Makale

Global Game Jam 2014 BUG’da neler oldu?

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekten oyun dünyası için çok önemliydi çünkü üzerimizden bir Global Game Jam geçti.

Cuma gününden beri Merlin’in Kazanı olarak durmadan canlı canlı bildirdiğimiz etkinlik, hem bizim için, hem katılımcılar için inanılmaz bir deneyimdi.

Peki nedir Global Game Jam? Global Game Jam yani namı diğer GGJ, pek çok yetenekli ve genç oyun geliştiricisinin katıldığı, üç gün süren ve bu üç gün içerisinde birbirinden yaratıcı oyunların geliştirildiği bir çeşit maraton. Tabii siz maraton dememe bakmayın, ortada bir yarış veya bir ödül yok, etkinliğin yegane amacı, gençleri bir araya getirerek onların yaratıcı fikirlerini GGJ kapsamında icra etmelerini sağlamak. Bu bağlamda geliştirilen oyunlar, etkinlikten sonra Global Game Jam’in sitesinde sunuluyor ve ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Turkcell Geleceği Yazanlar’ın katkıları ve Merlin’in Kazanı basın sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliğin BUG ayağı, tam olarak 15 takımla hayat buldu. Her takımın kendine ait idealleri, fikirleri ve yöntemleri vardı. Zaten yarın takımlarla gerçekleştirdiğimiz röportajları sitemizden de izleyebileceksiniz.

Gelelim etkinliğe. Etkinliğin ilk günü açılış ve tanıtım sunumlarıyla geçti. Takımlar hazırlayacakları oyunlarla ilgili bilgiler verdi ve planlarını anlattı. Yapılan sunumlardan sonra ise zorlu süreç başladı. 15 Takım demiştim, bu kapsamda etkinliğin BUG ayağından toplam 26 adet oyun çıktı. Dile kolay, 26. Bu oyunların her biri kendi içlerinde bambaşka yaratıcı fikirlere sahipti. GGJ’de fikirler çok önemli. Sonuçta katılımcılar ellerinde olan sınırlı sürede oyunlarını tamamlayamayabiliyor fakat bu onların fikirlerini daha az değerli yapmıyor.

GGJ, tam bir üretim ortamı. İster deneyimli olun ister amatör, Global Game Jam’in enerjisinden faydalanmak ve o ortamın içerisinde bulunmak gerçekten çok kıymetli ve herkesin öğrenebileceği bir şeyler var.

Merlin’in Kazanı olarak bizim için çok özel bir etkinlikti, gelecek yıl yine oradayız, hatta ben bu sefer katılımcı olarak gitmek istiyorum.

Şimdi lafı çok uzatmadan etkinlik süresince çıkan oyunlara bir bir bakalım.

3PEOPLE

Unity ile geliştirilen 3PEOPLE, 3 birbirinden farklı karakterin birbirleri ile olan etkileşimlerini anlatıyor. Planlanan her etkileşimin kendi diyalogları ve etkileri olmasıyken, zaman sınırlaması yüzünden oyun tamamlanamamış. 3PEOPLE Kerem Tarhan, Kerem Gürel, Arın Arici, Doğan Demir, Selim Toker, Berk Üğüdür ve Eren Arık’tan oluşan ekip tarafından geliştirilmiş.

Antrum

Antrum gerçekten etkinliğin derdi olan işlerindendi. Global Game Jam 2014’ün teması “Dünyayı olduğu gibi görmeyiz, biz nasılsak, öyle görürüz” idi. Oyunda bu bağlamda bu temayı başarılı kullanan yapımlardandı. Plato’nun “İdea” teorisini ve mağara analojisini kullanan ve bunu kullanarak bir hikaye anlatan Antrum, Thrasymachus isimli bir mağara adamının aydınlanma yolunda macerasını işleyen bir platform oyunu. Unity ile yapılan oyun Şan Güneş, Kemal Can Andaç ve Hakan Hervenik’ten oluşan ekip tarafından geliştirildi.

Born Within Us

Born Within Us GGJ’nin enteresan yapımlarından. Platform türünde üretilen oyunda ana karakterimizle oyun dünyasında bulunan iki çeşit gözlüğün peşinden koşuyoruz. Bu gözlüklerden birisini aldığımız zaman oyunda bulunan yaratıklar düşman olurken pembe gözlüğü taktığımız vakit bu yaratıkları daha şirin bir formda görüyoruz ve bize düşmanlıklarını kesiyorlar.  Hüseyin Yaşar, Tamer Tran, Timuçin Tabak ve Erkin Yıldız’dan oluşan ekip, oyunu Unity ile geliştirmiş.

Boxes

Bakış açıları üzerinden işlenen bir diğer oyun ise Boxes. Berk Uğudur tarafından Unity ile geliştirilen oyun, problemlere farklı bakış açısından bakmak üzerine bir yapım.

Candy Kendine

Sanırım salonu en çok güldüren oyunlardan biri buydu. Kendine has espri anlayışı ile geliştirilen bu text based macera oyunu, etkinliğin temasına en çok uyan yapımlardan birisiydi. Sorulan sorulara cevap verdiğimiz Candy Kendine, özellikle diyaloglarında kullanılan dil ile dikkat çekiyor. Doğaç Yavuz tarafından geliştirilen oyun, oyuncusunun seçimlerine göre değişen bir hikaye yapısına sahip.

Cave Story

GGJ’nin kısa ama öz yapımlarından biri olan Cave Story, Murat Eren ve Başaran Karabulut tarafından geliştirilen bir oyun. Murat ve Başaran sunumlarında bir coder bulamadıklarından dem vursa bile, gerçekten çok hoş ve bir o kadar öz bir iş çıkartmışlar. Cave Story’de farklı ırktan üç adet karakterin birbirleri ile ilgili ön yargılarına şahit oluyoruz.

Çocuk vs Mont

Çocuk vs Mont, GGJ’nin çizgi dışı işlerindendi. Unity ile geliştirilen yapımda geceleri objeleri canavar olarak gören küçük bir kızın hikayesine şahit oluyorduk. Fener ile aydınlattığımız objelerin, aslında canavar olmadıklarını anladığımız yapım, çok ciddi bir hikaye döngüsüne de sahipti. Her ne kadar tamamlanmamış olsa bile, ekibin fikri daha sonradan odanın içine gerçek bir canavar koymaktı, bu canavar fenerle ne kadar aydınlanırsa aydınlansın bir objeye dönüşmeyecekti. Tabii aslında canavar olan ise ana karakterimiz olan kızın ta kendisi…

Not: GGJ’nin sitesinde ekip olarak tek kişi Şira Dila Tuncer görünüyor, ekip daha büyüktü diye hatırlıyorum, isimleri öğrendiğim vakit buraya gireceğim.

Corridoor

Corridoor, Efe Alaçamlı tarafından geliştirilen bir oyun. Üstten gördüğümüz bir karakteri yönettiğimiz oyun, geçmişte oynadığımız oyunlara bir selam niteliğinde. Bir koridorun üzerinde arkasında ne olduğunu bilmediğimiz odaların olduğu Corridoor’da amacımız bu odaları keşfetmek.

Hangimiz?

Bug’ın en eğlenceli ve en farklı işlerinden birisi Hangimiz? İdi. Fiziksel bir kart oyunu olarak öne çıkan Hangimiz? Batı Ali, Efe Alaçamlı, Murat Kalkavan ve Doğaç Yavuz tarafından geliştirilen oyunun sunumu da epey eğlenceliydi.

“Ahmet’in hafif kırık olduğunu mu düşünüyorsunuz? Orhan’ın mini çakallıkları çok mu olmaya başladı? Ali’nin kaşı gözü ayrı mı oynuyor? Bütün bunları söylemek isteyip de korktuğunuz oldu mu? Daha fazla korkmayın! Hangimiz? yanınızda. Amaç: Kendi perspektifini diğer oyunculara benimsetmek. Ve bunu yapmak için her yolu mübah görmek. Ne Lazım: 4+ birbirini iyi tanıyan insan Dürülecek defterler, değişilecek külahlar, kutunun dışında düşünebilen hatta çarpık zihniyetler, kullanılabilecek kozlar filan hep işe yarar. Kağıt kalem. Kartları karıştır, ortaya koy. Herkese kağıt, kalem ver. Kağıtlara 2 sütunlu bir tablo çiz. O kadar. Nasıl: Ortaya 2 kart açılır. Herkes, bu 2 özelliği birden en çok taşıdığını düşündüğü oyuncuyu kağıdının sol sütununa yazar. (Gizli oylama) Çoğunluğa oy verenler 1’er puan kazanır. Oyuncular kendilerine de oy verebilir. Azınlık olanlar kendi seçimlerini savunur. Diğer oyuncuları ikna etmeye çalışırlar. Neden o tercihi yaptıklarını kendi perspektiflerinden anlatmaya çalışırlar. Savunmalar yapıldıktan sonra tekrar kapalı oylama yapılır. Herkes 2. sütuna yeni oylarını yazar. Tercih değiştirmek zorunlu değildir. Tekrar puanlama yapılır. Fikrini savunanlar, fikrini değiştirebildikleri her oyuncu için 1 puan, tekrar çoğunluk oluşturan herkes de 1 puan daha kazanır. Hedef puana ilk ulaşan kazanır. Özel Kartlar: Kenar süsleri diğer kartlardan farklı olanlar özel karttır. Özel kartlarda yazan cümleyi herkes kendi söylüyormuş gibi anlatmak zorundadır. Tek bir oylama yapılır. Oylamada oyuncular en ikna edici olana oy verir. (Kendilerine oy veremez.)”

HeavyWeight

Şan Güneş ve Büşra Aştı tarafından geliştirilen Heavy Weight üç boyutlu bir platform oyunu. Oyunun en önemli özelliği, karşılaştığınız engellerin aslında bir engel olmaması ve canınız bittiğinde oyunu kaybetmiyor oluşunuz. Unity ile geliştirilen HeavyWeight’in yapımcıları tarafından oldukça ilginç manifesto tadında bir açıklaması var.

“Heavyweight oyunu kuralsız,kazançsız,kararsız bir dünyada geçiyor.Oyuncu renksiz bir atmosferde sadece yürümeyi bilerek oyuna başlıyor.Oyun benim istediğim şekilde istediğim yöne sadece yürü diyor. Tuzakların üzerine doğru yürü diyen oyun,canı gideceğini bilerek tuzaklara basarak giden,oyun ne isterse onu yapan bir koyun tarafından mı yoksa yukarıda bir korku öğesi olarak duran can barına aldırmadan,yeni yollar arayan ve bunu canım gitmesin diye,kazanacağım diye değil sadece öyle biri olduğu için yapan biri tarafından mı oynanıyor ?Kimbilir. Adım atarsan ölürsün diyen bir can barı karşısında, sadece geri çekilen bir oyuncu veya yeni yollar arayan bir oyuncu var , sonuç değişmiyor.Korku öğesi olarak yukarıda bekleyen bar aslında sahte bir tedirginlikten başka bir şey değil.Oyun her açışta kontrolleri yeniliyor.Bütün bu yenilenmeye,farklı oyun çözümlerine rağmen oyun nereye çıktığı bilinmeyen renkli bir merdivende bitiyor.Kazanç yok,kayıp yok.”

Hisli Oyun

Talha Kaya, Nazire Aslan ve Doğaç Yavuz tarafından geliştirilen Hisli Oyun oldukça enteresan. Oyunun menüsünde bulunan cümleleri seçerek çeşitli bölümlerini oynadığımız Puzzle-Labirent tadında ki yapım, seçilen cümlelere göre zorlaşıyor ve bütün cümleler tamamlandığı vakit oyun bitiyor.

İki Kafadarlar
Unity ile geliştirilen İki Kafadarlar, aynı bedeni paylaşan iki adet kardeşle ilgili. Lokalden multiplayer oynanabilen yapımda iki oyuncu tek bir bedeni kontrol ederek en fazla puanı  kazanmaya çalışıyor. İki Kafadarlar ekibi Buğra Süslü ve Can Mert Bozkurt’tan oluşuyor.

Jabin

Jabin belki de GGJ BUG’ın en hissiyatlı projelerinden birisiydi. Oldukça kalabalık bir kadrodan oluşan Jabin ekibi, toplamda 7 kişiydi. Doğukan Kengeroğlu, Sinan Şahin, Şeyma Amman, Emre Can Ölmez, Orhan Kalaycı, Neşet Sopacı, Semih Bertuğ Benim’den oluşan kadro, oyunları üzerine oldukça geniş bir çalışma yaptı. Unity platformunda çalışan oyun, anılarını geri kazanmaya çalışan bir “Varlığın” hikayesini anlatıyor. Jabin’in en önemli özelliği 8 ayrı dil seçeneğinin olması ve Bechdel testi gibi konularda ekibin gösterdiği duyarlılık.

Lensalot

Unity ile geliştirilen Lensalot, gerçekten eğlenceli bir platformer. Lensalot’ta çeşitli lensler bularak oyun dünyasını manipüle ediyoruz ve bu manipülasyonlar sonucunda bölümler arasında ilerliyoruz.  Ekip Zeynep Akçay, Melih Yasin Yalçın, Erman Erol, Cem Buğra ve Burçağ Yıldırım’dan oluşuyor.

Little Boxes

Little Boxes, Unity platformunda geliştirilen bir ritim oyunu. Kutulara tıkladığınız zaman onları gerçek formuna çevirdiğiniz oyunda, ritmi kaçırırsanız başarısız oluyorsunuz. Little Boxes’ın ekibi oldukça kalabalık, ekip Mert Efe, Cem Olcay, Bulut Yıldırım, Mert Elidüzgün ve Elif Tavkul’dan oluşmakta.

Metamorphosis

Metamorphosis, adından da anlaşılacağı gibi bir evrim hikayesi. Bu şirin platform oyununda bir tırtılı yönetiyoruz. İlerledikçe besleniyoruz ve en sonunda yavaş yavaş yeni özellikler kazanıyoruz, ta ki bir kelebeğe dönüşüp uçana kadar.

Sedef Sezen, Deniz Ege Tunçay, Ömer Ercan Çelik ve Yiğit Öztürk’ten oluşan ekip oldukça iyi bir iş çıkartmış.

Mirage In A Maze

Mirage In A Maze oldukça enteresan bir oyun, Unity ile geliştirilen yapım aslında iki kişilik bir oynanış disiplini içeriyor. Bir oyuncu mahsur kaldığı çöl labirentinden çıkmaya çalışırken diğer oyuncu ona yardım etmeye çalışıyor. Tabii bütün bunlar olurken kaçmaya çalışan oyuncunun karşısında dehidrasyon gibi sorunlar var. Mirage In A Maze Erol Opal, Aylin Sözer ve Atakan Cankorur tarafından geliştirildi.

MogaMecha

Belki de etkinliğin en ilgi çekici oyunu olan MogaMecha, Oculus Rift ve Leap Motion ile geliştirilmiş bir oyun. Co-op oynanan oyun, bir oyuncunun diğerini gelen düşmanlara karşı uyarması mekaniği ile çalışıyor. Diğer oyuncu bu uyarılara göre Oculus Rift ve Leap Motion kullanarak düşmanları vuruyor.

MogaMecha, Erdin Kaçan ve Oğuz Turan Buruk tarafından geliştirildi.

Mushroom

Furkan Senan ve Ataberk Uran tarafından Unity ile geliştirilen Mushroom, yine Oculus Rift kullanarak oynadığınız oyunlardan.

Mushroom’da sadece bir bölüm var fakat oyunun amacı bu bölüm içerisinde olan gizli odayı bulup serbest kalmak. Tabii bu o kadar kolay değil. Oyunun hipnotize edici görselleri sayesinde gözünüz bir yere takılıp kalabiliyor ve dakikalarca o noktayı izleyebiliyorsunuz.

Of Bird and Man

Of Bird and Man yine iki kişilik oynanan oyunlardan. Burak Kürkçü, Volkan Küçükemre ve Doğaç Yavuz tarafından geliştirilen oyunda, bir kişi kuş karakterini, diğeri ise insan karakterini kullanarak ilerlemeye çalışıyor. Henüz tamamlanamayan Of Bird and Man, özellikle iki karakterin ortak çalışması ile geçilebilecek puzzle öğelerine sahip olacak.

Paralax

Unity ile geliştirilen Paralax, oldukça enteresan bir hikayeye sahip. Babasının yaptığı kübist resimde kaybolan ve oradan çıkmak için gerekli parçaları toplamaya çalışan bir çocuğun hikayesini anlatan Parallax, Mert Tanır, Elif Tavkul ve Burak Aydın’dan oluşan ekip tarafından geliştirilmiş.

Running Baby

Running Baby’de zamana karşı yarışan bir bebeği canlandırıyorsunuz. Unity ile geliştirilen bu runner oyununda bölümler değiştikçe karakterimiz olan bebeğin peşinden koştuğu şeyler ve tipi değişiyor. Oyunda bu bağlamda bir seçim mekaniği de mevcut, siz neyi seçerseniz karakteriniz ona göre şekilleniyor. Bir runner oyunu için enteresan bir fikir. 

Oyun 36 Saatte Taha Şahin, Yılmaz Kıymaz, Özgür Özlem Gülmez ve Ömer Gülmez tarafından geliştirildi.

Slimy Figures Jumping Around

Slimy Figures Jumping Around gerçekten çok enteresan bir konsepte sahip. Maalesef zaman muhalefeti yüzünden tamamlanmayan oyunda amaçlanan şey karakterimizin hislerine göre kazandığı yeni özelliklerle ilerleyebilmesiydi.

Oyun Sinan Erez tarafından geliştirildi.

Stevie The Square

Benim kişisel favorim olan Steve The Square, gerçekten çok güzel bir roguelike tadında platform oyunu. Renk bazlı bu 2D platform oyununda farklı renkte olan platformların üzerinden gitmeye çalışıyoruz, bunu yapabilmek için ise karakterimiz Stevie ile platformun rengine bürünmemiz gerekiyor.

Oyun epey zor ve Unity ile geliştirilmiş. Ekip ise Emin Gölemen, Halil İbrahim Kayım, Güncel Kırlangıç ve Egemen Koku’dan oluşuyor.


The Lie Box

The Lie Box gerçekten enteresan bir konsepte sahip. 20.Yüzyıl erotika yazarlarından Anais Nin’in Lie Box konsepti çerçevesinde geliştirilen oyun, Nin’in son günlerinde kafası içerisinde neyin gerçek neyin yalan olduğunu çözmeye çalışması üzerine bir oyun. Oyunda ana karakterimiz Anais Nin, bundan dolayı kendisinin pek çok sözünü ve aforizmasını oyunda görüyoruz. The Lie Box gerçekten çok fazla şey sunan bir tecrübe.

Oyun Ahmet Nazif Satı tarafından geliştirildi.

Thin Goblin Fat Goblin

Unity ile geliştirilen Thin Goblin Fat Goblin, iki karakter arasında geçiş yaparak oynadığınız bir platform oyunu. Adından anlaşılacağı gibi bu karakterler Thin Goblin ve Fat Goblin olarak değişiyor. Thin Goblin daha zayıf olduğundan yükseğe atlayabiliyorken, Fat Goblin’in kendisini savunmak için saldırısı var.

Oyun Can Yavuz, Can Keskin ve Volkan Küçükemre tarafından geliştirildi.

Undercover

Undercover, Altun Sercan tarafından geliştirmiş bir platform oyun. Oyunda üst kata ulaşıp orada bulunan parayı çalmaya çalışan bir ajanız. Tabii ki yukarı çıkmak o kadar kolay değil. Her kapının ayrı gereklilikleri var. Bazı kapılardan geçerken gözlük takmanız gerekiyorken bazılarından geçerken takım elbise giymelisiniz, bunları tedarik ederek yavaş yavaş üst kata çıkıp, oyunda ilerliyorsunuz.

Trust Me

Trust Me, Unity ile geliştirilen ve karşılıklı güvene dayalı bir runner oyunu. Stanislav Ursache ve Nehiryeli (Gerçek adını henüz öğrenemedik) tarafından geliştirilen oyun, karşılıklı güvene dayalı bir mekanikle işliyor. Mesela sağa veya sola dönülmesi gerektiğinde karakterlerin aynı yöne dönme kararını vermesi gerekiyor, bu bağlamda da birinin diğerine güvenmesi gerekiyor.

Evet, Global Game Jam’in BUG ayağı bu şekildeydi. Böylesine elektrikli ve üretim dolu bir ortamda bulunmak bizler için muhteşem bir deneyimdi, seneye tekrar görüşmek üzere!

Not: Oyunları denemek istiyorsanız buradan hepsini bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu