Frontlines: Fuel of War
Geçtiğimiz sene piyasaya sürülen Quake Wars ve gene yakın zamanda çıkan Unreal Tournament 3’ten sonra, online FPS oyunları kervanına Frontlines: Fuel of War da katılacak. Uzun bir süredir geliştirilmekte olan oyun, Kaos Studio tarafından hazırlanıyor. Kaos Studio içinde çalışan ekip, daha önce Trauma Studio olarak faaliyet göstermişti. Trauma, Battlefield 1942 için Desert Combat modunu geliştirdi. Başarılı Desert Combat’la dikkatleri üstüne çeken yapımcı, Digital Illusions tarafından satın alındı. Batllefield 2’nin geliştirilmesinde yer aldı. Bir süre daha çalışmalar yaptıktan sonra, Digital Illusions tarafından kapatıldı. Trauma Studio’nun ömrü kısa sürdü. Ama daha sonrasında yapımcı ekip THQ’nun şemsiyesi altına girerek Kaos Studio adında, Frontlines: Fuel of War’ın yapımına başladı. Oyun aslında bir süre kapalı kutu vaziyetteydi. Daha sonra açıklanan detaylar, gösterilen videolar ve ekran görüntüleriyle detayları gün yüzüne çıktı. Son olarak yapılan beta testiyle beraber oyunu deneme fırsatı yakalandı.
Frontlines, konu olarak petrol için büyük bir savaşa giren Western Coalition ve Red Star Alliance arasında Ortadoğu’daki mücadeleyi ele alıyor. İki tarafta aslında farklı ülkelerin bir araya gelip oluşturdukları birer koalisyon. Western Batı tarafını, Red Star ise Doğu tarafını oluşturuyor. Oyunun ana menüsünde Singleplayer, online, LAN, normal ayarlar ve ekstra seçenekleri yer alıyor. Ancak beta olduğu için sadece online oynanabiliyor, normal ayarlar seçilebiliyor ve ekstradan Field Guide’a bakılabiliyor. Normal ayarlarda kontrolleri, grafikler, sesler gibi kısımlar bulunuyor. Bir de Hud Preference(Görüş tercihleri) kısmı var. Buradan ekrandaki göstergeler(Düşmanların isimleri, objektiflerin yeri, mini harita vs…) ayarlanabilir. Field Guide, yapımla ilgili temel işlevleri, kullanılanları ve senaryodaki ayrıntıları ele alıyor. Buradan oyunun hikayesi, savaşların hangi zamanlarda yapıldığı(War Timeline adında 2005 şu ülke katıldı, bunlar yaşandı gibi ayrıntılar var), ne gibi gelişmelerin yaşandığı, araçlar, silahlar, karakter sınıflarının detaylarına bakılabilir.
Kaos ortamına giriş
Battlefield gibi online FPS’lerden alışıldık genel işleyiş, Frontlines’ta da sürüyor. İşaretli olan yerlere gidip(Petrol kuyusu, rafineri gibi) burayı kendi tarafımıza katıyoruz. Sadece gerekli yere gidip orada durmamız ve rengi kendi tarafımıza değiştirmek kalıyor. Her yer ele geçirildikten sonra, son olarak rakip tarafın ana üssünü ele geçirmeye çalışıyoruz. Ana üs de alındıktan sonra raund bitiyor ve yeni raund başlıyor. Betada bunun dışında başka bir oyun modu yoktu.
Frontlines betaya girdiğimizde 6 farklı sınıf karşımıza çıkıyor. Bunlar; Assault, Heavy Weapon, Sniper, Anti-Vehicle, Special Ops ve Close Combat. Her sınıfın kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Her sınıfta üç ayrı silah bulunuyor. Sınıfın çeşidine göre ana silahı(Anti-Vehicle’sa roket atar, Heavy Weapon’sa ağır makineli gibi), tabanca ve yine sınıfa göre patlayıcı var. Mesela Special Ops’ta, C-4 bulunurken, Sniper ise Frag Grenade kullanıyor. Her iki koalisyondaki sınıflar, birbirine eşit güçte. Red Star’daki Heavy, Western’deki Heavy’le aynı uzaklığa, aynı hasar oranında ateş ediyor. Bu konuda bir torpil yok. Aynı şekilde genel işleyiş tutturulmaya çalışılmış. Mesela Anti-Vehicle, araçların hakkında rahatlıkla geliyor. Yere mayın döşeyerek araçları patlatabiliyor. Ancak birebir karşılaşmalarda, mesela Close Combat karşısında etkisiz. Bunlar zaten normal bir durum. Aynı şekilde Sniper uzaktan çok güzel avlayabiliyor, ancak yakın çatışmalar da daha etkisiz.Yapımdaki ekstra özelliklerden biri “Role” adındaki bir fonksiyonun bulunması. Bu fonksiyon 4 farklı seçenek sunuyor. Bunlar; Ground Support, EMP Tech, Drone Tech ve Air Support. Role(Wolfenstein’nın Multiplayer’ındaki gibi) karakterin; hava saldırısı yapması, Drone göndermesi, ağır makineli kurup ateş etmesi vs… gibi ekstralar var. Rolde(Role) üç farklı saldırı var. Bu üç saldırıdan ilki açık durumda, diğerlerini ise; bir yeri ele geçirdiğimizde, frag yaptığımızda aldığımız puanlarla açıyoruz. Bu puan kısmı ise mavi bir barla gösteriliyor. Ekranın hemen sağ alt köşesinde Role göstergesi yer alıyor. Mavi barı ve Rolün hangi fonksiyonunu kullandığımızı buradan görüyoruz. Mesela Air Support(Hava desteği) kullanıldığında; ilk aşamada küçük çaplı hasar veren tek bir roket saldırısı yaptırabiliriz. İkinci aşamada birkaç roketin atıldığı ama hasar oranı daha yüksek saldırı oluyor. Son aşamada ise bir tane roketle ama hasar oranı ve hasar verdiği alan baya büyük bir roket atışı için emir verebiliyoruz. Yalnız roldeki saldırılar kullanıldıktan sonra hemen arkasından yeniden kullanılamıyor. Tek kullanışlık değiller, ama yeniden kullandım için bir süre geçmesi lazım. Rol sınıf seçeneklerinin hemen yanında bulunuyor ve oyuna girmeden önce seçiliyor. Ancak öldüğümüzde yeniden spawn olurken hem sınıf hem de role değiştirilebiliyor. Her ikisi de en baştan seçildiği gibi oyun sonuna kadar durmuyor.
Araç gereç
Toplamda 16 araç ve 22 silah yer alıyor. Araçlar içinde cip, tank, helikopter, uçak yer alıyor. SU-48, T119 Blackbear, M7 Railman hava savunması, F/A-40 Stalker vs… olarak birçok model var. İki koalisyonun araçlarının görselliği ve isimleri farklı, ancak işleyişleri ve güçleri aynı. Tüm araçları kullanmak oldukça kolay ki, buna helikopter ve uçak da dahil. Zorlayıcı bir sürüşleri yok. Çok kısa bir sürede zaten alışılıyor. Silahlar aslında aşina olduklarımızdan oluşma. Makineli tüfek, roket atar, tabanca, sniper tüfeği, el bombası vs… var. Bunlar arasında MP 15S taramalı, Saat 1 Stiletto roket atar, M12 Alamo tabancası gibi birçok model var. Araçlar ve silahların tüm detaylarına; Field Guide’tan bakılabilir.
Beta versiyonda Oil Field ve Street adında sadece 2 harita bulunuyor. Oil Field geniş, Street ise daha küçük bir harita. Oil Field’ta araçlar daha ön planda olurken, Street’te ise sokak çatışmaları yaşanıyor. Tam sürümde de bu türde birçok haritayla karşılaşacağımız belli.
Oyundaki grafikler genel olarak tatmin edici. Unreal 3 Engine’la geliştirilen Frontlines, iyi bir görsel sunuyor. Yapımda savaş ve kaos ortamı hakim olduğundan, soluk ve cansız renkler kullanılmış. Etrafta sürekli olarak yıkımın olduğu bir tasarım var. Kaplama kalitesi genel olarak iyi, ama beta olduğundan bazı yerlerde oldukça bozuluyor. Hele ki, yüksek bir yerlere çıktığınızda kaplamalar ortalıktan yok olabiliyor. Asker ve araç modellemeleri de iyi duruyor. Gene de bazı zamanlar ölen karakterler bir cisimle iç içe girebiliyor.
Frontlines betada fizik etkileşim atmosferi tamamlayan güzel kısımlardan biri. Bir tankın top mermisiyle duvar yıkılabiliyor, bomba saldırı yapıldığında etraf bozulabiliyor, araç patladığında hediye paketi gibi değil de daha gerçekçi şekilde parçalarına ayrılabiliyor. Belki tam sürümde biraz daha detaylı olabilir. Sesler yerinde kullanılmış. Efektlerin bazılarında biraz cızırtı vardı, ama sonuçta beta versiyonu.
Genel olarak beta macerası bu şekilde. Sonuçta tam sürüm olmadığı için yok olan kaplamalar, bir cisimle iç içe girebilen modellemeler var. Betanın performansı genel olarak fena değildi. Bazı oyunların betası sistemleri çok zorlayabiliyor. Ancak Frontlines betada bu durum bende pek nüksetmedi. Bu gerçi iyi optimize edilebilen Unreal 3 Engine’la da alakalı. Frontlines’ın, tam sürümü iyi bir hit olabilir.