Oyun İncelemeleri

Gamedec inceleme

Anshar Studios’un yeni oyunu Gamedec, 16 Eylül 2021 itibariyle; Steam, GOG, Humble Store, Epic Games Store ve Geforce Now aracılığı ile sadece PC için piyasaya sürülmüştü. İlerleyen zamanlarda Nintendo Switch için de çıkacağı açıklanan yapım, Türk oyuncuların yüksek talebi sayesinde, Türkçe dil desteğine de kavuşacak. İzometrik bir siberpunk-dedektiflik rol yapma oyunu olan Gamedec’e çıkışının ardından göz atıyor ve detaylı bir şekilde inceliyoruz.

Gamedec inceleme

Gamedec inceleme

Dedektifin yolu

Gamedec, tek oyunculu siberpunk izometrik bir rol yapma oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Sanal dünyaların içerisinde suçları çözen bir dedektif rolünde olduğumuz yapımda, tanıklarımızdan ve şüphelilerden bilgiler toplamamız gerekirken; oyun içerisinde yaptığımız seçimlerin, sonuçlarıyla da yüzleşiyoruz. Oyunun hikâye tarafı da oldukça ilgi çekici ve bu tarz siberpunk evrenlerde geçen filmleri epey andırıyor. Tam anlamda incelememe geçmeden önce, herhangi bir sürprizi kaçırmadan, hikâyeden kısaca bahsetmek istiyorum.

Gelecek bir zaman diliminin Varşova’sında geçen yapım, teknolojinin gerçekten tavan seviyeye ulaşmış olduğu bir dönemi konu alıyor. ‘Sanal gerçeklik’ dediğimiz teknolojinin korkutucu bir gerçekliğe dönüşmesi ile birlikte çığırından çıkmış olan dünyayı, yeni sorunlar ve yeni çözümler bekliyor. İnsanların, oyunların direkt olarak içerisine giriyor olduğu bu dünyada, bir oyun dedektifi olan ‘Gamedec’ olarak yer alıyoruz.

Sanal dünyaların ve bu sahte evrenlerin beraberinde getirdiği sorunlarda uzman olan Gamedec’ler, bir ücret karşılığında, sırları açığa çıkarıp, sorunları çözen özel dedektifler olarak yer alıyorlar. Bir Gamedec olarak oynadığımız yapımda, oyunun karanlık siberpunk atmosferinin içerisine giriyor ve dedektiflik yeteneğimizi konuşturuyoruz.

Oyunun içerisindeki oyun

Oyunu ilk keşfetmiş olduğum andan itibaren, bana direkt olarak ‘Ready Player One’ filmini anımsatan Gamedec, gerçekten inanılmaz ilgi çekici bir konuya sahip. Günümüzde de mevcut olan sanal gerçeklik teknolojisinin, gerçekten korkutucu bir seviyeye gelmiş olması ve bu sanal dünyalar içerisindeki sorunların çözümünün ta kendisi olmamız, oyun içerisindeki en çok ilgimi çeken unsurlardan bir tanesi oldu. Tamamen izometrik yapıya sahip ve metin tabanlı bir oyun olan Gamedec, içerisinde bazı can sıkıcı eksiklikler – birazdan bahsedeceğim – barındırıyor olsa da, temelinde işlemeye çalışmakta olduğu atmosferi oyuncuya sunmayı kısmen başarıyor.

Son zamanlarda sıklıkla görmeye başladığımız siberpunk türünde geçen bir başka oyun olan Gamedec, aradığım dedektiflik macerasını bana hissettirmeyi başardı. Oyun, metin tabanlı bir yapım olduğu için, anlatım tarzı ve diyalog yönetimi en önemli unsurlardan bir tanesi. Oyunun en büyük eksilerinden gördüğüm şeylerden bir tanesiyse, ‘neredeyse’ hiç seslendirme olmaması oldu. Bu tarz yapımlarda önümüze atılan sonsuz metinleri okumaya ve pek seslendirme duymamaya alışmış olsak da, araya serpiştirilmiş bazı seslendirilmiş diyalogların, oyunun anlatımına zenginlik kattığını düşünüyorum.

Gamedec’te ise bu bahsettiğim hikâye anlatım tarzının işlenmemiş olması, benim için negatif unsurlardan bir tanesi oldu. Oyuncuyu, oyun içerisinde tutmak ve gerçekten o atmosferin içerisindeymiş gibi hissetmesini sağlayan bu unsurun ‘yok’ denecek bir şekilde olması, can sıkıcı olabiliyor. Eğer, oyun içerisindeki doğru anlara yerleştirilmiş küçük seslendirme unsurları bulunuyor olsaydı; bir oyuncu olarak, kontrol etmekte olduğum karakterimin sesini benimseyebilir ve seslendirme olmayan diyaloglarda bile, adeta karakterimin sesi ile okuduğumu hissedebilirdim.

Oyun, biraz önce bahsetmiş olduğum seslendirme eksikliğini oyuncuya ciddi anlamda hissettiriyor olsa da, diyaloglar konusunda gerçekten başarılı diyebilirim. Metin tabanlı olan yapımların en büyük probleminin ‘oyuncuyu çabuk sıkabilme’ potansiyelleri olduğunu düşünüyorum. Bu tarz yapımların bazıları, diyalogların sunum şekli olarak paragraf paragraf metinleri bir seferde yığmayı benimseyebiliyor. Eğer bahsettiğim unsuru işleyen yapım, kusursuz bir hikâyeye sahip değilse; oyuncuyu gerçekten sıkabiliyor ve bu durumda oyundan soğumaya yol açıyor.

Gamedec’in içerisindeki anlatım tarzı ise, uzun bir paragrafı bile, oyuncuya kısa kısa cümlelerle sunmak şeklinde. Ayrıca oyun, sizlere gerçekten bir dedektif olduğunuzu başarılı bir şekilde hissettiriyor. Etkileşime geçebildiğimiz nesnelerin ve bu etkileşim içerisinde yer alan, çeşitli seçeneklerimizin fazlalığı, oyundaki araştırma isteğimizi arttırıyor.

Oyunun görsel tarafı da oldukça güçlü. İçerisinde barındırdığı siberpunk atmosfer, gerçekten güzel gözüken grafikler ile birleşince, ortaya gerçekten güzel dünyalar çıkmış. İçerisindeki alternatif sanal evrenlere yolculuk yapmamıza olanak sağlayan Gamedec, bir oyun içerisinde başka bir oyunun dünyasına girebilmemize olanak sağlıyor. Barındırdığı birbirinden farklı dünyalar ve atmosferler, oyunun çeşitlilik tarafında epey önemli bir rol oynuyor.

Gerçekliğin getirdiği sorunlar

Oyun içerisindeki teknolojinin fazla ilerlemesiyle yaşanabilecek sorunlara kısaca değinmiştim. Oyun içerisinde rastladığım bu sorunlardan bir tanesine küçük bir örnek vermek istiyorum. Sanal gerçekliğin artık en üst seviyeye ulaşması ile birlikte direkt olarak oyunun içerisine girmeye başlayan insanlar, oyunun içerisinde bulunan ‘bug’ dediğimiz çeşitli hatalardan dolayı oyuna sıkışıp kalabiliyor. Oyun içerisinde kaybolan ve bazı talihsiz olaylar (Sürprizi kaçırmak istemem) yaşayan kişilere yardım edip, sırları çözdüğümüz yapım, gerçekten ilgi çekici ve bir yandan karanlık bir evrene ev sahipliği yapıyor.

Oyunların, içerisinde bulundurduğu bazı açıkların kullanılarak, kötü niyetli insanların kontrolü altına geçebiliyor oluşu da en ürkütücü unsurlardan bir tanesi. Bir Gamedec olarak görevimiz, bu sanal dünyalar içerisinde yaşanan sorunları, o dünyanın içerisine girip deneyimlemek. Girdiğimiz farklı farklı dünyalardaki insanlarla tanıştığımız ve araştırmamıza bu sanal dünyalar içerisinde devam ettiğimiz oyun, evrenin sunduğu dedektiflik hissini çok iyi bir şekilde veriyor.

Gamedec, kendi içerisinde bolca ”Benim için şunu yaparsan, sana şu bilgiyi veririm” görevine sahip olsa da; temelinde işliyor olduğu ilgi çekici evren ile, kendini affettirmeyi başarıyor. Ayrıca, içerisinde bulundurduğu yetenek ağacı sayesinde yeni kabiliyetler açabiliyor ve karakterimizin gelişimini yeni diyaloglar aracılığıyla hissedebiliyoruz. Oyun, ‘koymuş olalım’ diye bir karakter seçim ekranı eklemiş olsa da, pek fazla karakter kişiselleştirme seçeneği bulundurmuyor diyebilirim.

İncelememin başlarında, seslendirme olayından detaylı bir şekilde bahsetmiştim. Seslendirme kadar olmasa da, bazı şeyler maalesef müzikler için de geçerli. Oyun içerisinde bulunan müziklerin sayısının bir hayli az olması, gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Zaman zaman kesilen ve yeri dolmayan müziklerin eksikliği, bir süre sonra belli oluyor ve çeşitli ses efektleri ile canlandırılmaya çalışılan atmosferi zora sokuyor. Gamedec, ilgi çekici evreni ve içerisinde barındırdığı potansiyel ile güzel bir yapım olsa da, maalesef potansiyelini tam anlamıyla kullanamıyor.

Ayrıca, oyun içerisinde barınan bir diyalog sorunu da mevcut durumda. Oyunu oynarken rastlayabileceğiniz çeviri hataları ve anlamsız diyalog kaybolmaları oyun deneyiminizi negatif bir şekilde etkileyebiliyor. İlerleyen güncellemeler ile birlikte neredeyse tamamının düzeltileceğini düşündüğüm bu sorunlar, umarım Türkçe dil desteğinde de yaşanmaz.

Türk oyuncuların yoğun ilgisi sonucunda Türkçe dil desteğini getireceğini resmî olarak açıklamış olan Gamedec ekibi, Türkçenin en kısa zamanda oyun içerisinde yer alacağını söylüyor. Gerçekleşmiş olan ve neredeyse ülkedeki tüm oyuncuları bir araya getirdikten sonra kazanmış olduğumuz, Disco Elysium’un Türkçe dil desteği sözünün kayıplara karışmasıyla birlikte göz atabileceğiniz Gamedec, yakında Türkçe dil desteğine kavuşacak.

Son söz

Konu aldığı ilgi çekici hikâyesi ve dünyasıyla mükemmel bir potansiyele sahip olan Gamedec, maalesef bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmeyi başaramıyor. Diyalog sunumu ve verdiği dedektiflik hissiyatı ile öne çıkan yapım, içerisinde barındırdığı sorunlar ile elde edebileceği önemli başarının önüne geçiyor. Gamedec, her ne kadar detaylıca bahsettiğim bazı olumsuzluklara ev sahibi yapıyor olsa da, genel anlamda güzel ve ilgi çekici bir dedektiflik macerası olmuş. Türkçe dil desteğinin gelmesi ile birlikte tercih edebilir ve farklı bir serüvene yelken açabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu