Cevaplar

FPS nedir?

Call of Duty, Doom, Counter Strike, Quake, Battlefield ve Half Life gibi birçok oyun serisinde bizlerle oyun karakterlerinin bakış açılarını paylaşan geliştiriciler birçok insanı oyunlarını oynamak üzere cezbetmeyi başarmıştır. Peki oyun dünyasının en popüler türlerinden biri olan FPS nedir?

İngilizcesi “First Person Shooter” olan oyun türü aksiyon oyunları arasında oldukça yaygın. Türkçe karşılığı “Birinci Şahıs Nişancı” olarak ifaede edilmektedir. FPS oyunlarında tipik olarak oyuncuya aksiyonun içerisinde olma hissi verilmeye çalışılır.

Bir oyun türü olan First Person Shooter – FPS nedir?

Bir FPS oyunu birinci şahıs bakış açısından olaylara katılma imkanı veriyorken oyun karakterinin kollarını ve o sırada elde bulundurulan silahı veya nesneyi gösterir.

Oyun kumandası veya bilgisayar klavyesiyle farklı yönlere hareket ederken daha gerçekçi bir oyun deneyimi sunmak için genellikle hafif bir sol-sağ sallanma hareketi de ekrana yansıtılır. Bu sarsıntılar oyuncunun koşma, yürüme veya isabet alma durumlarına göre daha çok veya daha az şiddetli olabilir.

Gerçekçilik hissi oyuncunun ekranına vurulma anlarında yansıyan kırmızılıklar, ıslanma durumunda ekranı kaplayan damlalar veya soğukluk hissedilmesi durumunda mavi buzlanma efektleri ile güçlendirilebilir. Ayrıca nefes ve ayak seslerine de daha ayrıntılı yer verilir.

Valorant - FPS Nedir?

FPS oyunlarında hangi modlar vardır?

FPS oyunları genellikle iki oyun moduna sahiptir. Bunlar görev modu veya çok multiplayer yani çok oyunculu olabilir. Görev modunda bir kişilik oyun deneyimi amaçlanır. Normalde bu mod gittikçe zorlaşan ve nihai bir hedefe ulaştıran çeşitli bölümleri içerir. Bu bölümler sırasında oyuncu karakterin hikayesiyle meşgul edilir.

Çok oyunculu modda birkaç kişi birlikte oynamak üzere ağ bağlantıları üzerinden bir araya getirilir. Eskiden LAN bağlantıları daha popüler bir seçenek oluştururken günümüzde insanlar ev ağları üzerinden oyunun merkezi bir sunucusuna bağlanırlar. 

Çok oyunculu olarak daha kısa olan ama daha çetin bir oyun deneyimi sunan farklı seçenekler mevcut:

  • Deathmatch (Ölüm maçı)
  • Team deathmatch (Takım ölüm maçı)
  • Capture the Ffag (Bayrağı veya bölgeyi ele geçirme)
  • Search and destroy (Bul ve yok et)
  • Last man standing (Ayakta kalan son kişi)

First Person Shooter yani FPS özellikle oyuncuya sunduğu bakış perspektifini ifade eder. İlk olarak Nişancı oyunlarında yer verilen bu konsept 1992 yılında çıkan “Wolfenstein 3D” ile sağlamlaşmıştır.

Günümüzde sadece aksiyon değil araba yarışı ve başka spor oyunlarında da birinci şahıs bakış açısıyla oynamak mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu