Oyun İncelemeleri

Gears of War 3

Gears of War 3 (GeOW3) için aslında söylenecek fazla bir şey yok. Aylardır reklamı yapılan ve heyecanla beklenen X360’a özel oyunlardan biri. Serinin son halkasını oluşturuyor ve gerçekten de çoğu kişiyi başına çivilemeyi biliyor. Oyunun başına yarım saat bakarım, sonra kalkarım diye klasik oyuncu bahanesiyle oturduğumuzda, saatlerce kilitlenip, kalabiliriz. Özellikle benim açımdan bu durum yaşandı, hele ki Multiplayer’ı beni kaptı götürdü.

Sera bitmek üzere!

GeOW3, ikinci oyundaki olayların 18 ay sonrasında başlıyor. Sera yavaş yavaş ölmektedir. Lambent iyice etrafa yayılmıştır. Kabustan (Rüya kısmı oyunu oynadığımız prolog kısmı zaten. Yandaki hücrenin kapısını kırın, burada bir tane gizli COG var) uyanan Marcus, Chairman Prescott’u karşılamaya gider. Chairman’ın Marcus’a verdiği esrarengiz bir data diskiyle birlikte olaylar gelişir. Konuyu daha fazla anlatıp da, Spoiler vermek istemiyorum. Özellikle seriyi takip edenlerdenseniz, hikayedeki gelişmeleri ve detayları oynayarak görmeniz daha doğru olur.

Yapımda senaryoyu oynarken Marcus Fenix rolünü üstleniyoruz, ancak 4 kişilik Co-op moduyla birlikte Dom, Anya, Cole veya diğerlerinden birinin kontrolünü de ele alıyoruz. Campaign boyunca Marcus dışında, Augustus Cole lakabıyla Cole Train ile de bir bölümü oynuyoruz. Burası zaten ilk bölümdeki olayların bir saat öncesindeki kısmı kapsıyor. Standart Campaign dışında Arcade başlığı bulunuyor. Arcade’te bölümleri geçerek puan kazanıyoruz. Bu puanlar bize Multiplayer’daki karakterimiz için seviye olarak geri dönüyor. Arcade’te ayrıca Mutator’ler var. 15 adet Mutator’den 5 tanesi Easy modu için geçerli olurken, eksi %25 gibi bir tecrübe puanı penaltısı var. Diğer 5 tanesi Hard zorluk seviyesinde ve artı olarak %10 kazandırıyor. Son kalanlar ise eğlence amaçlı. Mesela kan yerine çiçek efekti yer alıyor. Ancak bunlar normalde kapalı, kilitleri sonradan açılıyor.

GeOW3 önceki oyunlarla aynı oynanışa sahip. Siper al ve ateş et olarak dikkatli bir şekilde ilerlememiz gerekiyor, özellikle zorluk seviyesi normalin de üstündeyse (Insane gibi ancak ilk oynanışta kapalı). Eğer serinin öncekilerini oynadıysanız zaten mantığını biliyorsunuz. Özellikle Lancer ile uzaktan, yakına geldiğinde Shotgun ile tek atışta düşmanın işini bitirme taktiği en kesin yol (Multiplayer’da da bu durum yaşanıyor).

Hikaye biter, adı kalır!

GeOW3 başından sonuna kadar oyuncuyu aksiyona boğmayı biliyor. Bazen az biraz çatışmadan sonra, bir anda düşmanların ani baskınıyla yoğun çatışma ortamları yaşanabiliyor, ancak bu durum oyuncuyu havaya sokuyor. Epic, oynanışta insanları nasıl atmosfere sokacağını iyi ayarlamış. Bazı bölümlerde araçlarda, bazılarında yaya olarak çatışmaya giriyoruz. Araçlarla gittiğimiz kısımlar ve bazı bölümler, aslında çizgisel ilerleyen GeOW3’ün oyuncuyu sıkmamasını sağlıyor. Silverback isimli Mech Suit, yapımın en başında karşımıza çıkıyor. Oyun boyunca birkaç kere Silverback’i kullanıyoruz. Bu Mech ile iki bölümde bir şeyler taşıyoruz, diğer ikisinde ise makineli tüfekle ölüm saçıyoruz. Silverback ile hızlıca hareket edip, yere sertçe vurarak düşmanlarımızı veya engelleri dağıtıyoruz. Genel olarak kullanması zevkli ve oldukça basit. Ayrıca Hode 2.0 modunda da Silverback yer alıyor ve Beast modunda da COG bizlere karşı kullanıyor.

Campaign bitse, Co-op’tan sıkılsak da o zaman online ortamlara doğru akmaya başlayabiliriz. Zira oyun Multiplayer ve kooperatif modları ile göz dolduruyor. Multiplayer içindeki (Versus başlığında) modlara göz atalım.

Team Deathmatch: Klasik mod. 5 kişilik iki takım aralarında kapışıyor. Spawn hakkı 15 olarak tutulmuş. Spawn bittiğinde, iki takımdan hangisi karşısındaki tüm oyuncuları öldürürse eli kazanır.

Warzone ve Execution: Bu iki modda yeniden Spawn olmak yok. Ölünce diğer eli beklemek gerek. Execution’da ama oyuncular rakiplerini seriden bildiğimiz bitirici son hareketlerle öldürmesi gerekiyor.


King of the Hill: Rastgele olarak haritada orada burada oluşan bir alan var. Burayı ele geçirip takım, standart olarak 150 puana ulaştığında eli kazanıyor.

Capture the Leader: İsminden de belli olduğu üzere, takımın liderini ele geçirmek amacımız. 30 saniye boyunca rakip lideri elinde tutan takım kazanmış oluyor.

Wingman: İki kişilik takımlar birbirine karşı. Standart olarak 15 puana ulaşan birinci oluyor.

Bunların ayarlarını isterseniz Private maç seçeneğinden değiştirebiliriz. Hatta silahları bile. Versus dışında Horde 2.0 ve Beast modu yer alıyor. Horde 2.0, GeOW2’den bildiğimiz modun biraz daha yükseltilmiş hali diyebiliriz. Kazandığımız paralarla engeller, silahlar, Turret’lar ve Silverback bile alabiliyoruz, daha önce inşa ettiklerimizi geliştirebiliyoruz. Her on dalga da bir de, Boss karakter var.

Yeni kooperatif mod olarak Beast var. Beast, Horde’un tam tersi. Bu sefer Locust tarafında COG’a karşı saldırıya geçiyoruz ve belli bir süremiz var. Yoksa Hammer of Dawn’ı kafamıza yiyoruz. Her öldürdüğümüz insan, yok ettiğimiz engel; bizlere para ve başarı olarak geri dönüyor. Yaptığımıza göre yeni Locust sınıfları açılıyor ve Berserker’i kontrol etmeye kadar gidiyoruz. Berserker veya diğer Locust’ları bir kere açtığınızda hep açık kalmıyor. Sadece oynadığımız anlık Beast modu için açıklar. Yoksa moda tekrardan başladığınızda her şey sıfırdan. Ayrıca Beast’te COG’lar arasında Hero yani kahraman olarak oyundan Anya, Marcus vs… gibi karakterleri de görüyoruz. Normal insanlara göre daha dayanıklı ve hasar oranları daha yüksek. Multiplayer’da yaptıklarınıza göre seviye atlıyor, ayrıca Ribbon ve madalya kazanıyoruz. Bu da bize kilitli olanları açıyor (Silah temaları, Multiplayer karakterler vs… gibi) ve Title olarak geri dönüyor.

Unreal’ın gücü adına

GeOW3’te bildiğimiz klasik silahlar haricinde yeniler de yer alıyor. Mesela Retro Lancer, bitiricilik konusunda oldukça iyi. Düşmana karşı koştuğumuzda, karakterimiz silahı düşmana geçirip, havaya kaldırıyor ve onu vahşice öldürüyor. Digger Launcher da yeni oyuncaklardan biri. Bu silah yerin altından aynı torpido gibi bomba yolluyor ve patladığı alanda oldukça etkili. Düşmanlar paramparça oluyor. One Shot ise affediciliği olmayan Sniper’ımız. Tek atışta rakip öteki dünyayı boyluyor.

Incendiary Grenade ile etrafı alev alev yaparken, Sawed off Shotgun ise tek mermi ile Locust’ları yakından paramparça etmek için en iyi yollardan biri. Özellikle bu silahlar Multiplayer maçlarda eğlenceli anlar yaşatabiliyor, Digger Launcher benim favorim oldu. GeOW’da düşmanlarımız Locust’lar ve Lambent’lar. Lambent’ların patlama ve hatta farklı formlara dönüşüp, yine bize saldırma alternatifleri var. Savaş alanında düşmanlarımız akıllıca hareket ediyor. Bizler gibi siper alıp, kaçıyorlar. Zorluk seviyesi de en üst düzeyde olduğunda ise affetmiyorlar.

Hatırlarsak, ilk oyun grafikleriyle kendinden çok söz ettirmişti. İkinci de ise görsellik daha çıta yaptı. GeOW3 serinin grafiksel olarak en iyi oyunu. Tasarımlar, Sera gezegeninin ve mimarinin yapısı, karakterler, animasyonlar, efektler bakımından GeOW3 işi iyi kotarıyor. Özellikle kaplamalar üstündeki tasarımlar dolu dolu yapılmış. Genel olarak ekrana baktığımızda, etraftaki ayrıntıyı görebiliyoruz. Bu açıdan oldukça başarılı. Epic’in harcadığı emek kendini belli ediyor. Ama bazı grafiksel hatalar da var. Mesela siperlik yapmak için devrilmiş bir masa var, ancak masanın üstünde yere düşmesi gereken bardaklar havada duruyor. Bunun gibi ufak kusurlar ise göze batmadan geçip gidiyor.

Seslendirmeler ve müzikler konusunda ise oyunun açık ara en iyi olduğu yönlerden biri. Karakterleri seslendirenler arasında Ice-T, Drake ve Claudia Black gibi isimler var. Zaten Marcus’a sesiyle hayat veren John Di Maggio ve Dom’u seslendiren Carlos Ferro gene harika iş çıkarmış. Aynısı diğer seslendirenler için de geçerli. Müzikler ise atmosferi tamamlıyor. Özellikle aksiyon dolu zamanlarda gaza getirici şarkılar yer alıyor. Vokal bulunmayan ve oyunun dramatik sahnelerinden birinde çalan Mad World’e yer verilmiş. Ice-T’nin grubu Body Count da Gears of War adında bir şarkı yapmış, Credits ekranında çalıyor.

Sera’daki savaş biter

DLC’ler ile yapım desteklenecek. Eğer çıkacak tüm DLC’lerden yararlanmak isterseniz Season Pass’a 2400 Microsoft puanı yatırmanız lazım, aynı şekilde tüm silah temalarını almak isterseniz 3600 puan lazım. Neredeyse tek başına bir oyun parası bu da. Seri bitiyor, ancak arada geçen başka bir oyun gelebilir de. Eğer Xbox 360 sahibiyseniz, GeOW3’ü alıp, son macerayı oynamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu