Oyun İncelemeleri

Fruit Ninja

Eskiden Süheyl ve Behzat Uygur’un sunduğu Şahane Cumartesi isimli programda (daha sonra Şahane Pazar da olmuştu), ilginç yarışma tipleri vardı. Bunlardan bir tanesinde de eline katanayı alan yarışmacılar, platformdan hızla gelen envai çeşitte meyve ve sebzeyi kaçırmadan doğramaya çalışıyordu. Onca yiyeceğin heba edilmesi zarar, ziyan bir yana derken, çoğu insanın eğlendiği de su götürmez bir gerçekti. Bu programın üzerinden yıllar geçti, teknoloji ilerledi, sebze-meyve talan etme konusunda da yeni yöntemler keşfedildi. Karşınızda Fruit Ninja. Kendisi AppStore’un en popüler, en eğlenceli oyunlarından biri.

Mağduruz!

Fruit Ninja’nın detaylarına girmeden önce, ekibimizin oyun deneyimlerinden kısaca bahsetmek istiyorum size. Yapım, AppStore üzerinden bir süredir satın alınabiliyor, biz de aynen öyle yaptık, hatta size oyun hakkında hemen bilgiler vermek istedik, ama ne fayda… Oyunu ilk incelemeye başlayan kişi olan Emre Günen, kısa sürede büyüsüne kapıldı ve rekor kırarım sevdasıyla elindeki cihazı kırdı (şimdi iPhone 5’in spot versiyonu için para biriktiriyor). İkinci adamımız Murat Halilbeyoğlu, Fruit Ninja’yı o kadar çok oynadı ki, bir süre sonra gözünden ameliyat olmak zorunda kaldı (Şu an doktor tavsiyesiyle oyunu oynayamıyor). Uzay menşeili arkadaşımız Özgür Yıldız ise, Emre Ağabeyin yolundan gitti ve rekor için gecesini gündüzüne kattı. Sonuç olarak ofisteki rekor sahibi şu an o… Fakat o da fazla zaman harcadığı için diğer işleriyle zar zor ilgilenebiliyor. Eh bu durumda Fruit Ninja’yı inceleme işi de bana düşmüş oldu. Ne var ki, ben de kısa sürede müptelası olup, rekor kırarım uğruna günlerce başından kalkamadım, ama hazır iPod Touch’ımın şarjı da bitmişken, yazıyı aradan çıkarsam iyi olacak.

Nedir Ninja olmak?

Fruit Ninja’daki amacımızı kısaca özetlememiş gerekirse; olabildiğince meyve kaçırmadan, bombalara yakalanmadan, hızlı reflekslerimizle fazlasıyla kombo yaparak (aynı anda en az 3 meyveyi kesmek gibi) en yüksek puanı elde etmek.

Yapımda klasik, arcade, zen ve multiplayer olmak üzere dört farklı mod bulunuyor. Klasik modda, herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Gelen tüm meyveleri, en verimli şekilde kullanarak puan elde etmeye çalışıyorsunuz. Bu esnada ekranda beliren bombalara dikkat etmeniz gerekiyor. Zira tek bir bombaya bile dokunursanız, oyun sona eriyor. Öte yandan meyve kaçırmamaya da özen göstermelisiniz. Bir elde en fazla iki meyve kaçırma hakkınız bulunuyor. Üçüncüsünü de düşürdüğünüz anda, yine oyun bitiyor.

Zen moduna baktığımızda, 90 saniyelik süreye sahip olduğumuzu görüyoruz. Bu modda, meyve kaçırma sınırı bulunmuyor. Ayrıca etrafta gezinen bombalar da yok. Olabildiğince fazla kombo yaparak en yüksek puanı elde etmeye çalışıyoruz. Mesela ekranda beş meyve birden gördünüz. Hepsini tek bir parmak darbesiyle kesebilirseniz ve bu gibi komboları art arda yaparsanız, alacağınız puan da katlanarak artacaktır.

Ve gelelim favorimiz olan moda, yani arcade moduna. Kesinlikle oyunun en çok bağımlılık yaratan, en eğlenceli modu. Bir dakikalık süreye sahibiz. Bu esnada hiç meyve kaçırmamamız gerekiyor, çünkü süremiz boyunca hep puan kazandıran hamleler yapmalıyız. Bombalara da dikkat ederek, art arda kombo yaparak puan akışını hızlandırabiliyoruz. Böylelikle ekrana daha fazla meyve gelirken, aynı zamanda bazı özel meyvelere de merhaba diyoruz.

Örneğin renkli muz sayesinde, kısa süreliğine ekranın sağ ve sol taraflarından meyveler su gibi akıyor. Buz muzunu alırsak, bir süreliğine zaman duruyor ve ilk etapta bir dakikalık zaman dilimini böylelikle artırmış oluyoruz. İkinci olarak ise, meyveler de yavaş hareket ettiği için hepsinin bir araya toplanmasını bekleyip tek hamlede en yüksek puanı kazanabiliyoruz. Yine diğer renkli muz sayesinde, kısıtlı bir süre boyunca aldığımız puanlar ikiyle çarpılıyor. Süre bitimde ise, gelen nar meyvesi üzerine oldukça seri çizikler atmalıyız, bu hareketler de bonus puanlar olarak bize geri dönüyor. Puan kazandıkça Dojo menüsüne giderek, kullandığınız kılıcı ve oyunun arkaplan temasını değiştirebiliyorsunuz.

Fruit Ninja’nın sesleri ve grafikleri gayet şık. Ekranı kaplayan meyveler, rengarenk bir görüntü sunarken, üst üste yapacağınız kombolarla beraber renk cümbüşü daha da artıyor. Her darbede çıkan sesler, her meyve kesişinizde heyecanın biraz daha artması ve özellikle vurmalı çalgılardan oluşan müzikler, sizi fazlasıyla keyiflendiriyor, emin olun!

We are the Champions!

Oyunu o kadar süre oynadık, hala oynuyoruz, ancak arada multiplayer denemekte de fayda var. Game Center uygulaması aracılığıyla, Wi-Fi olarak diğer arkadaşlarınızla aynı anda kapışabiliyorsunuz. Arada bağlantı sıkıntıları olabiliyor, ki bu da oyundaki en önemli şey olan “akıcılık” unsurunu bozabiliyor. En sinir bozucu olan ise, bazen oyuna başladığınızda, meyvelerle değil de, art arda bombalarla karşılaşıyorsunuz. Bizim için zaman önemli, değil mi? Ama bu bombaların geldiği süre boyunca meyve gelseydi, daha iyi olmaz mıydı? İşte bu gibi durumlarda da oyunu tekrar tekrar baştan başlatmak zorunda kalabiliyorsunuz.

Sonuca gelirsek Fruit Ninja, kesinlikle son dönemde hazırlanmış en eğlenceli oyunlardan biri. Yapımcılar, sürekli AppStore üzerinden yayımladıkları güncellemelerle oyunu her daim yepyeni tutmayı amaçlıyor. Eğer henüz denemediyseniz veya tereddütte kaldıysanız, hiç çekinmeden bu kaliteli yapımı deneyebilirsiniz. Hazır benim iPod’un da şarjı dolmuşken, rekor kırmak için oyuna geri döney…^+$#

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu