Ürün İnceleme

Gigabyte GTX470 SLI

Bir zamanlar bilgisayar sistemleri ne güzeldi… Bir tane işlemci, bir tane bellek, bir tane ekran kartı ve bir veya iki tane sabit disk… Bir süre sonra sunuculara çift işlemci desteği geldi. İki işlemciden aldığı güç ile performansını ikiye katlayan bu teknoloji, hala ev kullanıcıları için pek bir anlam ifade etmiyor. Tek bellek kullanımının da sonrasında, çift kanallı bellek kullanımı sayesinde 64 bitten 128 bite geçiş yaşandı. Ve sonunda sıra ekran kartlarına geldi… Oyun oynamayı hedefleyen kullanıcıların en yüksek miktarda para yatırdığı bileşen olan ekran kartları, bundan böyle 2’li, 3’lü ve hatta 4’lü bir şekilde çalışabilecekti. Teknolojinin ortaya ilk çıktığı zamanlarda oldukça pahalı olan çok PCIe x16 yuvalı anakartlar, günümüzde standart anakartlar ile hemen hemen aynı fiyata sahip. Hal böyle olunca bu slotları bir şekilde doldurmak gerek, değil mi?


Scalable Link Interface (SLI), Nvidia’nın birden çok ekran kartının tek anakart üzerinde kullanılarak gözle görülür bir performans  artışı sağlayan bir teknoloji. Bu teknolojiyi kullanabilmek için en az iki tane PCIe x16 yuvasına sahip olan ve SLI desteği sunan bir anakarta ihtiyaç duyuyoruz. Tabii ki bir de SLI köprüsü. Bundan sonrası 2 tane Nvidia kartınızın olmasına bakıyor. Bu iki kartın da aynı modele sahip olması gerekiyor. Yani bir tane GTX470’in yanına GTX480 takamıyorsunuz. Ama eğer referans GTX470’iniz var ise yanına “GTX470 Super Mega Ultra Overclocked” tipinde bir kart takmanız mümkün. Yani GPU’nun özelliklerinin aynı olması gerekiyor, hızları farklı olsa çok da önemli değil.


Elimizde 2 tane Gigabyte GTX470 referans tasarım, 1 tane MSI X58 Pro, 1 tane de SLI köprüsü ve yeterince test var. O zaman ne yapıyoruz? Fazla meraklandırmadan testlere geçmek en mantıklısı gibi geliyor bana…





Şimdi test sonuçlarını değerlendirelim.
 
– DirectX 10 oyunlarında sistem, Radeon HD5970’e kafa tutacak seviyeye geliyor. Radeon HD5000 serisinin Nvidia GTX400 serisi kartlardan daha iyi performans verdiğini de hesaba katarsanız, ortaya çıkan tablonun oldukça dikkat çekici olduğunu görebilirsiniz.
 
– Yine DirectX 10 tabanlı 3DMark Vantage testinde GTX470, tüm rakiplerine ve kardeşlerine toz yutturuyor. SLI’ın özellikle 3DMark Vantage’da çok iyi bir performans verdiğini söyleyebiliriz.
 
– Just Cause DirectX 11 testinde GTX480 ile aynı performansı veren Gigabyte GTX470 SLI, Radeon’un HD5970’ini de neredeyse ikiye katlıyor.
 
– Şu an -bence- en geçerli test olan Unigine Heaven’da Normal ayarlarda oldukça iyi bir sonuç çıkartan GTX470, Extreme ayarlarda uçuk bir fark yaratabiliyor. Bu da demek oluyor ki, uzunca bir süre kullanılması planlanan bilgisayarlar için GTX470 SLI iyi bir tercih olabiliyor.


SLI sisteminin kurulumu ise gayet basit. 2 tane Gigabyte GTX470’i, MSI X58 Pro anakartımızın x16 hızında çalışan PCIe slotlarına yerleştirdik ve tepesine SLI köprüsünü taktık. Bilgisayarı açtıktan sonra Nvidia ayar menüsünden SLI’ı aktif hale getirdik ve kartlarımız hazır hale geldi. Evet, bu kadar basit.



Testler sırasında kartlardan çıkan ses miktarı, bariz bir şekilde rahatsız edecek düzeyde. Testi yaptığımız ortamın serin olmasına rağmen iki kartın birbirine yapışık duruyor olmasından dolayı, kartlar fazlasıyla ısındı ve fan bir hayli hızlandı. SLI GTX470 sistemi kurmayı düşünenlerin bu ses olayını da göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

 

Yaptığımız testlerde maksimum 540 watt tüketen test sistemimiz, uzun kullanımda fatura konusunda sıkıntı yaratabileceğini düşünmemize sebep oldu. Neyse ki kartın fiyatı ülkemizde 750 lira civarında geziniyor. Böylece kartları satın alırken, önümüzdeki iki sene çıkartacağı fatura miktarını da cebimize koymuş oluyoruz.

Merlin’in yorumu:


Üst seviye bilgisayar satın alacak kullanıcılar, hızı aşırılmış bir HD5970’in alternatifi olarak Gigabyte GTX470 SLI’ı düşünebilirler. DirectX 11’deki mükemmel performansı, böyle bir sistemin kurulmasına başlı başına bir sebep olabilir. Ama bilgisayarınızın kasasını odanızın dışında tutmak şartıyla…


Artılar
DirectX 11 performansı göz dolduruyor
Kurulumu oldukça basit


Eksiler
Yük altındaki sesi çok fazla
540 watt güç tüketimi sizce de çok değil mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu