Teknoloji Haberleri

Intel Centrino 2

Bundan tam dokuz sene önce Intel, Centrino adını verdiği mobil platformun tasarım çalışmalarına başlamıştı. Wi-Fi bağlantının bir hayal olarak görüldüğü o günlerde Intel, Centrino platformuna bu özelliği eklemeyi planlamıştı. Centrino platformu 2003 yılında piyasaya çıktığında dünya çapında tüm dizüstü bilgisayarların sadece %16’sında kablosuz teknoloji bulunuyordu. Şimdi ise seri üretim dizüstü bilgisayarların yaklaşık %95’i WiFi özelliğine sahip. Bu durum Intel’in öngörüsünün ne kadar doğru olduğunun bir göstergesi. Intel, yeni nesil Centrino platformu Centrino 2 ile de yine aynı şeyi yapmayı planlıyor.



Sosyal ağlar, kullanıcı tarafından yaratılan içerik ve görsellik, günümüzün bilgisayar teknolojisinin lokomotifi konumunda. Bu konularda kullanıcılara yüksek performans ve kolaylık sağlayan ürünler piyasada tutunabiliyor, diğerleri ise yok olup gidiyor. Intel, bu trendin farkında ve yeni mobil platformu Centrino 2’yu bu ihtiyaçlara yeterli bir şekilde karşılık verecek bir şekilde tasarlamaya çalışmış.



Bir Montevina vardı ne oldu ona?



“Centrino 2 de nereden çıktı?” diye soranlar olacaktır. Montevina adı size tanıdık geliyorsa, Centrino 2 ile Montevina’nın aynı şey olduğunu söyleyerek sizi bu sorudan kurtarmış olduğumu ümit ediyorum. Tasarım aşamasındayken Montevina kod adına sahip olan bu yeni mobil platformun adı piyasaya çıkarılacakken bir pazarlama stratejisi olarak, kullanıcıların daha aşina olduğu bir isim olan Centrino olarak değiştirildi.





Centrino 2 platformunun üzerinde yoğunlaştığı üç ana bileşen bulunuyor: işlemci, yonga seti ve kablosuz bağlantı kartı. Centrino 2 platformuna sahip olan ürünlerde Penryn kod adlı x86 tasarımını temel almış 45nm’lik Core 2 Duo işlemciler var. Şu an Centrino 2 için altı farklı model işlemci açıklandı. Hepsi 1066 MHz FSB’ye sahip olan bu işlemcilerde modele göre 3 ya da 6 MB L2 önbellek bulunuyor. 3 MB L2 önbelleğe ve 25 Watt güç tüketimine sahip olan P8400, P8600 ve P9500 sırasıyla 2.26 GHz, 2.4 GHz ve 2.53 GHz hızlarında çalışıyor. 6 MB L2 önbellekli ve 35 Watt güç tüketimli T9400 ve T9600 modelleri ise yine sırasıyla 2.5 GHz ve 2.8 GHz hızına sahip. Bu modeller dışında Intel’in bu platformda şimdilik amiral gemisi konumunda olan Core 2 Extreme X9100 bulunuyor. X9100, 3.06 GHz’lik bir performans gösteriyor, hem de sadece 44 Watt güç harcayarak.Hız ve tasarruf



Centrino 2’nin en önemli ikinci bileşeni ise yonga seti. GM45 Express yonga seti, Core 2 Duo mobil işlemcilerinin güç tasarruflu modlarıyla uyumlu olmasıyla öne çıkıyor. Zaten, kullanıcıların mobil platformlardan bekledikleri en başta gelen konulardan biri güç tasarrufu ve pil ömrü. Dizüstü bilgisayarları fişe takılı kullanmak bu cihazların asıl tasarlanma amacına ihanet etmektir. Bu sebeple, bilgisayar ile yapmak istediğiniz her şeyi, uzun süre şarj etmek zorunda kalmadan yapabilmek mobil modeller için çok önemli bir özellik. Intel, bu durum için HUGI adını verdiği bir teknoloji geliştirmiş.



HUGI ( Hurry Up and Get Idle) adlı bu teknoloji temelde dizüstü bilgisayarınızın uyku modu ile çalışma modu arasındaki geçişleri hızlandırarak %60’a varan güç tasarrufu sağlıyor. Bu durum da pil ömrünün daha uzun olmasına yol açıyor.



GM45 Express yonga setinde bulunan bir diğer önemli değişiklik de sahip olduğu tümleşik grafik çekirdeği. 533 MHz’de çalışan GMA 4500MHD önceki modellerden daha fazla sayıda işlemci birimini içeriyor. Intel’in iddiasına göre eski tümleşik grafik yongalarından iki kat daha fazla performans sağlayan GMA 4500MHD de Centrino 2’nin güç tasarrufu politikasına destek veren bir yapıya sahip.





Masaüstü bilgisayarlarda birden fazla grafik işlemci kullanılmasına artık hepimiz aşina olduk. Centrino 2 de bu yolda ilerleyerek GMA 4500MHD ile beraber ayrı bir ekran kartı kullanımına olanak tanıyor. NVIDIA ve ATI’nin mobil modellerinin kullanılabildiği platformda o an yapmakta olduğunuz işlemin performans ve güç gereksinimlerine göre isterseniz ayrıca kullandığınız ekran kartını kapatıp sadece GMA 4500MHD’yi kullanabiliyorsunuz. Yani, oyun oynarken yüksek grafik performansına ihtiyacınız olduğundan hem ekran kartının hem de tümleşik grafik yongasının sağladığı gücü beraber kullanıp performans artışı yaşarken, grafik işlemci gücü gerektirmeyen, internete girmek, yazı yazmak gibi işlerle uğraştığınız zamanlarda ekran kartını kullanmayarak güç tasarrufu elde edebiliyorsunuz.





GMA 4500MHD tek başına da oldukça başarılı bir grafik yongası. Yüksek hızda Blu-ray çözümlemesi yapabilen bu yonga, sisteminizi hiç şarj etmeden iki saatlik bir filmi seyretmenizi mümkün kılıyor.Ağlarsa kablosuz ağlar



Yazının en başında anlattığım Wi-Fi öngörüsünü, Intel şimdi de WiMAX konusunda yapıyor. Önümüzdeki beş sene içerisinde WiMAX’in yaygınlaşacağına inanan Intel, Centrino 2 platformuna bu özelliği ekliyor. Tüm modeller bu teknolojiye destek vermese de yine de böyle bir gelişimi görebilmek sevindirici.



Centrino 2, WiFiLink 5000 serisi kablosuz bağlantı adaptörlerini bünyesinde bulunduruyor. 2.4 GHz’den 5 GHz frekansa kadar 802.11g ve 802.11n standartlarındaki kablosuz ağlara bağlanmayı sağlayan bu adaptörler iki farklı model halinde geliyor. Bu modeller, 300 Mbps’lik WiFiLink 5100 ve 450 Mbps’lik WiFiLink 5300. Bu adaptörler boyutları açısından, kendilerinden önceki modellerden oldukça küçükler ve mini ve half-mini olmak üzere iki forma sahipler.





Bahsettiğim bu modeller WiMAX desteğinden yoksunlar. Intel, Centrino 2 platformu için WiMAX destekli iki modeli de bizlerle buluşturuyor. Echo Peak kod adlı WiMAX/WiFiLink 5350 ve 5150 modellerine sahip olursanız WiMAX’e kavuşuyorsunuz. Tabi, WiMAX henüz yaygınlaşmamışken bunları almak ne derece işinize yarar o da ayrı bir soru işareti.



Hem bugünün hem de geleceğin teknolojisi



İnsanların artık kocaman masaüstü bilgisayarlar yerine daha kullanışlı, küçük ve en önemlisi taşınabilir olan dizüstü modelleri tercih etmeye başladığı bir gerçek. Performans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu