Oyun Ön İncelemeleri

Imperial Glory

Imperial Glory ile, Napolyon’un hayatını yaşama şansımız olacak. Daha doğrusu Napolyon’un savaşlarını oynayacağız. Eğer sizde Birinci ve İkinci Dünya Savaşı konulu oyunları yalayıp yuttuysanız, yeni bir tarih yazmak için buraya gelin. Yaklaşın…


Osmanlı İsteriz

Commandos’un yapımcısı Pyro Studios’tan geliyor Imperial Glory. Bu türde fazla oyun yapmasalar da bir tane referansları var, Preatorians. Beğenilmesine rağmen, çok oynanan bir oyun olmamıştı. Şimdi ise Pyro Studios Civilization ve Total War karışımı bir tarzda, tamamen en iyi özellikleri alınarak yapılmış bir motor üstünde çalışıyor. Total War gibi savaşların, Civilization serisindeki gibi mikro yönetimin ayrıntısının birbiriyle bütünleşmiş hali ile ortaya çıkacak. Tarihi zamanlarından dolayı oyunlarda rastlamadığımız ülkeler de burada bulunacak. Bunların içinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Rusya, İngiltere, Fransa gibi devler tarafımızdan yönetilecek. Herbirinin görünüşünden yapay zekasına kadar farkılılığı mevcut. Avusturya-Macaristan da asker sıkıntısı olmamasına rağmen her taratfan düşman baskısında olacak. Bunun gibi düşünürsek, güçler tamamen dengelenmiş. Sizin yapmanız gereken ise meğilli olduğunuz ülkeyi seçebilmek.

Osmanlı hakkında bir yorum bulunmasa da olacağı hakkında görüşler var. Bu devirde başta Avusturya-Macaristan olmak üzere birçok devlete karşı gelen bir imparatorluk olduğu için eklenmesi mümkün. Bu gönülden istediğmiz birşey. Öte yandan oyunda Civilization ve Total War serisinde işleyen çok önemli bir özellik var. Deniz savaşları… Tanıtımlarında özellikle üstünde durulan bu savaşlar için, 29 farklı harita dizayn ediliyor ve bu haritaların herbirinde sadece deniz senaryoları bulunuyor. Şu anda 3 çeşit gemi tipi açıklanmış durumda fakat çok kısa zamanda artacağı şüphesiz.

Bunun yanında 55 farklı harita ile kara savaşları da destekleniyor. Birbirinden farklı onlarca birim ve her ülkenin eski resmi flamaları ile savaş alanlarında bulunması, o nostaljiyi yaşamak ayrı bir zevk olacak. Ayrıca artık kılıçlı kalkanlı dönemleri geçtiğimiz için ateşli silahlar ile şenlenen bir yapı var. Çeşit çeşit toplar, tüfekli askerler, tüfekli atlılar ile sonuna kadar sömürülüyor, bu savaş alanı. Her ülkeye özel bir adet birim olacak ve bunlar savaşın gidişatını değiştirebilecek. Mesela İngiliz Ordusu’nda roketatarların bilinen ilk modeli bulunacak.


Asker Psikolojisini İnceleyelim

Yapay zeka ise Commandos’da olduğundan daha gelişmiş ve daha zorlayıcı olduğunu belirtmek isterim. En ufak yanlışlık, bir askerin küçük bir taktik sırasında düşman ordularının dikkatini çekmesi bile planınızın sonunu getirebilir. Bu yüzden her adımınızı atarken mükemmel olmalı ve ordularınızı arka arkaya çok savaşa götürmemeye bakmalısınız. Arka arkaya üç veya dört savaşa gönderilen ordular bir noktadan sonra psikolojik olarak çökecek ve sizi savaş alanında yanlız bırakabilecekler. Bunun önlemi ise değişmeli ordu göndererek; düzeni, birliği sağlamak olacak.

Kazanmak için mutlaka asker gücüne de ihtiyacınız olmayabilecek. Tıpkı Civilization serisindeki gibi kültür ya da politik evlilikler ile bir devleti yanınıza çekebilecek ve içten çalışarak, ufak ufak kendinize katabileceksiniz. Ele geçirdiğiniz bölgelerde bazen ufak görevler çıkacak ve bunları başarıyla bitirdiğiniz zaman ordunuza ya da eknominize destek çıkan yardımlar göreceksiniz. Bazen kaybedilebilecek bir savaşı bile kazanmaya yetecek bu ödüller.


Para Para Para

Hiç üretim yok mu diyeceksiniz değil mi? Var. Şöyle gelişiyor; tekstil,makinecilik gibi kendiniz belirlediğiniz bir alanda işler yapıyorsunuz. Uzman seviyesine geldiğinizde ordunuza etkili upgradeler yapabiliyorsunuz. Zırhı arttırmak, roketatar üretmek gibi. Ama bunların herbirinde uzmanlaşmak da yetmeyecek. Bu yüzden önceden ordunuza iyi gelebilecek bir endüstri tipini kafanızda belirleyip o yolda ilerleyeceksiniz.

Ne kadar ticaret, birlik yapma ve birkaç özelliğin daha sır perdesi arkasında olmasına rağmen Civilization ve Total War karışımı olması üstüne üstlük bir de strateji devi Pyro Studios tarafından yapılması bizleri gerçekten heyecanlandırdı. Önümüzdeki günlerde yeni bir strateji dalgası yaratacak gibi görünüyor. Dişimizi sıkıp Mayıs’ı bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu