Ürün İnceleme

Force Feedback Joystick

Guillemot

Ekran kartları içinde boğulan ve tüm çalışmalarını bir harddisk faciası ile kaybeden ben, kendimi affettirmek için bu aralar size bu tip birkaç küçük inceleme yazısı hazırlamak istedim. İnceleyeceğimiz ürün bir titreşimli joystick. Artık oyun kumandası üretmek, bilgisayarın herhangi bir parçasını üretmekten farksız günümüzde. Firmalar da akıl almaz bir rekabet içinde kendi ürünlerini son kullanıcıya sevdirmeye, bu iş için de ergonomi, tasarım ve kullanım kolaylığını bir arada bizlere en iyi şekilde sunmaya çalışıyorlar. İşte bu firmalardan birisi de Guillemot. İncelemeye aldığımız ürünün adı ise “Guillemot Force Feedback Joystick”. 

Guillemot hakkında öncelikle size biraz bilgi vermek istiyorum. Son zamanlarda adını bilgisayar dünyasının hemen hemen her alanında duymaya başladığımız bu Fransız firması, bundan birkaç sene önce dünyaca ünlü Hercules’ü bünyesine katmıştı. Zaten Guillemot’un adı da asıl o tarihten sonra duyulmaya başlandı. Eski bilgisayar kullanıcıları hatırlarlar belki Hercules ekran kartlarını. Hani şu 512 KB RAM’e sahip olan VESA kartlardan bahsediyorum ;-)) O zamanlar en iyisi O’ymuş. Fakat 1999 yılında içinde bulunduğu mali sıkıntıları atlatamayan Hercules, herşeyi ile Guillemot’un bünyesine giriyor ve ismini bir bakıma değiştirmiş oluyor. Yani şu anda vitrinlerde veya fiyat listelerinde görmekte olduğumuz Guillemot ekran kartları aslında bir bakıma Hercules ;-)) Bunu özellikle yeri gelmişken belirtmek istedim, çünkü birçok arkadaş Guillemot’u piyasaya yeni çıkan markalardan biri zannetmekte halen. Aslı ise görüldüğü gibi tam tersidir arkadaşlar… Aslında Guillemot en son ortalıkta dolaşmaya başlayan isimlerden biri bu alanda, ama en köklü olanı da o. Neyse… Sonra da ThrustMaster ile birleşerek oyun konsolları konusunda bayağı bir yol kat etmeye başlıyorlar. Gerçekten de Guillemot Dünya Pazarı’nda oyun konsolu üreten sayılı şirketin arasında, ürettiği yüksek kaliteli ürünlerle hatrı sayılır bir şekilde göze batmakta. Ama bizim inceleyeceğimiz ürün, Guillemot ThrustMaster’la birleşmeden önce üretilmiş. Yani mazisi bayağı bir eskiye dayanmakta. 

Guillemot hakkında ülkemizdeki en çok merak edilen sorulardan biri ise “Biz bu firmanın ismini nasıl telaffuz edicez?” oluyor. Her ne kadar birçok kişi yazıldığı gibi (sadece sonundaki t’yi yutarak) “Gulemo” diye okusa da, Ufotek yetkililerinin “Cilmo” gibi telaffuz ettiğine birçok kez tanık oldum. Herhalde doğrusu da budur 😉 

Guillemot’un firma tavrı olarak dikkatimi çeken bir başka özelliği ise, ürünlerinde kutulamaya oldukça önem vermeleri, ki bence bu da en azından kaliteli üretim kadar önemlidir. Ürünün çeşidi veya modeli ne olursa olsun, içinden mutlaka 6 dile çevrilmiş (ama maalesef içinde halen Türkçe yok) bir kurulum/kullanım kitapçığı muhakkak çıkıyor. Kutular çok alımlı. PC donanımlarına da çok ilginç isimler vermekteler… GeForce serisine Prophet, TNT2 serisine Centour ve Cougher, Ses Kartlarına Fortissimo ve ISIS gibi… Arkasına aldığı 2 ünlü markayı da bunların yanına eklediğimizde, kutular bu halde bile yeterince ağırlaşmış oluyorlar 😉 

Evet. Sanırım bu kadar geyik, Guillemot Markası hakkında herkesin kafasında bişeyler canlandırmıştır. Biz lafı da fazla uzatmadan “Guillemot Force Feedback Joystick” incelememize başlayalım. Ürün, yazının başında da belirttiğim gibi, bir titreşimli oyun çubuğu.

Dikkat ederseniz son zamanlarda bilgisayar teknolojisi, insanlara daha zevkli oyun oynatmak ve daha heyecanlı film seyrettirmek üzerine gelişmekte. Yani bir bakıma bilgisayarların ev yaşantımıza girmesi ile eğlence her alanda ön plana çıkmaya başladı. Kaliteli film seyretmek için DVD sürücü her sistemin vazgeçilmez parçasıdır. Bunun yaninda da Stereo hoparlor asla gitmez. Hemen bir 4+1, hatta o da yetmezse bir Dolby Prologic ses sistemi kurulur. 3D oyunların ise vazgeçilmez parçası muhakkak ki en azından bir GeForce2 MX olsa gerek. Abartanlar olayı GeForce2 Ultra’ya kadar taşıyarak, 500$’ı hiç düşünmeden heba edebiliyorlar bu karta. Oyuncular için vazgeçilmez olan bir parça daha var. Bu ise belki de bilgisayarın içindeki birçok parçadan daha da önemlidir bir oyuncu için. O da bir oyun ile aramıza giren tek şey olan joysticktir. İyi bir oyuncu da bir joystick’in üstünde ne kadar çok tuş olduğuna, ne kadar ergonomik olduğuna ve ne derecede kaliteli titreşim yeteneği olduğuna bakar. Yani oyuncuya oyunları ne kadar yaşatır olduğudur ön plandaki kalite gerçeği. Sonuç olarak bir joystick ne kadar bu özelliklere uyuyorsa, o derecede kalitelidir. İşte biz de şimdi, profesyonel bir oyuncu modunda bunlara dikkat ederek incelemeye çalışacağız elimizdeki ürünü…Özellikler 
Guillemot Force Feedback Joystick’in en çok dikkati çeken özelliği bence tamamen simetrik bir yapıya sahip olması. Beyninin sağ tarafını kullanan (solak) insanların derdi de bu joystick sayesinde sona ermiş bulunuyor. Simetrik dizaynı ile bizden artı bir puan alan ürün, aynı zamanda USB desteğinin yanısıra ses kartınızın arkasındaki Joystick Port’una da takılabiliyor. Bu durum da USB’nin standartlaşmaya başladığı şu günlerde bu çıkışa sahip olmayan kullanıcıların bayağı bi ilgisini çekecek gibi. Zaten Guillemot’un diğer USB oyun kontrolcülerinde de bu durum fix. Yani Racing Wheel direksiyonlarında da hem USB, hem Seri bağlantı seçenekleri mevcut. 

Ürünümüzün artı puan aldığı bir diğer nokta da sahip olduğu tuş sayısı. Çok akıllıca joystick’in stratejik noktalarına dağıtılmış tam 12 adet tuş, bir adet 8 yönlü hat switch’i ve 1’er tane throttle wheel ve rudder kontrolcüsüne sahip. Bunların yanında bir de ON/OFF butonu var sol arka tarafında. Ne işe yarıyor demeyin, ben çok faydasını görüyorum şahsen. Açık kaldığında bilgisayarın her açılışında bir kıpraşma durumu söz konusu oluyor. Bu düğme ile de bağlantı kabloları ile oynamadan aleti pasif duruma sokuyorsunuz. Anlayacağınız faydalı bi olay 😉 

Joystick’in doğal olarak her Force Feedback joystick gibi zeminde kapladığı alan bayağı bi geniş. Haliyle kıpraştığı zaman devrilmemesi gerekiyor. Ama masasında ona yer bulamayacakları için üzülenler de ağlamayı bırakabilirler. Benim gibi, bilgisayar masası çok şirin, ama bi o kadar da küçük olanlar aleti kucaklarında da gayet rahat kullanabiliyorlar. 

Guillemot Force Feedback Joystick, sahip olduğu titreşim efektlerini “Immersion Technologies” in yarattığı I-Force 2.0 teknolojisinden yararlanarak kullanabilmekte. Her ne kadar I-Force 2.0, Microsoft’un DirectInput teknolojisine göre daha doğal ve hoş efektler ortaya çıkarabiliyorsa da, sonuçta şu anda iki firma da ürettikleri teknolojileri birbirleri ile paylaşıp, Force Feedback olayını daha da geliştirerek kendilerine ortak bir standart belirleme yolunda gidiyorlar. Bakalım bu iki başarılı firmanın ortak çalışmaları sonucundan nasıl bir teknoloji daha ortaya çıkacak… 

Performans
Öncelikle joystickin çok rahat olduğunu birkez daha belirtmek istiyorum. Özellikle de elinizin oturduğu kısımı, avcunuz tam anlamı ile kavrıyor. Kontrol çubuğunun önündeki biri işaret, diğeri de orta parmağınıza denk gelecek şekilde yerleştirilen 2 butonu ve baş parmağınızla kontrol ettiğiniz çubuğun arkasında kalan 2 butonu gayet rahat kontrol edebiliyorsunuz. Joystick’in arkasındaki gövdeye simetrik olarak serpiştirilen 8 adet butonu da diğer elle kontrol etmek gayet kolay oluyor. Tuşların yerleştiriliş şekli de simetrik olduğundan, oyun esnasında iki de bir alete bakıp da, “nerede bu tuş yaw!” demiyor ve de tuşları kendi elinizle koymuş gibi buluyorsunuz ;-)) 

Ürünün üzerindeki tuş tarlası, her türlü oyunda istediğiniz kadar komutu tuşlara yüklemede yetiyor da artıyor bile. Ben şahsen birçok oyunda tuşların 12’sini birden kullanamadım bile ki bu 12 tuşun yanında bir de Hat Switch var. Gerçekten bir joystickte olmazsa olmaz parçalardan biri olduğunu kullanmaya başlayınca anlıyorsunuz. 

Titreşim efektleri ise mükemmel denecek kadar güzel. Force Feedback kalitesi normalde 2 şey üzerinde yoğunlaşır. Bunlardan birincisi bunu size yaşatacak olan cihaz, ikincisi de oyunların sahip oldukları force efektlerinin programlamada nasıl işlendiği. İşte bu aşamada Guillemot Force Feedback Joystick bayağı başarılı bir performans gösteriyor. Denemelerim sırasında birtek similasyonlar ile yetinmedim ve “Need for Speed Porche” ile “Microsoft Motocross Madness 2” oyunlarına da bayağı bi takıldım. Şimdi bu joystickle de bunlar oynanır mı demeyin, bal gibi de oynanıyor ;-)) Üstelik her ikisindeki efektleri de hiçbir joystickte (Microsoft’un FF Joystick’i de dahil) bu kadar gerçekçi almamıştım daha önce. Hele NFS’deki o çarpma efektleri… Joystick beni resmen önce sağa, sonra da sola savurduktan sonra bir de ileriye doğru savuruyor. Joystick’i oyun sırasında bazen öyle anlar oluyor ki kontrol etmek bayağı bi zorlaşıyor. Özellikle de hızlı giderken keskin bir viraja rastlarsanız, aleti tam olarak bir tarafa yatırabilmek için önce yavaşlamanız grekiyor. Yoksa mümkün değil ne sağa, ne de sola kırabiliyorsunuz. Motocross Madness’da da her devrilme sahnesi beni çok yıprattı diyebilirim. Kucağımdaki Joystick elimden bi kurtulsa, yerde kıpraşmaya devam edecek muhakkak… 🙂 Motorun önünü kaldırdığımda ise joystick yavaş yavaş geri geri hareket etmeye başlıyor, ne zaman ön tekerleği yerle öpüştürsem, joystick de beni aynı anda öne doğru fırlatıyordu. 

Star Wars: X-Wing Allience, Mech Warrior ve Descent 3 Freespace gibi oyunlarda gerçekten çok başarılı Force Feedback efektlerine sahipler. Elinde böyle bir ürün olan arkadaşlara tavsiyem, bu oyunları da mutlaka denemeleri… Özellikle Mech Warrior’da dikkatimi çeken şey, attığım her adımın bana Force effecti olarak yansıması idi. Bunun üstüne bir de darbe aldığım tarafın tam zıt yönünde, yani darbenin kuvvet yönünde joystick’in elime baskı uyguladığını da görünce gerçekten çok etkilendim. Üstelik elimde hissettiğim darbe, yediğim darbenin şiddetine göre de değişiyordu. Descent ve X-Wing’in force effektleri de gerçekten çok başarılı, bu arada. 

Saydığım bu oyunların hepsi de çok fonksiyonlu oyunlardı. Dolayısı ile de ne kadar çok tuş kullabiliyorsanız, o kadar çok oyundan zevk almanızı sağlıyorlardı. Guillemot’un bu Joystick’i beni bu konuda da birhayli tatmin etti doğrusu… Üstündeki rudder kontrolcüsü başarılı bir oyun sergilemenizde size bayağı bir yardımcı olacağa benziyor. Dediğim gibi efektlerde oldukça gerçekçi ve tatmin edici.Kurulum & Yazılım
Ürünün kurulumu da çok basit. USB bağlantısına sahip olması büyük avantaj doğrusu. Bu cihaz da her Force Feedback Joystick gibi içindeki mekanizmanın çalışabilmesi için ekstra bir güce gereksinim duyuyor. Yani yanında gelen adaptörü kurulum sırasında bağlamanız gerekmekte. Adaptörü bağladıktan sonra cihazı bilgisayarınız açık iken USB portundan bağlıyorsunuz. “Yeni Donanım Bulundu” diye hemen bir sürücü kurulum ekranı beliriyor karşınızda. CD’yi bilgsayarınıza takıp, sürücülerin bulunduğu klasörü gösteriyor ve ilerliyorsunuz. Eğer işletim sisteminiz Win ME veya Win 2000 ise işiniz daha da basit. “Aygıtım için uygun bir sürücü ara” seçeneğine gelip, bilgisayarın uygun sürücüyü CD’nizden bulmasını belkiyorsunuz ve bulununca da ileriyi tıklıyorsunuz. Yükleme tamamlanınca kurulum da tamamlanmış oluyor. Yani ekstradan hiçbir ayar ya da kalibrasyon gerekmeksizin ürünü kullanmaya başlıyorsunuz. 

Eğer ayarları test etmek isterseniz, “Denetim Masası” altındaki “Oyun Kumandaları” bölümünden joystickin özelliklerine geldiğinizde karşınıza çıkan 4 sekmeden ilki olan “Test Input” bölümünden ayarlarınızı kontrol etme şansınız oluyor. 

İkinci sekmede ise Test Forces bölümü var. Bu bölüm gerçekten de çok iyi ayarlanmış 12 adet efekt içeriyor. Bir başka deyişle, ürün size kendisi ile birlikte gelen ufak bir programcık ile tanıtımını yapıyor “İşte ben buyum, bunları bunları yaparım” diye. Doğrusu bu kısım beni çok etkiledi. Özellikle de Buton3’e ayarlanan Explosion (Patlama), Buton6’ya atanan Car Crash (çarpışma) ve Buton 8’deki Engine (motor) efektleri gerçekten çok gerçekçi ve güzel hazırlanmıştı. 

Üçüncü sekmede ise “Gain Settings” bölümü var. Bu bölümde de ürünün force efektlerinin şiddetini ayarlıyorsunuz. Bu bölümdeki son seçenekte, yani “Default Spring” bölümünde ise Joystickin Force Feedback desteği olmayan oyunlardaki sertliğini, yani kullanılmayan, normal konumdaki sertliğini ayarlamış oluyorsunuz. Bu ayarı hiç ellemedim ben. Aksi halde %13’ün daha da üstüne çıktığında gerçekten de joystickin çok sertleştiğini farkettim. Oyunlarda biraz zorluk yaratabilir, bence. 

Dördüncü sekmedeki “Help” ise hepinizin bildiği help bölümü işte. Türkçesi yardım oluyor ;-)) Bu bölümde de Guillemot’un web sitesine ve Immersion firmasının (I-Force teknolojisini yaratan firma) web sitesine birer link konmuş. 

Force Feedback Joystick Editor
Dilerseniz Kurulum Cdsinin içinde bulabileceğiniz “Guillemot Force Feedback Joystick Editor” programını da kurabilirsiniz. Bu program ile istediğiniz oyuna göre yukarıdaki paragrafta bahsettiğim üçüncü sekmedeki Gain Settings bölümünden yapacağınız ayarları kaydederek, oyunu açmadan önce bu program sayesinde yaptığınız ayarları geri alıyorsunuz. Ve her oyunun başında bu ayarları yeniden yapmaktan kurtuluyorsunuz. 

Ürünün kutusundan çıkan kurulum Cdsine, bir de Incoming oyununun Full Versiyonunu eklemişler. Oyun tarih itibari ile biraz eski de olsa ürünün force efektlerini bu oyunla gayet güzel test edebiliyorsunuz. Üstelik halen oynarken zevk alacağınızı düşündüğüm bir oyun, Incoming. Böyle bir ürünün yanında Full Versiyon bir oyun vermek de o ürün için artı puandır. Sonuçta her ürünün içinden pakete dahil bir Full Versiyon oyun çıkmıyor 🙂 

Dokümantasyon & Kutu içeriği
Yazının başında da belirtmiştim. Guillemot ayırt etmeksizin her ürününün kutusuna güzelce hazırlanmış bir de kullanım kitapçığı dahil ediyor. Bu ürünün kutusundan da ta 62 sayfalık, 6 dilde (Türkçe yok tabii ki de! – İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Hollandaca) hazırlanmış bir kitapçık çıkıyor. Ürünün kurulum ve ayar bölümleri gayet güzel açıklanmış kitapçıkta. Ayrıca kitapçıkta “Guillemot Force Feedback Joystick Editor” programı hakkında da detaylı bilgi verilmiş. Yani dokümantasyonu da fena değil… 

Kutu içerisinden ise Joystick’in kendisi, adaptörü, kurulum CDsi ve yukarıda bahsettiğim kurulum/kullanım kitapçığı çıkıyor. Fazla kalabalık edecek bişey yok yani… 

Genel (Yorumlar)
Sıkı bir oyuncunun joystick alırken dikkat edeceği noktaları sizlere daha yazının başında anlatmıştım. Ergonomik bir dizayna sahip olması, tuş sayısının fazlalığı ve force efektlerinin kalitesidir bir joysticki kaliteli kılan diye… İşte bu ürün, simetrik dizaynı ve rahat kavranmasını sağlayan yapısı ile ergonomiyi, tuş sayısının fazlalığı ile işlevselliğini ve sahip olduğu I-Force teknolojisini en iyi şekilde kullanarak oyunlarda bunu bize gösterdiği için de kaliteyi bize tam anlamıyla yaşatıyor. Özellikle belirtmek istediğim bir nokta da, bu kadar çok tuşu bir joystick üzerinde daha önce hiç görmediğimdi ;-)) Bu konuda hiç de sıkıntı çekmeyeceğinizi üstüne basa basa vurguluyorum. Artık solaklar da “Hangi Joystick?” diye düşünmesinler. Ürünün yanında gelen Incoming oyununun Full Versiyonu da bu paketi zenginleştiren bir başka unsur. 

Fiyatının yaklaşık 89$+KDV olduğunu da söylersem, sanırım bu ürün hakkında söylenecek fazla da bişey kalmamış oluyor. Bu fiyatın, sahip olduğu özelliklere göre çok makul olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. 

Artılarının yanında ürünün herhangi bir eksisi dikkatimi çekmedi. Bazı yabancı Donanım Sitelerinde her ne kadar bu ürünün görünüşü hakkında olumlu şeyler söylenmese de, bence görünüş olarak da kaybettiği bişey yok 🙂 Bu güzelim aletin neresini beğenmemişler bir türlü anlayamadım doğrusu. (Bu da benim görüşüm yani…) Sonuç olarak 89$+KDV parayı rahatlıkla çıkarabilecek durumunuz varsa ve oyunlardan daha çok zevk almak için bir joystick arıyorsanız, bu ürünü listenizin başına koymanızı şiddetle öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu