette ki birçok olasılığı içinde barındıran bir maç moturunun hataları da olması kaçınılmaz. Kalecinin dışarıya çıkan topu içeri almasından tutun da, kornerlerde dışarıdan top gelmesi gibi ufak ama göze batan hatalar mevcut. Beta sürümünü oynarken ne yazık ki gördüğümüz bu hatalar oyunun tam sürümünde de düzeltilmemiş. Firma yetkilileri bunların farkına varmadı mı merak etmeden duramıyoruz.

Yıkılmadım, ayaktayım!
Okuyucularımız için serbest kalan, futbolla uzaktan ilgilenen insanların bile adını bileceği oyuncuları sizler için yazıyoruz. Bu sayede eski, birazcık yaşı gelmiş fakat halen iyi oynayabilen oyuncuları takımınıza katabileceksiniz. (Not: Oyuncuların istatistiklerine göre önermiyorum. Hepsi ismi bilinen, zamanının iyi saygı duyulan futbolcularıdır. Elbette ki istatistikleri kötü değil ama süper ötesi şeyler de, özellikle Türk oynculardan, çok beklemeyin. )

Türk Oyuncular;
Rüştü Reçber
Fatih Tekke
Fevzi Tuncay
Hakan Bayraktar
Bülent Akın
Okan Yılmaz
Mohammed Ali Kurtuluş ( Ne olursa olsun takımınıza katmalısınız )
Cenk İşler ( İyi bir forvet arıyorsanız, yaşlı fakat sizi 1-2 sezon idare eder )
Murat Tanburacı
Aytekin Viduslu
Hüseyin Cimşir


Yabancı Oyuncular

Rivaldo
Alex de Souza
John Carew
Harry Kewell
Seydou Keita
Robert Pires
Boudewin Zenden
Richard Kingston
Massimo Ambrosini
Gianluca Zambrotta
Owen Hargreaves

 

Hangi mevkide ne önemli biliyor musunuz?
Defans oyuncusunun hangi özelliklerinin yüksek olması gerekiyor? Peki ya sağ bek? Onu da bilmiyorsanız on numaranın özelliklerini biliyorsunuzdur değil mi? Eğer hiçbirini bilmiyorsanız sorun etmeyin. FM 2013 bunu sizin için düşünmüş ve oyuncu sayfasına küçük bir bölüm eklemiş.

İçeriğinde kaleciden forvete, 10 numaradan sağ beke kadar yirmiden fazla çeşit pozisyon için hazırlanmış bölüm var. Pozisyonu seçmeniz durumundaysa o alanda oyunun oynaması için hangi özellikleri gerekiyorsa rengi karartılıp işaretleniyor. Böylece oyun adam seçimine ve oyuncunuzu doğru mevkide oynatmanıza yardımcı oluyor ve kafanızda soru işaretleri kalmıyor.

Gösterimde kullanılan karakter özellikleri Alex De Souza’ya aittir, merak edenlere duyurulur.

Oyuncu transferlerinde hedef belirleyin..
Yapmak istediğiniz bir transfer var fakat çok yoğunsunuz, kafanızı ona vermek istemiyorsunuz. Ya da yorgunsunuz, bütüm imkanlarınızı kullanacaksınız transfer için. O zaman hiç yorulmayın, FM 2013 bunu sizin için çözmüş. Siz adamı transfer hedef olarak belirleyin klüp yönetimi sizin için o transferi yapmaya çalışsın.

Sakatlıklar
Evet, ne yazık ki bu FM oyunundada sakatlıklarla başınız feci şekilde belada. Devre arasına gelirken takımınızda 6-7 sakat görmeniz gayet normal olacaktır. Şayet deneme sürecinde aldığımız Tavşanlı Linyit Spor’da ben oynatcak oyuncu bulamaz hale gelmiştim. Hiçbir şekilde antreman programınızla da alakası yok. Ümit ediyorum ki gelecek ilk yama ile beraber bu sorunu da çözecekler.

 

Taksite Son!
FM 2012’de limitlerimizin üzerinde oyuncu almak istediğimizde 48 aylık taksitlere bölebiliyorduk transfer ücretini. Bu aslında oyunun bize izin verdiği bir hile gibiydi ve bu yeni oyunda buna “Dur!” denmiş. Artık bütçenizin yetmediği oyunculardan uzak durmalısınız.


Korner taktiği devri bitti…

Eski oyunlarda kullanılan korner taktiğide bu oyunda düzeltildi. Kafa yeteneği yüksek defans oyuncunuzun gelip korner sırasında gol atma devri sona erdi. Forvet oyuncularınızın ön diğeri ve defans oyuncusunu markajlaması ile boş kalan alanda beleş gol avlayan defans oyuncunuz bu oyunda formasını rafa kaldırıyor.

Giriş, gelişme ve sonuç
Yıllardır süre gelen bir menarjerlik oyunu klasiği olan FM 2013 bu senede çizgisini bozmadı. Kullanıcılarına getirdiği yüzlerce farklı küçük, büyük yenilikle oyuncuları kendisine bağlamaya devam eden oyun yeni sürümü ile göz dolduruyor. Belki de oyundaki en büyük yenilik Türkçe dil desteğinin gelmesi. Bu sayede birçok kullanıcı için büyük bir kolaylık sağlayan oyun, başında daha da uzun zaman geçirilebilecek duruma gelmiş.

Artıları kadar eksileri de olan oyunda gelişmeye devam eden maç motorunda eksikler mevcut. Elbette ki ilk defa Türkçe dil desteği gelmiş bir oyunda bazı hatalar bulmak mümkün. Kendisini tekrar edermiş gibi gelen sohbetler, bazı ufak İngilizce hataları mevcut. Fakat bunlar göze batmıyor ya da oynanışı etkilemiyor.

Sonuca gelmek gerekirse bu sene de kulvarında en önde koşan oyun elbetteki FM 2013 olmuş durumda. Eğer bu bir teknoloji ürünü olsaydı fiyat/performans ödülü bile verebilirdim. Verdiğiniz parayı her kuruşuna kadar hak eden oyun, saatlerce başından kalkılamayacak kadar bağlayıcı. Hız kesmeden ilerlemesine devam edecek olan FM serisine biri dur diyebilecek mi?

Not: FM 2013 kesinlikle orjinal alınması gereken bir oyun. Zaman içinde gelecek ufak güncellemeler ile oyun sizler için kusursuzluğa git gide yaklaşacağından yasa yolları tercih etmenizi isteriz, iyi oyunlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu