Ürün İnceleme

Force Feedback Whell

Uzun zamandır hevesle beklediğim Microsoft SideWinder Force Feedback Wheel’i nihayet inceleme şansı buldum. Daha önceden yazılarımı okuyanlar ne denli Need for Speed hastası olduğumu bilirler. Böyle bir oyunun bağımlısı olunca, bu tip bir oyunu daha eğlenceli nasıl oynarım düşüncesi insana hakim oluyor. İşte bundan dolayı Microsoft’un bu ürünü her zaman kafamda yukarıdaki amaç için tek favori olarak kalmış bir üründü. Denedikten sonra da bunun yanlış olmadığını kanıtladı.

Çok hoşuma gitmesine rağmen fiyatı nedeni ile diğer parçalara da para ayırmaktan alamadığım içimde kalmış bir ürün kısacası… Fakat, biraz daha makul seviyelere gelen fiyatı ile sizlerin de tercihleri arasında bulunması gereken bir ürünü bu yazımızda inceliyoruz.

Microsoft, ismini bilmeyeniniz yoktur. Dünyanın en büyük yazılım firması… Hepimiz bu firmanın bug’lı ürünlerine kıyısından köşesinden bulaşmışızdır. Ben aynı zamanda bilgisayar programlayan biri olarak bunların normal olduğunu düşünsem de insanı sinir eden durumlar olmuyor değil. Neyse ki yazılımlardaki bu sorunlar Microsoft’un donanım ürünlerine sıçramamış. 🙂 

Side Winder Force Feedback Wheel gerek kutulaması gerekse kullanım rahatlığı açısından çok iyi hazırlanmış bir ürün. Lisanslı Microsoft ürünü kullanan arkadaşlar ürün kutulamalarının kalitesini bilirler. Microsoft bu üründe de kuralı bozmuyor ve ürüne yakışır bir işçilik sergiliyor. Kutunun içinden force feedback kısmını gerçekleştiren bölümle bütünleşik direksiyon, gaz ve fren pedallarını üzerinde bulunduran kısım, Microsoft Monster Truck Madness® 2, Microsoft CART Precision Racing® , driver CD’si, çeşitli Microsoft ilişkili broşürler ve kullanım kitapçıkları çıkıyor. Kutudan çıkan iki oyunda tabii ki force feedback efektlerini destekliyor. 14″ bir monitörün kutusunun yaklaşık yarısı boyutundaki kutuya yukarıda saydığımız direksiyon ve pedallar özel olarak plastikle kaplanarak yerleştirilmiş. 

Ürünü kutusundan çıkarıp masanıza monte ediyorsunuz. Masadan çok rahat demonte edilebilmesi için altta bir kol bulunuyor. Direksiyonun yerleştirildiği masanın kalınlık detayları kitapçıkda yer alıyor. Direksiyonun masaya iyi oturtmanız yapabileceğiniz ani hareketlerde masadan ayrılmaması için önemli. Alttan direksiyonun masayı tam tutması sağlandıktan sonra gerekli kablo bağlantılarını kitapçığa bakarak yapabiliyorsunuz. Kitapçık her zamanki gibi türkçe hariç her dili içeriyor. Zaten kurulum ile ilgili 2-3 sayfa bir yazı var ne olurmuş Türkçe olsaymış değil mi…

Bağlantıları yapıp en son olarak da direksiyonumuzu ses kartımızdaki joystick portuna bağlıyoruz ve bilgisayarınızı açıp driver CD’sinden yazılımını yüklüyoruz. Yanında gelen yazılım vasıtası ile kalibrasyon (direksiyon ve pedalların eksen ayarları) ve oyunlar için tuş kombinasyonu ayarları yapılabiliyor. Ve ürünün en büyük eksiği burada ortaya çıkıyor. İnsanın aklına yarış oyunu diyince ilk ne gelir Need for Speed tabii ki. Peki bu oyunun son versiyonu nedir NFS High Stakes veya Road Challenge… Peki en son hangi tür oyun için tuş konfigürasyonu sağlanmış? Need For Speed II Special Edition. O da bir yazılım update’inden sonra geldi. Kısacası bu konuda sıkıntı yaşamanız olası. Yani ürünün yazılımlarının update süresi sanırım baya bir uzun. Üzerindeki yazılım vasıtası ile bu yaraları yapmak kolay fakat bu dosyaların hazır olarak internetten indirilmesi daha da kısa. Çok fazla tuş kullanılan oyunlarda bu ayaraları yapmak gerçekten çok can sıkıcı oluyor. Bence bu konuya biraz daha Microsoft’un eğilmesi gerekiyor. Hazırda bulunan oyunların konfigürasyon dosyalarının ürünün sayfasından indirebiliyorsunuz.

Ürünün üzerindeki 6 önde iki arkada olmak üzere 8 fonksiyon tuşu bulunuyor. Bu tuşları oyunumuzun özelliklerine göre yukarıda bahsettiğim yazılım ile konfigüre edebiliyorsunuz. Söz gelimi arkadaki iki tuşu kullanarak vites değiştirmenin zevki bir Ferrari F355 F1 kullanmak kadar olmasa da ona yakın bir hisle yaşıyorsunuz veya bir Formula 1 aracını kullanmakta buna örnek verilebilir. Tabii oyundan da bunu ayarlamanız gerekiyor. Ön yüzeyde bulunan diğer bir tuş ise Force Feedback özelliğini açıp kapatmamıza yarayan düğme. Bu düğmeye bastığınızda üzerinde Force Feedback ışığı yanıyor ve direksiyonu tam orta noktasına ayarlıyor. Yine bu düğmeye basılarak Force Feedback özelliği devreden çıkarılarak atari salonlarındaki gibi sadece boş dönen bir direksiyon görevi ile ürünü kullanabiliyorsunuz. Zaten ürünün fiyatını artıran bu özellik. Piyasadaki ucuz benzerlerinde Force Feedback bulunmadığından daha ucuzlar. Bu noktaya gelmişken Force Feedback özelliğini sağlayan kısımdan söz edelim. 

Bu işlem için 16 bitlik özel bir işlemci görev yapıyor. Siz Force Feedback düğmesine basıp bu işlemciyi aktif duruma getirdikten sonra oyundan gelen komutlar vasıtası ile üzerindeki motorları kullanarak direksiyonunuzun bir araba kullanıyormuşcasına tepkimeler vermesi sağlıyor. Bu tepkiler oyunda yaptığınız hareketlere göre sadece titreşimden ibaret veya çok sert direksiyonun dönmesi şeklinde olabiliyor. Mesela NFS oynarken sağ yanınızdaki arabaya çarptığınızda direksiyon sola doğru bir tepkime gösteriyor. İşte zaten gerçekçilikte bu noktada… Bir başka örnek verecek olursak farzedelim yine NFS’de bozuk yola lastikleri verdiniz bu sefer direksiyon hem toprak kısma girmiş lastiklerin yönüne arabayı kaydırma eğilimi içine giriyor hem de titreşim yaratıyor. Nasıl otomobil ve oyun meraklıları ? Sanırım hepiniz mutlaka bir tane edinmeliyim diyorsunuz değil mi? Şahsen beni 3-4 günlük kullanım dönemimde NFS’nin başına çiviledi. Atlamadan geçemiyeceğim önemli bir nokta da ürünün tasarımı. Gerçekten çok şık bir tasarıma sahip bir ürün olduğunu söylemem gerekli. Her ne kadar benim toplu parmaklarım arasında biraz ufak kaldıysa da ideal boyutlarda… 🙂 Ele tam oturuyor ve tuşlara uzanmakta zorluk çekmiyorsunuz. İnsan neden gerçek hayattaki araçlarımızda da bu tip tasarımlı spor bir direksiyon yok demekten kendini alamıyor. Direksiyon gibi pedallar da çok rahat kullanılıyor ve kayma göstermiyor. Pedallar basınç uygulanmasına duyarlı yani analog… Kısacası ne kadar pedala basarsanız o kadar hızlanıyor. Eğer digital olsa idi siz gaza az bile bassanız araç oyunda direkt olarak ivmelenme eğilimi içine girecekti. Bu şekilde sabit hızda ilerlemeniz olası oluyor. 

Toparlayacak olursak, otomobil yarışı türü oyunlara meraklı kullanıcılar için kaçırılmayacak bir ürün olan MS Force Feedback Wheel’i alınacaklar listenizde üst sıralara yerleştirin. Bilgisayarı oyun için kullananlara hitap eden kaliteli bir ürün yorumu sanırım yeterli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu