Hadi artık konuşalım! Türkiye’de oyun fiyatları neden pahalı?
Oyun fiyatları konusunda son günlerde o kadar çok konuştuk ki uç uça koysak buradan fezaya yol olur gerçekten. Ancak işin iç yüzünü biliyor olmamıza rağmen, mahkeme sürecinde olduğu için de yazamıyorduk. Bugün, eski oyun gazetecilerinden biri olan Sinan Akkol‘un Disket Kutusu grubunda bir gönderide Aral’ın Sony Eurasia’ya açtığı davayı yazmasından sonra bizim de beklememiz için pek bir sebep kalmadı.
Öncelikle bilmenizi isterim ki birazdan okuyacaklarınız sadece konuşmalarda elde ettiğimiz bilgilerden ibaret olup, belge bazında kanıt sunmamız mümkün değildir. Ancak süreç ilerledikçe elimize mutlaka ekstra bilgiler de geçecektir. Hepsini sizler ile paylaşacağız.
Hadi artık konuşalım. Oyun fiyatları neden pahalı?
PSN Store’de fiyatların çok yüksek olduğunu bir süredir konuşuyoruz. Ancak bunun öncesine bakmamız lazım. Dövizdeki kontrolsüz patlamayı yaşamamızın ardından PlayStation, kendi mağazasındaki fiyatlarına bir süre bunu yansıtmamış ve eski baremini korumuştu. Elbette bunun çok uzun sürmesini beklemiyorduk ancak beklediğimizden de kısa sürdü. Fiyatlar bir anda dünyanın en üst seviyelerinden birine çıktı. Sebep gösterilmese de hepimiz bunun dövizdeki patlama sebebi ile olduğunu düşünüyorduk. Ancak gelin görün ki sebep kesinlikle o değildi. Öncelikle daha önce de defalarca belirttiğim gibi yine tekrarlamakta fayda görüyorum. PSN Store’un fiyatlarının Sony Eurasia ile en ufak alakası yoktur. Oradaki fiyatlandırmalar tamamen Sony’nin İngiltere ofisi tarafından yapılmaktadır. Sony Euraisa Türkiye’de kutulu oyunlar ile cihazları satmaktadır sadece.
Neyse, konuyu çok dallandırıp budaklandırmadan detayları vereceğim. PSN Store’da fiyatlarını yükseltmediği için, Sony Eurasia’ya Aral tarafından dava açılıyor. Gerekçe olarak da online mağazalarda fiyatların düşürülmesi ve bunun rekabet kurallarına aykırı olması gösteriliyor. Ancak davayı da Sony Eurasia’ya açıyor. Bunun sonrasında İngiltere ofisi tarafından da PSN fiyatları artırılıyor. Muhtemelen uğraşmak istememiş olabilirler. Sebebini bilmiyorum. Bir süre sonra ise dövizde biraz da olsa gerileme gerçekleşiyor ancak mahkeme süreci işlediği için de düşürülemiyor. Ancak bir gelişme daha yaşanıyor; Rekabet Kurumu, tüketicilerden gelen şikayetler sonrasında Sony Eurasia’ya soruşturma açıyor.
Bu noktada durum en komik hali alıyor zaten. Fiyatları düşük olduğu için dava, aynı zamanda yüksek olduğu için soruşturma açılan Sony Eurasia, ister istemez eli kolu bağlı bir şekilde gelişmeleri takip etmek durumunda kalıyor. Zira online’da fiyat indirilmesi ya da yükseltilmesi ellerinde değil, ancak muhattap olarak onlar alınıyor.
Aslında işin özünü size çok basit iki kelime ile anlatabilirim. Fil ve Çimen… Burada çimen tabi ki biz oluyoruz…
– Ufak bir ekleme, bilgisayarım arızalandığı ve tamirde olduğu için bu yazıyı, klavyesine hiç alışkın olmadığım başka bir dizüstü bilgisayarda hazırladım. Hatalarım oldu ise affola…
– Konu hakkında, taraflardan açıklama gelirse, en kısa zaman içinde sizinle paylaşacağız.