Gigabyte Radeon HD6850
Müthiş bir rekabetin sahne aldığı ekran kartları dünyasına çoğu kullanıcı AMD’nin veya Nvidia’nın üst uç seviye ekran kartlarını heyecanla bekler. Bu bekleyiş kısır döngüye bağlanmış olsa da, kullanıcıların genel tercihi orta seviye kartlar oluyor. Fiyat/performans kartlarının cezbettiği kadar hiç bir seviyedeki kart rağbet görmüyor. AMD’nin HD4770’i ve Nvidia’nın 9600GT’si, bu bağlamda şimdiye kadarki en iyi kartlardı diyebiliriz. Şimdi ise Nvidia GTX 460 ile tozu dumana katarken, AMD de Radeon HD6850 karşılık veriyor. İşte karşınızda Gigabyte Radeon HD6850…
Gigabyte denince akla ilk gelen ürünler, masmavi ve yüksek kaliteli anakartlar oluyor. Anakartlarındaki performans ve kalitesiyle ön plana çıkan Gigabyte, gidişatı HD6850 ekran kartında da bozmamayı amaçladığı besbelli. Tıpkı anakartlardaki gibi ekran kartında da mavi bir PCB dikkatimizi çekiyor. Bu mavi PCB’nin üzerinde ise oldukça hoş görünümlü bir soğutucu bulunuyor. Siyah plastik üzerine mavi desenler serpiştiren Gigabyte, kartın serinliğini bu soğutucunun 2 tane fanıyla sağlıyor. Fanların hemen altında bulunan metal yapraklar gelen hava akımı ile soğuyarak, serinliği ısı boruları yardımıyla GPU’ya ulaştırıyor. Tabii serinliğin ulaştığı tek nokta GPU değil. Zira soğutucunun altında bulunan bellekler ve güç fazları da bu serinliğin tadını çıkarabiliyor.
Kartın üst kısmında 1 tane CrossFire bağlantı noktası görüyoruz. Bu da demek oluyor ki maksimum 2 tane HD6850’yi birleştirerek, minik bir voltran oluşturabiliyoruz. AMD’nin CrossFire’daki başarısını göz önünde bulundurursak, çoklu Gigabyte HD6850 kullanmak kulağa fena gelmiyor.
Gigabyte kartın 6 pinli tek güç girişini, kartın standart kasalara göre sabit disklere doğru bakan kısmına konumlandırmış. Normal şartlarda bu konumda bulunan güç girişi kablosu, karta ekstra bir uzunluk kattığından ortaya pek hoş bir durum çıkarmıyor. Fakat Gigabyte Radeon HD6850’nin soğutucusu, kartın PCB’sinin dışına yaklaşık 2 – 3 cm taştığından ve kartın da zaten kısa bir kart olmasından dolayı bu durum, pek de bir sorun yaratmıyor. Herhangi bir kasanın içine sığmaması gibi bir sorun olması pek de mümkün değil.
Kartın arka panelinde ise her türlü görüntü bağlantı noktasından bulunuyor: 2 tane DVI, 1 tane HDMI ve 1 tane de DisplayPort. “Benim sadece VGA çıkışına sahip monitörüm var, ben ne yapacağım?” diye düşünüyorsanız, kutudan çıkan “olmazsa olmaz” DVI-VGA dönüştürücüsü işinizi görecektir.
Gigabyte Radeon HD6850 de, günümüzün çoğu ekran kartında olduğu gibi çift slot yer kaplıyor. Kartın hemen hemen her yanı açık olsa da, arka panelde bir hava çıkış ızgarası bulunuyor. Soğutucunun üzerinde bulunan iki fan, oldukça sessiz çalışıyor. 54 derece gibi bir sıcaklıkta çalışan GPU, serinlik konusunda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmıyor.
Gigabyte Radeon HD6850’nin GPU’su, 775 MHz hızında çalışıyor. DirectX11 desteği sunan kartın bu API’deki başarısının önceki HD5000 serisine göre iyileştirildiğini söyleyebiliriz. DirectX10 ve DirectX9’da AMD son derece başarılıyken, iş DirectX11’e gelince Nvidia’nın gerisinde kalıyordu hatırlarsanız. HD6000 serisi kartlarda ise Tessellation efektinin kullanımında oluşan performans kaybı bir hayli azalmış. Böylece DirectX11 oyunların AMD kartlar ile oynanabilirliği artmış. GPU’nun içerisinde bulunan 960 paralel işlemciye sahip olan GPU, oyunlarda iyi bir performans sağlayabiliyor.
AMD’nin son 2 serisinde olduğu gibi HD6000 serisi de GDDR5 bellekleri kullanıyor. 256 bit bellek veriyolu üzerinde çalışan bu bellekler, 1 GB kapasiteye sahip ve 4 GHz hızında çalışıyor. Kartın kullandığı arabirim ise AGP 4x… Değil tabii ki, PCIe 2.1…
Peki bu teknik özelliklere sahip bir Gigabyte Radeon ekran kartı ne kadar performans verebilir? İşte testlerimiz.
Kartın oyunlardaki başarısına göz attığımızda Gigabyte Radeon HD6850’in fiyatına göre oldukça iyi bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Referans dışı bir tasarıma sahip olan soğutucusu da, sessizliği ve kalitesiyle ön plana çıkıyor. Arka panel çıkışları da tam olduğuna göre… 370 lira civarı bir parayı hakediyor bence, siz ne dersiniz?
Artılar
DirectX11’de yüksek performans
Soğutucu performansı