Full Spectrum Warrior
Full Spectrum Warrior, üçüncü şahıs gözünden aksiyon ile gerçek zamanlı stratejinin birleşimi olan bir oyun. Amerikan ordusunda da simulasyon olarak kullanılan motor uygulanmış. Sıkı bir askeri taktik oyununa hazırlanın…
Farklı stiliyle dikkat çekiyor
Full Spectrum Warrior’un ilk dikkat çeken özelliği, oynanışı bana göre. FSW de küçük bir Amerikan birliğini yönetiyoruz. Charlie-90 kod adlı bu birlik, Birleşmiş Milletler gücü olarak Orta Doğu’ya gönderiliyor. Olaylar birden kontrolden çıkıyor ve belki de hiç bir çatışmaya girmeyeceği düşünülen Charlie-90 savaşın ortasında kalıyor. Oyun sinematikleri dikkat çekiyor.
Başlangıçta sizi bir eğitim bölümü bekliyor. Burayı dikkatlice geçmenizde ve kontrollere alışmanızda fayda var. İsterseniz direkt gerçek aksiyona da girebilirsiniz ama pek tavsiye etmiyorum.
Sekiz kişilik bir ordu.
FSW’de siz tek bir mermi bile atmayacaksınız. Evet doğru duydunuz. Sizin göreviniz gözlemek, taktik vermek ve yönlendirmek. İki adet dört kişilik saldırı ekibiniz var; Alpha ve Bravo. Kararlarınız bu askerlerinhayatlarını ilgilendiriyor. Her ekipte bir lider, normal silahlı, otomatik silahlı ve patlayıcı uzmanı asker var. Bu askerlere nereye gideceklerini, ne yapacaklarını ve nereye, nasıl siper alacaklarını söylüyorsunuz. Pandemic neredeyse Manga komutanı olmanın gerektirdiği tüm olasılıkları oyuna koymuş.
U.S. ordusunda da oyunun motoru eğitim amaçlı kullanılıyor. FSW günümüzde sık gördüğümüz şehir savaşları düşünülerek geliştirilmiş. Çatışmalar, dar sokaklarda olabiliyor, bir düşman herhangi bir balkon ya da kapı arkasından size ateş edebiliyor, pusu kurabiliyor.
Yapay zekanın fazlasıda zarar
Pandemic oyunun yapay zekasına çok zaman harcamış. Ekipdeki her asker kendi başına sahip olduğu fonksiyonlara sahip. Kendilerini savunma kabiliyetleri var. Ateş sahalarına giren bir müttefik olunca silahlarını hemen indiriyorlar. Onlara emir verdikçe, taktik olarak en iyi pozisyonları alıyorlar. Mesela, ekibi bir köşede dizerseniz, diğer askerler hareket ederken, ekip lideri hemen köşeye geçip düşmanları gözlüyor ve rapor veriyor arkaya. Ekiplerin hareketlerini, manevralarını iyi planlamak gerekiyor. İki ekibi aynı anda yönetebilmeyi öğrenmeniz gerekiyor ki, birbirlerinin hareketlerine zarar vermemeliler, ayrıca devamlı birbirlerini kollamalılar. Bir ekip hareket ederken diğer ekibin onları koruması ya da ayrı ayrı siper alarak ilerlemeleri ve birbirlerini korumaları gibi.
Arkadaşları unutmayalım
FSW, Xbox Live servisini ve iki kişilik co-op modu destekliyor. Böylece siz Alpha ekibini yönetirken, arkadaşınız Bravo’yu kontrol ediyor ki harika bir olay diyebilirim. Xbox Live’da oynuyorsanız da benzer bir mod var. Ama diyelim tek takılıyorsunuz. Birden birisi gelip diğer ekibinizi kontrol edebiliyor. Ne kadar ilerlemiş olursanız olun mühim değil.
Satranç mı desek
Bir nevi satranç türevi oyun diyebiliriz. Siz ilerlerken düşmanlarda elbette hareketlerini yapıyorlar. Statik beklemiyorlar. Aynı başarılı AI onlar içinde geçerli. Bir düşman diğerini destekleyerek ilerliyor ve çevrelerinden oldukça haberdarlar. Ekibiniz ateş altında kaldığında ve siz hangi hamleyi yapayım diye düşünürken; size bağırıyorlar emir vermeniz için. Bazen bir ekip elemanı yaralı arkadaşını kurtarırken, diğer ekip onları koruyor. Bu da başka kararlar vermenizi gerektiriyor. Çünkü iki askeriniz çatışmada olmuyor. Böyle anlarda operasyona devam
mı; yoksa CASEVAC’a (mobil hastane) dönüp, medikal yardım mı diye karar vermeniz gerekecek. Bu kararların baskısını hissedeceksiniz. Her ne kadar oyun olsa da FSW bu konuda başarılı. Reflekslerin testinden çok, zihinsel baskılara dayanıklılığınızı ölçüyor.
En keyifli yanlarından biri ise kuşatma olayı. Diyelim ağır makinalı ya da RPG’li bir düşmana rastladınız. Ekibiniz o sokak başında kalıyor, ilerlemeniz imkansız. Bu durumda bir ekibinizin devamlı ateş ederek düşmanı baskı altında tutmasını sağlıyorsunuz. Bu arada diğer grubunuzu arka sokaklardan dolaştırıp arkadan bastırıyorsunuz. Bir keresinde bir RPG’yi grubumun ortasına yedim, o anı unutmuyorum. Gerçek bir çatışmada olduğumu sandım desem yalan olmaz, irkilmişim…
Elbetteki grafikler önemli
Bir oyun, oynanışındaki gerçeklik kadar, grafikleriyle de size, çatışma alanında olduğunuz hissini vermesi gerekir. Pandemic bunu başarmış. Labirent gibi sokaklar, yanmış otomobiller ve taş, toprak, döküntü yığınları güzel olmuş. Alçaktan uçan hava araçları dumanları göğe savuruyor. İlginç bir kamera efekti ise, ekipleriniz bir noktadan başka noktaya hareket esnasında kullanılıyor. Bunlar haricinde, sizin adamlarınız, düşmanlar ve araçlar oldukça detaylı. Animasyonlar düzgün ve akıcı. Kaplamalar temiz ve net. Oyunda HAVOK motoru kullanıyor. Haliyle cisimlere çarpınca devriliyorlar. Arkasına saklandığınız tahtaların, arabaların da mermi yağmuru altında parçalanmaları, bu motorun sunduğu güzelliklerden bir tanesi. Bütün bunlar önemli noktalar ancak FSW’nin birde ölme animasyonları hakkında iki çift laf edelim. Ekibinizden biri öldüğü zaman ne yapıyor olursanız olun, kamera dramatik bir şekilde adamınızı gösteriyor. Vurulan yerinden kanlar fışkırıyor. Ben çok gerçekçi ve güzel buldum bu animasyonları. Bullet-Time hızında epey acıklı oluyor.
Askerlere laf anlatmak
FSW’nin görsel ve oynanış güzelliklerine kaliteli sesi de ekleyelim. Böyle bir oyunda ses efektleri oldukça önemli. Müzikler Black Hawk Down filmindeki havayı yaratıyor. Orta Doğu ezgileri gitar melodileriyle süslenmiş.
Çatışma ve silah sesleri çok güzel. Top atışlarında, bombardımanlarda resmen havaya giriyorsunuz. Adamlarınızı seslerinden ayırabiliyorsunuz. Karakterlerini anlayabiliyorsunuz. Verdiğiniz emirlerin doğruluğuna göre size tepki veriyorlar. Küfür ve şikayetleri bile duyabilirsiniz. Kendi aralarında muhabbet edenler oluyor, zaman zaman güzel espriler bile duyuyorsunuz. Telsiz konuşmaları çok doğal ve ordudan alınmış oldukları belli. Bu detaylarda sizi onlara ister istemez bağlıyor. Öldüklerinde içinizde bir acıma duyarsanız şaşmayın.
Son sözleri söylersek
FSW’yi kimi zaman hızlı ,kimi zamanda yavaş bulacaksınız. Yapay zekanın bazı işleri yapmasından hoşlanmayabilirsiniz, taktik vermek yerine elde silah savaşa dalmayı isteyebilirsiniz. Ancak bunlar FSW’nin, en yaratıcı ve özgün taktik oyunlardan olduğu gerçeğini değiştirmeyecek. Taktiksel askeri oyunlardan haz alanların kesinlikle kaçırmaması gereken kaliteli bir oyun… Verilen taktiklere göre değişen durumlar yüzünden tekrar oynanırlığı hayli yüksek bir oyun olduğunuda belirtmek isterim.
Bu oyunu herkes sever mi derseniz, hayır derim. Eğer hızlı FPS’lerden hoşlanıyorsanız, sevmeyeceksiniz. Aslında bende strateji olayını çok sevmem ama bu oyun dediğim gibi epey farklı bir tür olmuş, FPS ve strateji keyfini yaşatıyor diyebilirim. Çoğunuzun keyifle oynayacağını garanti edebilirim.