Makale

İnceleme: Playstation Vita (PS Vita)

2004 yılında piyasaya çıkan ilk PlayStation Portable’ın her yönden evrim geçirmiş hali olan PS Vita, sadece oyuncuların değil tüm teknoloji tutkunlarının çok ilgisini çekecek gibi görünüyor. Bu incelemede, PS Vita’nın kullanıcılara neler sunduğunu ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
 
Sizleri daha fazla sabırsızlandırmadan incelememe başlıyorum. Öncelikle cihazın kutusunu açalım ve ardından ürünün tasarım detaylarına bir göz atalım.
 
Kutu İçeriği
 
PS Vita’nın iki bölmeden oluşan kutusunu açtığımda alt kısımda cihaz, üst kısımda PS Vita ile ilgili aksesuarlarla karşılaşıyorum.
 
Kutu içerisinden neredeyse her Sony cihazda olduğu gibi bol bol, cilt cilt minik kitapçıklar çıkıyor. Güvenlik bilgileri, ebeveyn kontrol öğeleri ve garanti belgelerinden oluşan kitapçıklar birçok dile çevrilmiş.
 
Siyah beyaz kitapçıkların altında renkli bir broşür gözüme çarpıyor. Bu renkli broşür Hızlı Başlangıç Rehberi. Türkçe hazırlanmış rehber, PS Vita’nın nasıl kullanılacağını herkesin anlayabileceği düzeyde (resimli olarak) anlatıyor.

PS Vita kutu içeriğinde kitapçıkların dışında; bir USB data kablosu, data kablosunu şarj aletine çeviren ara aparat, aparatı elektriğe bağlamamıza yarayan kablo ve Augmented Reality (arttırılmış gerçeklik) oyun kartları bulunuyor.
 
Kutuda hafıza kartı, kulaklık ve taşıma kılıfı gibi aksesuarlar bulunmuyor. Bu aksesuarlar Sony mağazalarında ve elektronik marketlerde ayrıca satılacak.

Tasarım Detayları
 
PS Vita ilk bakış itibarıyla PSP’nin daha geniş ve daha yuvarlak hatlı hali gibi görünüyor. Cihaza karşıdan baktığımda ilk dikkatimi çekenler; daha geniş (çoklu dokunmatik özellikli) ekran, ikinci analog kontrolörü, daha küçük kontrol tuşları ve ön kamera oluyor.

PS Vita’da 5 inç OLED ekran bulunuyor. Piyasadaki el konsolları arasındaki en geniş ekrana sahip olan PS Vita, oyunlarda ve filmlerde başarılı bir tecrübe sunacak gibi görünüyor. Ekran ile ilgili deneyemimi ilerleyen sayfalarda aktaracağım.
 
PS Vita’nın kontrol tuşları PSP’ye oranla daha küçük tasarlanmış. Tuşa basma hissi klasik PSP’deki ya da Dual Shock kontrolördeki gibi değil. Tuşlar derin bir yuvaya girme hissinden çok klikleme hissi veriyor diyebilirim. Tahmin ettiğim kadarıyla bu tuşlar klasik PSP’nin çabuk eskiyen kontrol tuşlarına oranla daha uzun ömürlü olacak. Klikleme hissi ne çok yumuşak, ne çok sert. Tabiri caizse tam tadında.

PS Vita’da diğer el konsolları göz önünde bulundurulduğunda önemli bir ilke imza atılmış. Cihazda iki analog kontrolör bulunuyor. Bu gelişme oldukça önemli, çünkü ikincil analog el konsolu kullananların uzun süredir şikayet ettiği ögelerden biriydi. İkincil analog kontrolörü özellikle FPS oyunlarda büyük avantaj sağlayacak.
 
Cihazın analog kontrolörleri diğer PSP’lere oranla oldukça farklı. Yaklaşık yarım cm kadar dışarı çıkık tasarlanmış analog kontrolörler hem avantaj sağlamış, hem de bir dezavantajı beraberinde getirmiş.

Analog kontrolörlerin dışarı çıkık yapısının avantajı, daha rahat ve yumuşak bir kullanıma imkan tanımış olması. Bu kontrolörlerle saatlerce parmağınızı yormadan oyun oynayabileceğinizden eminim. Dezavantaj olarak gösterilebilecek noktaysa, cihazı temizlerken ya da çantada taşırken analogların savunmasız oluşu. Dışarı çıkık analoglar sanki kolayca kırılacakmış, ya da bir tarafa yatıp kalacakmış gibi bir his oluşturuyor.

Cihazın ön kısmına göz atmaya devam ettiğimde; sağ üst kısımda ön kamera, sağ ve sol alt kısımda dış ses hoparlörleri, sağ alt kısımda Start ve Select tuşları, sol alt kısımdaysa PlayStation tuşu dikkatimi çeken diğer öğeler oluyor. Start, Select ve PlayStation (ya da Home) tuşları, kontrol tuşlarına oranla biraz daha sert klikleyen yapıda tasarlanmış. Bu tuşlara yanlışlıkla basma olasılığınız oldukça düşük, çünkü tuşlar yüzeyle aynı hizada.

Ön kamera şaşırtıcı bir şekilde ortaya değil, sağ üste yerleştirilmiş. Fonksiyonel açıdan herhangi bir sorunu olmasa da, kameranın neden ortada olmadığını merak ettim açıkçası. Dış ses hoparlörleri ise sağ ve sol altta konumlandırılmış. Bence bu hoparlörlerin üst kısımda olması daha makul olurmuş. Çünkü parmaklarınız oyun oynarken hoparlörlerin üstüne geliyor ve sesi engelleyebiliyorsunuz.
 
PS Vita’nın üst kısmında omuz tuşları, açma-kapama tuşu, ses artırma-azaltma tuşu, oyun kartı girişi ve PS Vita aksesuarlarının bağlanabileceği özel bir bağlantı noktası bulunuyor. Omuz tuşları PSP’dekine oranla biraz daha yuvarlak hatlı. Omuz tuşlarının basış hissi konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Tuşlar rahat ve uzun ömürlü olacak gibi görünüyor.

Oyun kartı girişi ve PS Vita’ya özel bağlantı noktalarının üzerinde toz koruma kapağı bulunuyor. Cihazı açma-kapama, ses artırma-azaltma tuşları ise cihazın kasasıyla aynı hizada tasarlanmışlar, dışarı çıkık yapıda değiller. Ses tuşlarının yeri biraz can sıkıcı olmuş. Eski PSP’lerde sağ alt kısımda bulunan ses ayarı artık biraz daha zor ulaşılabilen bir noktada bulunuyor.

PS Vita’nın alt kısmında 3,5 mm ses girişi ve cihazı USB’ye ya da şarja bağlamaya yarayan özel PS Vita girişi bulunuyor. Tüm girişlerin özel yapıda olması dezavantaj olarak nitelendirilebilir. PS Vita’nızı bilgisayara bağlamak ya da şarj etmek istediğinizde mutlaka PS Vita’ya özel aksesuarlarınızı kullanmak zorunda kalacaksınız.
 
PS Vita’nın arkası gerçekten sıradışı bir yapıya sahip. Minik PlayStation logolarıyla bezenmiş arka panel, 6 parmak destekli çoklu dokunmatik yapıda tasarlanmış. Oyun dünyasında yeni bir dönemi başlatacak gibi görünen dokunmatik arka panel, birçok oyunda keyifle kullanılacaktır eminim.

Cihazın arkasındaki diğer ayrıntılar, üst kısımda bulunan 0,3MP kamera, sağ ve sol yanlarda bulunan tutuş kolaylığı amaçlı çukurlar ve alt kısımdaki mikrofon oluyor.
 
Genel itibarıyla PS Vita’nın tasarımı son derece çekici. Analog tuşlarının tedirgin edici yapısı dışında göze batan öge bulunmuyor. PS Vita, ilk bakışta aşık olunacak düzeyde karizmatik tasarlanmış.

Donanımsal Özellikler
 
Sony PS Vita; gücünü 32-bit 4 çekirdekli ARM Cortex A9 işlemciden alıyor. Bu işlemci, PowerVR Series5XT SGXMP+ grafik çipiyle sırt sırta vermiş durumda. İşlemci ile grafik çipi 512MB sistem belleği ve 128MB video belleğiyle desteklenmiş. Bu teknik bilgilerin bizlere sunduğu ayrıntıları basitçe özetlemek gerekirse, PS Vita şu an piyasadaki en güçlü mobil eğlence cihazı.
 
Güçlü mobil oyunlarıyla birçok kişiyi cezbeden iPhone 4S ve iPad 2’den daha yüksek performans sunan PS Vita, özellikle Uncharted: Golden Abyss’in grafiklerinden de anlaşılabileceği üzere neredeyse PS3 kalitesine yakın detayları ceplerimize getiriyor.

PS Vita’da dahili depolama alanı bulunmuyor. Oyunlar PS Vita’ya özel oyun kartlarıyla oynanıyor. Oyunların kayıt dosyaları, müzikler ve videolar için ayrıca PS Vita hafıza kartı almanız gerekecek. Bu kartlar Sony mağazalarında ve elektronik marketlerde satışa sunulmuş durumda.
 
Cihazın donanımsal özelliklerine değinmişken pil ömründen bahsetmesem olmaz. PS Vita’nın sunduğu kullanım süresi yaklaşık olarak 4 saat diyebilirim. Aktif kullanımda 3 saate kadar inebilen pil ömrü, yoruma açık durumda. Birçok kullanıcının bu süreyi yetersiz bulacağını düşünüyorum, fakat PS Vita’nın gücü ve sundukları göz önünde bulundurulduğunda bundan fazlasını beklemek yanlış olur.

PS Vita’yı tabi tutabileceğimiz herhangi bir sentetik benchmark yazılımı bulunmadığı için performans hakkındaki sonuç yorumumu oyun tecrübeme dayanarak yapıyorum: “Bu cihaza iyi optimize edilmiş oyunları oynarken, PS3’e yakın grafiklerde, çarpıcı bir oyun tecrübesi yaşayacaksınız.
Ekran
 
PS Vita’da 5 inç qHD (640×960 piksel) OLED ekran bulunuyor. LCD dünyasının son yıldızı konumundaki OLED teknolojisi; sunduğu parlaklık oranı, geniş görüntü açısı ve dolgun renkleriyle göz dolduruyor. 220ppi piksel aralığı sunan PS Vita ekranına bakıp da etkilenmemek mümkün değil. Bu ekran, özellikle renk doygunluğu ve parlaklığıyla göz kamaştırıyor.

PS Vita ekranı başta da belirttiğim üzere dokunmatik yapıda tasarlandı. Günümüzün vazgeçilmez teknolojilerinden biri olan dokunmatik ekran, PS Vita’ya ekstra kullanım keyfi getirmiş. Dokunmatik ekranın varlığı sadece oyunlarda değil, arayüz kullanımında, İnternet tecrübesinde ve dahili uygulamalarda da fazlasıyla hissedilmekte.

Ekranın dokunmatik hassasiyeti son derece başarılı. Ekran klavyesi kullanımında gecikme hissedilmiyor, çoklu dokunmatik kullanımı esnasında sorun yaşanmıyor. PS Vita’nın ekranı koca bir artıyı hak ediyor. 

Arayüz
 
PS Vita, Sony tarafından hazırlanmış özel dokunmatik arayüz aracılığıyla kullanılmakta. Aşağı ve yukarı dokunuş hareketleriyle kısayolları görebildiğiniz arayüzde, sağa ve sola geçiş yaparak açık uygulamalara göz atabiliyorsunuz. Arayüze uzun dokunuş yaparak düzenleme modunu açabiliyor, bu modda kısayolların yerlerini ve sayfanın arkaplanını değiştirebiliyorsunuz.

Çalıştırdığınız uygulamaların sağ üst kısmında kağıt kıvrılması gibi görünen bölüme dokunup sola çekerek uygulamayı kapatabiliyorsunuz.

Dokunmatik kullanımı keyifli hale getiren animasyonlarla zenginleştirilmiş arayüz, son derece basit ve eğlenceli. 

Gelişmiş çoklu işlem (multitasking) imkanı sunan PS Vita, birçok uygulamayı üst üste açabiliyor. Yani müzik açıkken İnternet tarayıcısını açabilir, bu iki uygulama açıkken Twitter’ınızı ve Facebook’unuzu kontrol edebilirsiniz.

PSP’de çok sorun yaşadığımız İnternet tarayıcısı maalesef PS Vita’da da baş ağrıtmaya devam ediyor. Dokunmatik ekranın gelmesiyle birlikte birçok sorun çözülmüş, fakat PS Vita’nın tarayıcısı Flash ya da HTML5 desteklemediği için kullanıcıyı zorda bırakıyor. Sony’nin bu konudaki sorunları çözmek adına güncelleme yayımlaması gerekiyor.

Kullanım Tecrübesi
 
PS Vita özellikle sunduğu sıradışı kontrol imkanlarıyla beni kendine hayran bırakmayı başardı. Ekran ile arka panelin çoklu dokunmatik özelliğine sahip olması ve cihazda iki analog kontrolör bulunması PS Vita’nın en önemli artıları. Taşınabilir oyunlar bu yeni kontrol imkanlarıyla daha keyifli olacak.

Ayrıca PS Vita, bu yeni kontrollerin yanına 6-axis hareket algılama sensörleriyle Augmented Reality (arttırılmış gerçeklik) desteğini getirerek oyunları bambaşka bir boyuta taşıyor. Augmented Reality’ye özel oyunlar ve eğlence kartları aracılığıyla sıradışı bir eğlence deneyimi sizleri bekliyor.

Augmented Reality ile ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz


Sosyal ağlara erişime ve İnternet üzerinden oyuncu iletişimine olanak tanıyan PS Vita, sadece oyun oynatma cihazı olmadığını gösteriyor. PSP’yi yıllarca keyifle kullanmış biri olarak, PS Vita’nın çok başarılı bir kullanım tecrübesi sunduğunu düşünüyorum. Oyun seçenekleri ve etrafınızda bu cihazı kullananların sayısı arttıkça PS Vita elden bırakılmaz bir hal alacaktır.
Son yorum

PS Vita, Sony’nin başyapıtlarından biri olmuş. Şu an piyasada ona yetişebilecek kadar güçlü bir mobil eğlence cihazı yok, muhtemelen uzun bir süre de olmayacak. Eğer hem çok güçlü, hem de çok yönlü bir mobil eğlence ürünü görmek istiyorsanız, PS Vita’yı tecrübe etmek için elektronik marketlere koşun deriz.

Sony mağazalarında, elektronik marketlerde ve Vodafone bayiilerinde yerini alan PS Vita’nın, sadece oyuncuların değil tüm mobilite tutkunlarının ilgisini çekeceğinden eminiz. Fiyatı bazı kullanıcılara biraz yüksek gelebilecek olsa da, bu cihazın kullanıcısına uzun ömürlü bir kullanım keyfi sunacağını hatırlatarak içinizi rahat tutmanızı öneriyoruz. PS Vita’yı tüm teknoloji meraklılarına gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz.

Puan: 9/10


Beğendiğimiz Yönleri
-5″ OLED ekranın sunduğu çarpıcı görüntü kalitesi
-Güçlü donanımıyla PS3’e yakın oyun deneyimi
-Ekranın ve arka panelin dokunmatik olması
-Çift analog kontrolör bulunması
-Keyifli kullanıcı arayüzü ve uygulamaları
 
Beğenmediğimiz Yönleri
-İnternet tarayıcısı
 
Fiyat
Wi-Fi modeli: 799TL
Wi-Fi + 3G modeli: 959TL
24 Ay Vodafone 3G servisi ile (1GB kota): 59TL
24 Ay Vodafone 3G servisi ile (4GB kota): 95TL
 
Teknik Özellikleri
CPU: ARM® CortexTM-A9 çekirdek (4 çekirdekli)
GPU: SGX543MP4+
Harici Boyutları: Yaklaşık 182,0 x 18,6 x 83,5 mm (genişlik x yükseklik x derinlik) (taslak, en çıkıntılı bölüm hariç)
Ekran: 5 inç (16:9), 960 x 544, yaklaşık. 16 milyon renk, OLED çoklu dokunmatik ekran, kapasitif tür
Arka kısım: Çoklu dokunmatik yüzey, kapasitif tür
Ses:
-Yerleşik stereo hoparlörler
-Yerleşik mikrofon
Sensörler:
-Altı eksenli hareket algılama sistemi (üç eksenli jiroskop, üç eksenli ivme ölçer)
-Üç eksenli elektronik pusula
Konum:
-Yerleşik GPS
-Kablosuz konum hizmet desteği
Kablosuz iletişim:
-Mobil ağ bağlantısı (3G)
-IEEE 802.11b/g/n (Infrastructure (Altyapı) Modu/Ad Hoc Modu)
-Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu