Oyun Ön İncelemeleri

Forza Motorsport 4

Arabaya olan merakım ufak yaşlardan beri var. Yüksek hız ve adrenalinle bu durum birleşince daha farklı oluyor. Gerçekte araba yarışlarına katılamasam da, ufaklıktan beridir Gran Turismo sağ olsun bu imkanı sağladı. Bir de 2005’te tanıştığım Forza serisi var ki, onun yeri de başka. Özellikle ikinci oyun benim için serinin en iyisiydi. Sürüş dinamikleri ve detaylar bakımından oynanışı çok beğenmiştim, halen de öyle. Gelelim günümüze. Forza 4 uzun zamandır, özellikle grafiksel detaylarıyla oldukça konuşuldu. Kinect desteği, Rivals, Autovista, yeni araçlar vs… içeriğinde yenilikler var. Turn 10 Studios geleneğini bozmadı, oyunu geliştirip, zamanında piyasaya sürecek. Bir terslik olmadığı sürece (Bu saatten sonra da pek sanmıyorum) haftaya 11 Ekim’de Forza 4’e kavuşuyoruz. Ondan önce demo da yayımlandı.

Motorun kükreyen gücü!

1.27 GB boyutundaki demoya girince Forza 3’te gördüğümüz, solda duran beyaz fon üstünde yer alan menü ve başlıklar yerine; daha cazip yeni bir tasarım yapmışlar, iyi de olmuş. Bunu daha çok beğendim. Menüde toplamda 5 seçenek var; Play Career, Community, Quick Race, Rivals ve AutoVista. Ama demo olduğundan sadece Rivals ve Quick Race açık durumda. Quick Race’e girince üç farklı araçla karşılaşıyoruz. Bunlar: 2010 model Ferrari 458 Italia, 2011 model Subaru Impreza WRX STI ve 1970 model Mercury Cougar Eliminator. Ferrari ile yarışa başladım. En başta aracın rengini belirlemek gerek ve dakika bir gol bir diyerek burada detaylı grafiklerle karşılaşıyoruz. Oyun, zorluk seviyesi ve yardımcıları karşımıza getiriyor. Ben genel olarak eski yapımlardan kalma alışkanlık olarak, yardımcıları kapatıp, zorluk seviyesini de yükselttim. Eğer siz ilk oynarsanız en başta bunlar açık olsun, daha sonrasında zora doğru kayabilirsiniz. Tek bir pist yer alıyor, Bernese Alps. İsviçre’deki Lauterbrunnen’a konuk oluyoruz. Yarışa geçmeden önce klasik olarak pist ve etraf gösteriliyor.

En başta çok konuşulan kısımdan bahsedeceğim, yani grafiklerden. Gerçekten de oyunun görselliği Forza 3’ten beridir daha çok gelişmiş. Araçlar eskisinden daha detaylı ve göz alıcı duruyor. Bu konuda oldukça beğendim. Turn 10 Studios, X360’ı grafiksel açıdan limitlerini kullanmış. Yarışın ortasında durup, piknik yapacak değiliz,  araba ve yoldaki detaylar daha çok dikkat çeker, ama çevresel açıdan da daha iyi olmuş Forza 4. Yarışlarda olan iyi yöndeki durum devam ediyor.

Özellikle yardımcılar kapatılınca, artık iş sürüş becerilerine de düşüyor. Arkadan çekişli olan Ferrari 458’in verdiği tepkiyle, dört çekişli Impreza’nın daha farklı oluyor. Aracın sağa sola kayması ve diğer noktaları Forza 4’te iyi bir şekilde işlenmiş. Bu kendini belli ediyor. Yüksek hızlarda direksiyon hakimiyeti önemli. Bu durumlarda da aracın hıza göre tepkisi yerinde. Demo bile olsa beni memnun etmeyi başardı. Eğer seriyi daha önceden oynadıysanız, benim tavsiyem vitesi manuel olarak, debriyajla (Clutch) birlikte kullanmak olacak. Kapatılan yardımcılarla birlikte, oyun gerçekçi ve verdiği hazzı çok harika oluyor. Diğer araçları geçmek için verilen mücadele, diğer yandan arabanın kontrolü derken, böylesi benim tercihim oldu. Yarıştığımız rakip araçlar farklı, ancak onları demo olduğu için seçme şansımız yok.

Biraz daha düzeltilmiş iç mimarlık

Kontrollerde eskiden Back tuşu olan zamanı geri sarma, Y’ye atanmış. Back ile kamera değişimi yapılıyor. Eğer aracın içinden sürerseniz dikiz aynasının artık daha kullanışlı olduğunu göreceksiniz. Forza 3’te çoğu araçta illaki sağ stick ile kamerayı aynaya kaydırmak gerekirdi, ama demodan gözüktüğü üzere bu durum Forza 4’te öyle olmayacak. Quick Race dışında yer alan rekabetçi bir deneyim sunan Rivals ise Need for Speed’in Autolog’na benziyor. Burada Ferrari 458 Italia, Pagani Zonda C ve BMW F10 M5’ten birini seçebiliyoruz, ancak Live’a bağlanmak gerekiyor. Ferrari ve BMW’de yavaş hareketli dolu bir trafik varken, Pagani’de ise yol bomboş. Araçların sesleri her zamanki gibi harika olmuş. Ses efektleri gayet yerindeydi.

Söylenecek aslında fazla bir şey kalmadı. Forza 4’ün demosu insanda sabır bırakmıyor, çünkü bir an önce tam sürümü oynamak istiyorsunuz. Kısa deneme sürümünde bile Forza 4 etkili oluyorsa, bizleri asıl oyunda kendine bağlayacak desek yalan olmaz. Zaten şunun şurasında ne kadar zaman kaldı ki? Topu topu birkaç gün sonra motor sesiyle etraf inleyecek ve muhteşem yarışlar başlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu