Huawei Matebook E inceleme
Huawei Matebook E inceleme içeriğimize geçmeden önce belirtmem gerekiyor ki bu ürün daha ilk lansmanda dikkatimi çekmiş ve gerçekten merak etmiştim. Çünkü genelde 2’si1 cihazlar çok başarılı olmaz fakat orada kullandığım kısa süreçte bile bu ürün beni tatmin etmeyi başarmıştı. Elime ulaşması ile birlikte yaklaşık üç hafta boyunca da bu ürünü yoğun bir şekilde kullanıyorum ve şunu baştan söyleyebilirim ki Huawei bu 2’si1 olayını başarmış arkadaşlar. İşte bu videomuzda da bu cihazın neden başarılı olduğuna değineceğiz.
Huawei Matebook E inceleme (video)
Kutu içeriği
Ama önce gelin bir kutu içeriğine bakalım. Matebook E iki kutu ile birlikte geliyor. İlk kutuda cihazın kendisi, Tip C şarj kablosu, şarj adaptörü ve okumadığımız dökümanlar çıkıyor. Diğer kutuda ise kılıf ve stand görevi üstlenen klavyeye yer verilmiş.
Daha kutu açılışında çıkan tüm bu ürünlerin premium bir tasarıma ve kutulamaya sahip olduğunu hissediyorsunuz. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki Huawei, Apple ile birlikte bunu başarabilen nadir firmalardan birisi.
Tasarım
MateBook E modeli 2.5K, yan, 2560×1600 çözünürlüğe sahip. 12.6 inç olan bu ekranda Oled panel kullanılmış. Yüksek çözünürlük ve ekran kalitesi ile birliktete o netliği ve renk kalitesini kullanımda fazlasıyla hissettiriyor. 600 nit parlaklığa sahip olan bu modeli kullanırken film izlemek ya da oyun oynamak oldukça keyifli. Bu ekranda tabi düşük mavi ışık korumsı gibi özelliklerle beraber Huawei tarafından geliştirilen renk ve aydınlatma teknolojileri de bulunuyor. 709 gram ağırlığa sahip olması taşınabilir tarafta işinizi kolaylaştırırken 8 mm’lik kalınlığı da kullanım tarafında şık bir görünümü beraberinde getirmiş.
Kenar kısımlarında oval bir yapıya sahip olan Matebook E modeli mat bir yapıya sahip. Ekranda ise parmak izi tutmayan bir kaplama kullanılmış. Ekranın dokunmatik olduğunu göz önüne alırsak oldukça önemli bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Bu özelliğin hakkını vermiş, tabi eliniz kir pas içinde değilse ekranda gerçekten de parmak izi tutmuyor.
Dik pozisyonda ekranın sağ üst tarafında ses açma kapama tuşuna, alt tarafında ise tip C portuna yer verilmiş. Bu Tip C portunu şarj ederken kullanabildiğiniz gibi, buraya Tip C girişi kullanan taşınabilir depolama birimlerini de takabiliyorsunuz.
Yine aynı şekilde MateView monitörünüz varsa Thunderbolt bağlantısından görüntü aktarımı da yapabilirsiniz. Üst tarafta 3.5 mm jak girişi ile birlikte parmak izi sensörü de bulunan açma kapama tuşunu görüyoruz. Windows Hello ile yüz tanıma tarafında da iyi bir performans sunan Matebook E, parmak izi sensöründe de Huawei’den beklendiği gibi aksamayan bir kullanım sunuyor.
Çiklet tasarıma sahip olan klavye kısmı da bir dizüstü bilgisayarı aratmıyor. Kullanımı çok rahat ve yazması keyifli. Tek eksiği bir ışıklandırmaya sahip olmaması. Tablet kısmını üzerindeki yuvaya kolayca oturtup kullanmaya başlıyorsunuz. Zaten kılıf görevi de üstlendiği için klavyeyi ters çevirdiğinizde bile tuşlar pasif duruma geçiyor ve sadece dokunmatik ekranı kullanabiliyorsunuz. Klavyedeki Touchpad kısmı yeterince büyük ve farklı fonksiyonları başarılı bir şekilde yerine getiriyor.
440 gram ağırlığına sahip olan bu klavye kısmının arka tarafını katlayarak ürünü bir laptop gibi kullanabiliyorsunuz. Bu katlayışla 110 ve 160 derece arası bir kullanım sunulmuş. Katladığınızda cihazın arka kamerası da açığa çıkmış oluyor ve acil kullanımlarda hemen kaldırarak kullanabiliyorsunuz.
Kamera özellikleri
Kamera demişken cihazın arka kısmında flaş ışığı ile birlikte 13 MP’lik bir kamera bulunuyor. f1.8 diyafram aralığı bulunan bu kamerada otomatik odaklanma gibi özellikler de bulunuyor.
Ön tarafta ise yan kullanımda üst kısma denk gelen 8 MP’lik bir kameraya yer verilmiş. Sabit odaklanma, flaş ışığı gibi özellikler bulunan bu ön kamerada da 1080P kayıt imkanı bulunuyor. Toplantı ve diğer kullanımlar için yeterli bir kaliteye sahip olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca cihaz üzerindeki Stereo ses günlük kullanım için yeterli ve yine üzerindeki dörtlü mikrofon sesinizi gayet iyi bir şekilde alıyor.
Performans ve teknik detaylar
Cihazın teknik özelliklerine baktığımızda ilk olarak tabi ki 11.Nesil Intel işlemciler dikkat çekiyor. Bizim test ettiğimiz modelde i5 1130G7 işlemci yer almakta. Intel XE entegre grafik birimi ile birlikte 16 GB’lık RAM bulunuyor.
Diğer taraftan Matebook E ile CS: GO, LOL ya da Dead Cells gibi birçok bağımsız oyunu oynamak da mümkün. Photoshop gibi uygulamalarda zaten yağ gibi akıyor. Video işleme programlarında ise eğer çok katmanlı değilse yine güzel bir performans alıyorsunuz.
Örneğin ben Adobe Premiere kullanıyorum. Yaptığım testlerde 5-6 katmanlı videolarda takılma problemleri ile karşılaştığım oldu. Fakat 2-3 katmanlı projelerde gayet akıcı bir performans aldım. Yani oyun videoları, vlog tarzı içerikleri montajlamak için yeterli olduğunu söyleyebilirim. Yaptığım testlerde çift katmanlı, bazı geçiş efektlerinin de olduğu 10 dakikalık bir Premiere projesini 4.5, 5 dakikada işlemeyi başardı.
Kullanıcı deneyimi
Huawei Matebook E inceleme içeriğimizde biraz da kullanım detaylarına değinelim. Matebook E modeli hem tablet hem de laptop olarak rahat bir kullanıma sahip. Bu modeli klasik tabletlerden ya da firmanın Matepad modelinden ayıran en önemli özelliği ise içerisinde Windows 11 ile birlikte gelmesi. Windows 11’i tablet modunda kullanmak hem farklı bir deneyim sunuyor hem de beklediğimden çok daha iyi çalışıyor. Hali hazırda Windows işletim sistemine çok alışık olduğumuz için tablet modunda kullanımı da çok kolay.
Dokunmatik ekranın getirisi ile birlikte Windows uygulamalarını daha rahat kullanabiliyorsunuz. Ben test ettiğim süre boyunca M-pencil kalemini de sık sık kullandım. Photoshop gibi uygulamalarda sorunsuz çalışıyor. Hatta bununla başarılı çizimlere imza atmak da mümkün. Çizim konusunda çok iyi olmadığım için kalem ve Matebook E testini grafiker bir arkadaşıma yaptırdım. Hem kalemi hem de üründeki bu rahatlığı oldukça sevdiğini ve ekranda gördüğünüz çizimi yaparken sorunsuz bir performans aldığını söyledi.
Huawei Share özelliği firmanın tüm cihazlarında olduğu gibi bunda da iyi bir ekosistem elde etmenizi sağlıyor. Matepad (Huawei Matepad Pro 12.6 inceleme) ya da Huawei cep telefonlarınız ile sorunsuz işleyen ve işinizi bir hayli kolaylaştıran bir işleyişe imza atılmış. Bu tarz bir kullanım ve çoklu cihaz işbirliği cihazın kullanım keyfini de fazlasıyla arttırıyor.
Son söz
Sonuç olarak Huawei Matebook E modeli son zamanlarda keyifle kullandığım nadir modellerden birisi oldu. Windows 11 işletim sistemini dokunmatik olarak ve tablet modunda kullanmak gayet keyifli olmuş. Bu cihazın 2’si 1 arada ürünlere olan bakış açınızı değiştirebileceğini söyleyebilirim. Eğer bu tarz bir ürün arıyorsanız kesinlikle bir mağazada göz atmanızı, en azından karar vermeden önce kurcalamanızı tavsiye ediyorum.
Huawei Matebook E Teknik Özellikler
Ekran
- 12.6 inç 2.5K HUAWEI FullView Ekran
- OLED Panel
- 2560*1600 Çözünürlük, 240 PPI
- 100% P3 Renk Gamı (tipik değer)
- Renk Doğruluğu ?E<1(sRGB+P3)
- 90% Ekran – Gövde Oranı
- 60Hz Yenileme Hızı
- 1,000,000:1 Kontrast Oranı (tipik değer)
- 600 nit (HBM modu); 400 nit (Normal Mod)
- TÜV Rheinland Full Care Ekran 2.0 sertifikası
Pil
- 42Wh (değerlendirilmiş kapasite)
- HUAWEI SuperChargeTM 65W destekler
Boyut
- 286.5(W) x 184.7(H) x 7.99(D) / Approx.
- 709g(klavye hariç)
Bağlantı
- Intel AX201 Wi-Fi 6
- IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
- 2.4GHz & 5GHz
- 2×2 MIMO
- WPA/WPA3/WPA3 destekler
- Bluetooth 5.1
Sistem
- Windows 11
Model
- Model: DRC-W56
- İşlemci: Intel® CoreTM i5-1130G7
- Grafik birimi: Intel® Iris® Xe Grafikler
- Ram: 16GB LPDDR4x Dual-channel
- Depolama: 512GB NVMe PCIe SSD
- Keyboard: HUAWEI Akıllı Manyetik Klavye
- Parmakizli güç tuşu
Girişler
- 3.5 mm kulaklık jack * 1
- Thunderbolt 4 giriş *1
Ses
- Mikrofon * 4
- Hoparlör * 4
- HUAWEI SOUND® Tarafından ayarlandı
Kamera
- 8MP HD Ön kamera (Face ID desteklemez)
- 13MP Arka Kamera(4K Video kaydı destekler)