Uzun süredir hayatımızda olan tabletler özellikle kullanım alanlarının daha da genişlemesi ve yeni özellikleri ile birlikte daha fazla karşımıza çıkmaya başladı. Taşınabilir tarafta sunduğu avantajları kullanım tarafı ile birleştiren tabletler klavyesi, kalemi ile çok farklı ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyor. Baştan söylemem gerekiyor ki uzun bir süredir test ettiğimiz Huawei MatePad Pro 12.6 modeli, bu klasik özelliklerinin yanında ekran ve donanım tarafındaki yenilikleriyle de dikkat çeken bir ürün olmayı başarmış. Şimdi gelin bu tabletin öne çıkan yönlerine birlikte göz atalım.
Huawei MatePad Pro 12.6 inceleme
Huawei’nin yeni işletim sistemi HarmonyOS ile gelen Huawei MatePad Pro 12.6 modeline aslında klasik bir tablet demek pek doğru olmaz. Yanında alabileceğiniz ekipmanları ile birlikte bir bilgisayarda yapabileceğiniz birçok işi bu tablette çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. Oldukça büyük bir ekrana sahip olmasına karşın hafif yapısı ile taşınabilir yönü oldukça kuvvetli bir model var karşımızda. Bir aydır bu ürünü test ediyorum ve çantamda birçok yere götürdüm. Kullanım tarafı çok basit ve hafifliği sebebiyle hem iş hem de okul odaklı kullanılabilecek kadar mobilite sunuyor.
Tasarım
İsminden de anlaşılabileceği gibi bu modelde 12.6 inçlik bir ekran bulunmakta. 609 gram ağırlığı ve sadece 6.7 mm kalınlığa sahip olan bu modelin ekranının en sevdiğim yönü ise Oled olması. Oled ekranı kullanmak gerçekten de deneyim tarafında çok büyük artıları da beraberinde getiriyor. Sunmuş olduğu parlaklık ve renklerin doygunluğu ile hem günlük kullanımda hem de film, dizi izlerken ya da oyun oynarken ekranın kalitesini çok net bir şekilde fark ediyorsunuz. Diğer taraftan bu ekran boyutunda 2K çözünürlük ile karşılaşıyorsunuz. Bu da çok daha net bir ekran sunumunu beraberinde getiriyor. Ayrıca bu ekranda dünyada ilk defa bir tablette TÜV Rheinland Full Care Display 2.0 sertifikası da alınmış.
Kenarlara doğru oval bir yapıya sahip olan Huawei MatePad Pro 12.6 modelinin bu kenar kısımlarında metal bir alışım kullanılmış. Mat bir arka plana sahip olsa da zaten çoğunlukla kılıfla kullanmayı terch ediyorsunuz. Cihaz ile birlikte gönderilen özel klavye tableti adeta bir laptop gibi kullanmanıza olanak sağlıyor. Mıknatıslı yapısı sayesinde tabir-i caiz ise çat diye oturduğu gibi üç kademeli bir kullanımı da beraberinde getirmiş. Tıpkı bir kılıf görevi de gören bu klavye hem yatay olarak kullanmanıza olanak sağladığı gibi dik pozisyonda da iki kademeyi size sunuyor. Mıknatıslı yapı sayesinde bu iç kısımdaki yuvalara tableti oturtarak adeta bir laptop gibi kullanabiliyorsunuz.
Tableti dik olarak tuttuğunuzda sağ tarafta ses açma kapama tuşlarını, üst tarafta ise açma kapama tuşunu görüyoruz. Sol kısımda kart yuvasına yer verilmiş. Unutmadan Wi-Fi 6 desteğine de sahip olduğunu hatırlatalım. Böylelikle hem de ev hem de ofis kullanımında çok iyi bir bağlantı seçimi ile karşılaşıyorsunuz. Sağ tarafta ayrıca gürültü engelleme özelliğine de sahip olan mikrofon girişleri dikkat çekiyor. Yaptığınız görüşmelerde ses kalitesi gayet yeterli ve ekstra bir mikrofona gerek kalmadan görüşmelerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.
Ses kısmından bahsetmişken hoparlör özelliklerine de geçelim. Çünkü stereo destekli bu tablet üzerinde tam 8 tane hoparlör bulunuyor arkadaşlar. Bu hoparlörlerden dört tanesi subwoofer, diğer dördü ise tweeter olarak konumlandırılmış. Yani bir tablette bu kadar detaylı bir ses çıkışı olacağını hiç tahmin etmezdim. Film, dizi ilerken kullanmayı bir kenara bırakın müzik kısmında bile oldukça iyi bir performans ile karşılaşıyorsunuz.
Yeni nesil M-Pencil
Tableti genelde yatay olarak kullanacağımız için hemen mikrofon kısmının alt tarafına M-Pencil isimli kalemi konumlandıracağımız mıknatıslı bir alana yer verilmiş. Buraya kalemi oturtabiliyor ve rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Ayrıca kalemi buraya koyduğunuzda kablosuz olarak şarj olması da büyük bir avantaj. 10 dakika şarj ettiğinizde 30 dakikalık kullanım sunan bu kalem tam şarja ise 60 dakikada ulaşıyor ve 10 saatlik uzun bir kullanım sunuyor. Zaten kullanım aralarında mıknatıslı kısma koyduğunuz için hiç şarj sıkıntısı da çekmiyorsunuz. Ben neredeyse bir aylık kullanım sırasında hiç şarj problemi ile karşılaşmadım. Tablet ile birlikte kullanacağımız bu kalem oldukça şık olmasının yanı sıra birçok özelliğe de sahip.
Aynı anda dört farklı cihaza bağlanabiliyor. Böylelikle telefonunuzda bile kullanabiliyorsunuz. Üzerinde bulunan gizli kontrol tuşu ile üç farklı kullanım moduna çok hızlı bir şekilde geçebiliyorsunuz. Yani bir çizim yapıyorsunuz diyelim, buradan yapacağınız kontrol ile fırça, silgi ya da palet gibi farklı kombinasyon geçişlerini yapabiliyorsunuz. Eliniz alıştıkça çok daha hızlı bir kullanım elde etmeye başlıyorsunuz.
Kamera özellikleri
Tabletin ön yüzünde bir adet kamera bulunuyor. Bu kamera ince çerçeveye tam olarak konumlandırıldığı için fark etmekte bile zorlanıyorsunuz. Kameranın konumlandığı çerevede ekstra bir kalınlığa sebep olmaması tabletin o zarif çizgisini de bozmamış. f/2.0 diyaframı bulunan bu kamera 8MP ve sabit odaklanma gibi özellikleri beraberinde getiriyor. Portre moduna da sahip olan ön kamerada 30 FPS kare hızında 720P ve 1080P video seçeneklerine de yer verilmiş.
Arka tarafa geçtiğimizde ise tıpkı bir akıllı telefondaymış gibi üçlü kamera dizilimi bizi karşılıyor. Tabletin ana kamerası 13MP ve f/1.8 diyafram aralığına sahip. Bu ana kamera dışında 8MP geniş açı lensi ve 3D derinlik algısı için üçüncü bir lens daha bulunuyor. Bu kamera diziliminin hemen yanına tabletin 4.mikrofonu da konumlandırılmış. 3D derinlik kamerası sayesinde AR uygulamaları çok daha iyi kullanabildiğimiz tabletin fotoğraf kalitesi de orta, üst segment arası bir cep telefonunu aratmıyor. Portre modu, gece çekimi ve diğer özellikler tarafında ağır çekim, panorama, hızlı çekim, gece modu ya da ışık çekimi gibi birçok özelliğe de sahip.
Arka kamerada video tarafına geçtiğimizde ise 4K’ya kadar video desteği sunduğunu görüyoruz. 16:9 oranında 720P, 1080P ve 4K çekimler yapabiliyorsunuz. Bu da AR uygulamalarında çok daha iyi bir kullanım demek. Yine aynı şekilde saniye kare oranında da arka tarafta 30FPS dışında 60FPS seçeneğine yer verilmesi de oldukça önemli. Hem fotoğraf hem de video çekimlerinde bir tabletten bekleyeceğiniz kalitenin çok daha üst seviyesi ile karşılaşıyorsunuz. Bu da tableti fotoğrafçılık için kullanmayacağınızı göz önüne alırsak günlük kullanımda ihtiyacınız olan tüm kullanım şekillerinde işinizi fazlasıyla göreceği anlamında geliyor. Bu konuda gerçekten de beni şaşırtan bir performansla karşılaştığımı itiraf etmem gerek.
Teknik özellikler
Biraz da cihazın teknik tarafına ve kullanım, deneyim tarafına göz atalım. Çünkü asıl önemli olan kısmı bu diye düşünüyorum. Huawei MatePad Pro 12.6 içerisinde 5G destekli Kirin 9000E işlemcisi bulunuyor. 8 GB Ram dışında 256 GB’lık bir depolama alanına da yer verilmiş. Nano Memory hafıza kart desteği olduğu için tabi ki bu depolama alanını daha da genişletmek mümkün.
Performans olarak Kirin 990 modeline yakın bulabileceğimiz Kirin 9000E, bu tablette iyi bir performans yakalamanıza olanak sağlıyor. Kullandığım süre boyunca gerek günlük işlerimde gerekse de oyunlarda herhangi bir takılma ile karşılaşmadım. Üstelik çoklu program geçişlerini ve HarmonyOS işletim sisteminin sunduğu özellikleri göz önüne aldığınızda herhangi bir sorun teşkil etmemesi kullanım tarafında da sorunsuz bir performansı beraberinde getiriyor.
Tablet aslında normal kullanımda buna benzer bir cihazın sunacağı tüm özellikleri fazlasıyla yerine getiriyor. Fakat HarmonyOS ile birlikte başka Huawei cihazlara da sahipseniz çok daha keyifli bir kullanım ile karşılaşıyorsunuz. Ben test ettiğim süre boyunca hem Huawei P50 Pro, hem de Huawei SoundJoy gibi cihazlar ile birlikte, yoğun bir şekilde kullandım. Bunlarla olan iletişiminin kolaylığı kullanım tarafında da size büyük kolaylık sağlıyor. Telefonu ya da hoparlörü otomatik olarak görmesi ve eşlemesi, ekosistem konusunda da büyük adımlar atıldığını bir göstergesi olmuş. Ayrıca tıpkı Matebook modellerinde olduğu gibi destekleyen bir Huawei telefonunuz varsa tablet ekranından telefonunuzu da kontrol edebildiğiniz gibi medya paylaşımını da aynı şekilde yapabiliyorsunuz.
Tabletin ana sayfa ve uygulama kullanımı da oldukça keyifli. Alt tarafta yer alan barda 11 uygulamaya kadar sıralama yapmak mümkün. Ayrıca sık kullandığınız sekiz uygulamaya kadar da hemen yan tarafında sıralama yapabiliyorsunuz. Bu da sürekli elinizin altında olan uygulamalara çok daha kolay bir ulaşım sağlamış. Sağ tarafa çektiğinizde klasik olarak ana widget ekranı ile karşılaşıyorsunuz. Diğer ekranlarda ise klasör kullanımı için büyük widget tarzı bir kullanıma izin verilmiş. Klasöre basılı tuttuğunuzda büyütme ya da normal kullanım seçenekleri karşımıza çıkıyor. Böylelikle çok sık kullandığınız ya da kolay ulaşmak istediğiniz uygulamaları bir araya toplamak hem görünüm açısından hem de kullanım tarafında avantaj sağlamış.
Açık olan uygulamaları ekranın kenarından ulaşabileceğiniz baloncuk yapıya sıralayabildiğiniz gibi ana ekranda da dört uygulama seçeneğine yer verilmiş. Yani bir yandan yazı yazarken diğer yandan tarayıcı, hesap makinesi vs gibi farklı uygulamaları da tam ekran kısmında kullanabiliyorsunuz. Ayrıca bu uygulamalar arasındaki geçişler kullanım tarafında da önemli ipuçlarını beraberinde getiriyor. Bu konuda bir öğrenci ya da not uygulamalarını çok sık kullanan bir çalışansanız büyük kolaylıklar ile karşılaşabileceğinizi söyleyebilirim.
Tabi kullanım tarafında App Galery ile birçok çözüme gidilse de bazı standart uygulamaların yokluğunu hissediyorsunuz. Video montaj kısmında CapCut gibi uygualamalar Huawei uygulama galerisinde yer alıyor. Diğer taraftan çizim tarafında Zen Brush 3 ya da diğer sketch uygulamalarını marketten satın alabiliyor ya da ücretsiz olanlar indirebiliyorsunuz. Yine de Adobe ürünleri ya da Google eksikliği bazı noktalarda kendisini hissettiriyor. Sosyal medya tarafında tabi ki uygulamaları APK olarak kurmak ve sorunsuz çalıştırmak mümkün. Ama tam destek olmadığı için tam performans da alamıyorsunuz. Her anlamda çok keyifli olan bu tabletin belki de tek eksiği bu diyebilirim.
Son sözler
Tabi son olarak batarya performansından da bahsedelim. 13.5 saate kadar video oynatma gibi yüksek bir değer sunan tablet içerisinde tam 10.050 mAh’lik bir batarya bulunuyor. 40W süper şarj desteği ile birlikte iki saatte tam kapasite doldurduğunuz batarya normal bir kullanımda ise çok daha uzun bir ömre sahip. Açıkçası test sırasında yoğun kullandığım anlarda bile günlerce şarj etmedim ve kullanmaya devam ettim.
Sonuç olarak Huawei MatePad Pro 12.6 modeli hem cillop gibi ekranı hem de kullanım tarafındaki keyifli yapısı ile çok başarılı bir ürün olmuş. Sık sık seyehat ediyor ve da tablete ihtiyacı olan bir öğrenciyseniz gönül rahatlığı ile alıp kullanabilirsiniz. Bu segmentte bir tablet arıyorsanız göz atabileceğiniz ürünlerden birisi olmuş diyebilirim.
Huawei MatePad Pro 12.6 Teknik Özellikler
Ekran
- Ekran boyutu: 12.6″ OLED
- Çözünürlük: 2560 x 1600
- Ekran/Gövde oranı: %90
- HDR: HDR10
Teknik detaylar
- İşlemci: Kirin 9000E
- Ram: 8GB
- Depolama: 256GB
- NM Desteği: Var
Kamera özellikleri
- Ana kamera: 13 MP
- Geniş açı: 8 MP
- 3.Kamera: 3D derinlik
- Ön Kamera: 8 MP
- Video: Ön kamerada 1080P 30FPS / Arka kamerada 4K 60FPS
Diğer özellikler
- Ağırlık: 609 gram
- Batarya: 10.050 mAh
- WiFi 6: Var
- GPS: Var