Bilim

James Webb Uzay Teleskobu uzaya fırlatıldı

James Webb Uzay Teleskobu, Fransız Guyanası’ndaki Kourou uzay istasyonundan uzaya fırlatıldı. Bahsi geçen teleskop, 10 milyar dolarlık proje bütçesi, meşhur Hubble Uzay Teleskobu‘nun yerine geçecek olması ve evrende daha önce hiç gidemediğimiz kadar geriye gidebilmemize olanak sağlayacak olması ile bilim tarihi için “büyük bir adım” olarak görülüyor.

James Webb Uzay Teleskobu NASA, Avrupa ve Kanada’nın ortak projesi

James Webb Uzay Teleskobu’nun fırlatılma anı, bilim camiasının heyecanla ama aynı zamana endişeyle beklediği bir andı. Dünya çapındaki projenin binlerce çalışan tarafından 30 yılda tamamlandığı belirtiliyor. James Webb Teleskobu,  Avrupa ve Kanada Uzay Ajansları ve NASA’nın ortak projesi.
Dünyadan yaklaşık 1.5 milyon  km uzaktaki bir gözlem istasyonuna gönderilen James Webb Teleskobu 6.5 metre genişliğinde, bu da Hubble’ın aynasının yaklaşık 3 katı.

James Webb teleskobunun Hubble’dan en büyük farkı ise uzayı kızılötesi şekilde görmek için ayarlanmış olması. Hubble ise insan gözüyle görülebilen ışığa, optik ışığa göre ayarlıydı. Kızılötesi ışığı algılayabilmesi sayesinde James Webb Teleskobu‘nun, diğer teleskopların göremediği şeyleri görebilmesi bekleniyor. Böyle uzayın görülemeyen kısımlarına ve yıldızların “Büyük Patlama”dan sonra ki ilk anlarına ışık tutulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu