Guild Wars 2 – PC Beta
ArenaNet tarafından geliştirilen ve uzun süredir merakla beklenen MMORPG oyunu Guild Wars 2 için geçtiğimiz günlerde özel bir kapalı beta kayıt süreci başlamıştı. Katılmak için iki günlük kayıt süresi tanıyan yapımcılar, belli ki 48 saatte gelen bir milyon üzeri kayıt talebi karşısında hem şaşırmış, hem de çok mutlu olmuştu. Ne var ki her kayıt olan, betayı deneyemedi. Kabul edilenler ise, vakit kaybetmeden bu fırsatın keyfini sürmeye başlamıştı bile. Tabii ki onlardan biri olarak ben de…
10 GB’dan daha büyük olan kurulum dosyasını PC’mize kurduktan sonra, betayı açıyoruz. Beyaz bir arkaplan üzerinde, Guild Wars 2 logosu karşılıyor bizi. Çalan müzik, bir hayli güzel (Beta boyunca duyduğumuz hemen her müzik gerçekten güzel bu arada). Vakit kaybetmeden mail adresimizi giriyor ve şifremizi de ekledikten sonra asıl ekrana adım atıyoruz. Burada beş farklı ırk bulunuyor: Charr, Asura, Sylvari, Human ve Norn. Bunlardan Charr, Human ve Norn, oynanabilir durumdaydı. Ben de hemen Charr ırkını seçtim ve sonraki aşamalara doğru hızla adım attım.
Irkımızı belirledikten sonra, klasik olarak mesleğini (Guardian, Elementalist, Warrior, Engineer, Ranger, Necromancer, Thief ve Mesmer), görünüşünü (Boy, kilo, kas yapısı, yüz detayları gibi), giysilerini ve diğer detaylarını sırasıyla belirlememiz gerekiyor. Guild Wars 2, bu konularda biz oyunculara bir hayli seçenek sunmuş, istediğiniz gibi şahsileştirmeler yapabiliyorsunuz. Bunların yanında bir diğer güzellik ise, kendi hikayemizi de olabildiğince şahsileştirebiliyor olmamız. Oynayacağımız hikaye için bize birkaç basamaktan oluşan sorular yöneltiliyor. Biz de bu sorulara karşılık gelen cevapları vererek kendi hikayemizi oluşturuyoruz ve böylelikle sabit bir hikayeye bağlı kalmıyoruz.
Ben, Blood Region’a mensup bir asker, makineyi oluşturan dişlilerden biriyim. Savaşçı olarak doğdum ve savaşarak da öleceğimi biliyorum. Mutlak zafer bizim olacak ve bu, benim hikayem!
Tüm ayarlamaları yaptıktan ve hikaye detaylarını belirledikten sonra, sinematik bir video başlıyor ve kahramanımıza dair bilgiler alıyoruz. Irkı nedir, nerelere dayanır, geçmişte neler yapmıştır ve şimdi amaç nedir? Hepsini kısaca gördükten sonra haritaya adım atıyor ve ilk basit görevlerle Guild Wars 2 maceramızı başlatıyoruz.
Guild Wars 2’nin dünyası, ilk bakışta gerçekten etkileyici göründü gözüme. Tabii ki vakit kaybetmeden etrafı keşfe çıkmak, millet neler yapıyor, görmek istedim. Tamamen yaşayan bir dünya tasarlanmış. Doğa, yapılar, karakterler, beta itibarıyla harika görünüyor. ArenaNet’in kullandığı grafik motoru, gerçekten çok başarılı. Üstelik performans konusunda da beta olmasına rağmen bir sıkıntı yaşamadım. Öyle ki oyunu Radeon HD 2600 ile bile denedim ve rahatlıkla oynanabildiğine şahit oldum. Tabii ki görsel olarak birçok detayı feda etmek zorunda kalıyorsunuz.
Canını almaya geldim
İlk görevlerimiz eğitim kıvamında geçiyor. Haritada yeşil ışık ile gösterilen karakterlerin yanına giderek görev alıyoruz. Görevlerin anlatımının çok hoşuma gittiğini söylemeliyim. Eğer ikili diyalog gerçekleşiyorsa, her iki karakter de ekranda görünüyor ve arkaplanda da, yapılması gereken göreve dair detayların bulunduğu sinematik görüntülere yer veriliyor. Ayrıca çevrede yaşanan gelişmeler de sizi yeni görevlerin içine çekebiliyor. Böylelikle hep “anlatım ve metin” üzerine kurulu olmayan aksiyonlar doğal olarak ortaya çıkabilmiş.
Oyunun arayüzü gayet anlaşılabilir düzeyde. Ekranın tam ortasında, sağlık barımız bulunuyor. Sağ alt köşede yer alan mini harita, gitmemiz gereken yerleri gösteriyor, istersek de büyüterek daha detaylı halini görebiliyoruz. Sol alt kısımda, numaralara konumlandırılmış saldırı çeşitlerimiz bulunurken, geliştirilebilir özel güçlerimiz de sağ alt kısımda yer alıyor. Açık olan saldırı çeşitlerimizi yeteri kadar kullandıkça, kilitli olanlar da açılıyor ve saldırı kabiliyetimizi artırabiliyoruz. Kılıç, balyoz gibi bilindik silahları kullanabiliyor ve geliştirebiliyoruz. Eğer bir savaşçı seçtiysek, iki elde de silahla hücuma kalkabiliyoruz. Ayrıca ateşli silahlarımız da var. Tüfek kullanarak bir nevi shooter’a çevirebiliyoruz oyunu. Etraftaki kurulu minigun, havan topu gibi silahları da unutmayalım, F tuşuna basarak kontrol etmemizi bekliyorlar.
İlk görevlerimizde, askerlere yardım etmemiz isteniyor. Hemen aralarına katılarak savaşmaya başlıyoruz. Bu sırada kısıtlı da olsa saldırı çeşitlerini ilk kez deneyebiliyoruz. Ayrıca gördüğüm kadarıyla savaş animasyonları gayet güzel hazırlanmış. Hareketler, hasar aldığında verilen tepkiler güzel. Bu arada saldırı demişken, her vurduğunuz isabet sağlayacak anlamı taşımıyor. Bazen ıskalayıp “Miss” rakibinize avantaj verdiğiniz gibi, bazen de siz kaçarak düşmanınızın kılıcını boşa sallamasını sağlayabiliyorsunuz. Yapmamanız gereken yegane şey ise, dövüşen iki rakibin arasına dalmak. Her iki taraftan da gelen saldırılar sonucunda büyük hasar alabiliyorsunuz. İyisi mi kontrolü elden bırakmayın.
Ölmek o kadar kolay değil
Bir online oyundan bahsediyorsak PVP, olmazsa olmazlardandır. Kontrollerin ve animasyonların akıcı olması sebebiyle MMORPG değil de, TPS oyunu oynuyor hissine kapılabilirsiniz, yine belirtmek gerekirse. Özellikle elinizde bir tüfek varsa, bölge kapmak için verilen mücadeleler gerçekten savaş oyunlarını aratmıyor. Hoş, Guild Wars 2 için de savaş oyunu yakıştırması yapabiliriz.
Öldürdüğümüz düşmanların üzerlerinden topladığımız ganimetlerle envanterimizi zenginleştiriyoruz. Envanterimizdeki değerli eşyalar, silah yapmamız için (Craft) için önemli. Oyunun güzel bir özelliği burada karşımıza çıkıyor. Normalde bu işe giriştiğimizde, uzun bire beklememiz gerekirdi, hem de ne kadar değerli maden kullanırsak kullanalım. Guild Wars 2’de ise, kullandığımız değerli madem miktarına göre, eşyalarımızın hazırlanma süresi giderek kısalıyor. Ha kısa zamanda silahımız/eşyamız elimizde oluyor, bu avantaj belki, ama bu sefer de değerli madenlerimizi tüketmiş oluyoruz. Dolayısıyla %100 karlı durumdayız diyemeyiz.
Eğer savaş sırasında aşırı hasar gördüysek, bir kenarda durup bekleyebilir ve sağlığımızın yeniden dolmasını sağlayabiliriz. Ancak zırhımızda önemli ölçüde hasar varsa, bunu düzeltmek için tamir ettirmemiz gerekiyor. Peki, diyelim ki öldük, o zaman ne oluyor? Burada aklıma Call of Duty’deki The Last Stand sistemi geldi. Eğer ölümle burun buruna gelirseniz, ekran sallanmaya başlıyor ve karşınıza birkaç seçenek çıkıyor.
İsterseniz hayatta kalmak için yardım çağırabilir, isterseniz de geriye kalan son gücünüzle yaşamak için saldırıya geçebilirsiniz. Karşınızdakiler ölürse, siz ölmekten kurtuluyorsunuz. Eğer ölürseniz ise, haritaya baştan adım atıyorsunuz.
Guild Wars 2’de doğal olarak ana görevlerin yanında yan görevler de bulunuyor. Bu görevleri yaparak ekstra gelir ve tecrübe elde edebiliyorsunuz. Hem şansınız varsa, nadir bulunan eşyalara da sahip olabiliyorsunuz. Etrafta gezerken yanınıza biri gelip yardım isteyebiliyor veya ne olduğunu anlamadan size saldırılabiliyor. Bu sebeple sürprizlerle dolu bir dünyadasınız.
Bu arada, tek başınıza ilerleyebileceğiniz gibi, isterseniz bir klana da katılabiliyorsunuz. Yapımcılar, oyunu tek başına oynayarak maksimum seviyeye kadar ulaşabileceğimizi, ancak grup halinde oynarsak daha fazla ödül elde edebileceğimizi açıklamıştı.
Su altı da var üstelik
Evet, bunca macera, bunca görev, bunca keşif, sadece yüzeyde gerçekleşmiyor. Oyunda, su altı görevleri de bulunuyor. Üstelik su altı demek, aynı zamanda ikinci bir oyun anlamına geliyor, zira oyunu bir de suyun altından keşfetmiş olacağız. Tam sürüm geldiğinde her detayını rahatlıkla inceleyebileceğimizden eminim.
Peki, ilk oyundaki karakterimizi, yeni oyunda da kontrol edebilir miyiz? Aslında bu, pek de beta ile alakalı bir soru değil, ama yine de yanıtlamak gerekir diye düşünüyorum. Yapımcılar, Guild Wars 2’de farklı ırkların, farkı teknolojilerin ve farklı işleyişlerin bulunduğu genişletilmiş bir oynanış bulunduğundan dolayı, ilk oyundaki karakterlerin kullanılması ne yazık ki mümkün değil. Ancak, istenirse karakterlerin isimleri ayırtılabiliyormuş.
Geri bildirimler, tam sürüm için önemli
Beta itibarıyla görevler zevkli ve oyuncuyu oynamaya ikna ediyor. Tamamladıktan sonra da yeni görevler, yeni görevler derken giderek gelişiyor ve oyunu keşfetmeye devam ediyoruz. ArenaNet, görevlerin sonrasında bize bazı sorular da yöneltiyor: “Bu görev kolay mıydı, hikayeyi beğendiniz mi, saldırı çeşitlerinden memnun kaldınız mı?” gibi sorular bunlar. Cevapladıktan sonra da ArenaNet, bu cevapları kaydediyor ve oyunun nihai sürümü için oyuncu bildirimlerinden de yararlanmış oluyor.
Guild Wars 2, PC platformu için bu yıl içinde raflarda yerini alacak. Tam sürümde, daha detaylı bir şekilde görüşmek üzere…