Makale

Kadimlerin Sırları #6

Merhabalar sevgili MK okuyucusu,

Haftalık DOTA 2 köşemizde bu haftanın konusu body block, damage türleri ve şans.

Bir DOTA 2 maçının ilk anları çok önemlidir. Heralde ilk 6 levelı da aynı önem listesine sokabiliriz. İyi bir başlangıç gerçekten dengeleri bozabilir ve de sizi öne geçirebilir. En çok gördüğüm taktiklerden biri trilane veya woods giden takımların first blood denemeleri. Bunun için genellikle bir veya iki adet stun, hatta bazen üç; ve bunun yanına da bir slow almaları ise daha ilginç. İyi bir body blocker ve bir adet disable yeter de artar bile. Gelin body blocktan bahsedelim biraz.

Yararları saymakla bitmeyen, kan yapan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve metabolizmayı dengeleyen batının mucizesi body block, iyi kullanıldığı zaman ragequitlere bile sebep olabilir(test edip onaylanmıştır).

Basketbol oynadıysanız, boxing out denilen eylemin DOTA 2 haritasındaki eşiti body block, bildiğiniz karşınızdaki adamın önünde durup onu geçirmeme eylemine denir. Lakin dikkat etmek lazım, durmadan ilerleyip adamın sizin önünüze geçmesini de engellemeniz lazım ama bir yandan da durup adamı yavaşlatmaya da devam etmelisiniz.

Middle ve hard lane creeplerini koridor boyunca S tuşunu kullanarak blocklamaya çalışın. Her maç bunu yaparsanız iyi bir antreman olabilir. Body block’un profesyonel oyunlarda kullanıldığı iki örnek bulabilirsiniz aşağıda.


Body block’un en çok kullanıldığı yerler genellikle oyunun ilk 10 dakikasıdır. Eğer elinizde karşınızdaki rakibinizi alt edecek çok güçlü silahlarınız yoksa, ekstra bir yardım da yanınızdaki arkadaşın body block yapması olabilir. Hele iki, üç kişilik yapılan blocklar, altta kalanın canı çıksın oyununa dönüşebilir. Tabii biri blocklarken diğerinin dövmesi lazım, attack yapmayı unutmayın. Tabii her olay her zaman böyle olmak zorunda değil. Ölmek üzere olan dostunuz ile onu öldürmeye çalışan dış mihraklar arasında girebilirsiniz.

Gördüğüm hatalardan biri de bazı arkadaşların direk sağ klik ile saldırması. Hit walking, daha da önemlisi orb walking konuya burada giriyor işte. Özellikle güçlü slowlardan veya burst’ten yoksun heroların yapmasını şiddetle önerdiğim, onun dışında herkesin yapması gerektiğini düşündüğüm bir numaradır hit walking ve orb walking.

Eğer attack speediniz çılgınlar gibi değilse, attığınız okların ve ya savurduğunuz baltaların arasında gözle görülür bir süre geçer. Bu süreyi rakibinize doğru veya onun kaçacağı yere doğru yürümek için kullanın. Attack yapın, o attack yerleştiği salisede ileri doğru bir adım atın ama dikkat edin bu adım gerçekten küçük olsun ve sonra bir sonraki attack’ınızı yapın. Doğru yaparsanız gerçek attack speedinizden çok azıcık yavaş hatta belki gerçek attack speedinizde saldırarak ileri doğru yüreyebilirsiniz.

Rakibiniz kaçmaya devam ettikçe belki de normalde durup yapabileceğinizden bir/iki adet fazladan saldırı yerleştirebilirsiniz. Gerçekten önemli bir fark.

Ve geldik orb walking’e. Aslında temelde aynı olay fakat saldırı yaparken kullandığınız şeyler orb effect skiller. Yani Drow Ranger’ın Frost Arrows’u, Clinkz’in Searing Arrows’u, Viper’ın Posion Attack’ı gibi skiller. Bunlara sağ klik tıklayıp auto-cast’e almak, gerçekten yüksek attack speedlere ulaşana kadar yapılmaması hatta ulaşınca bile yapabiliyorsanız orb walking ile kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

Yani saldıracağınız adama o büyüyü atarmışcasına castleyip, yürüyüp sonra bir daha… Bu şekilde attack yapmış değil skill kullanmış olursunuz. Bunun bir çok faydası var, ama en basiti bu tarz skilleri Crystal Maiden sizi dondurmuşken atabilirsiniz lakin attack yapamazsınız.

İkinci konumuz damage türleri. DOTA 2’deki 6 çeşit damage türü vardır, ve hepsi armor, magic resistance, damage block, ethereal olma durumu, magic immunity, ve invulnerability ile farklı şekilde interakt eder.

Magical: Çoğu skill magical yani büyülü hasar verir. Magical hasar magic resistance’dan etkilenir ve değerine uygun olarak alınan hasar düşer. Tabii ki Magical Immunity kazanan hiçbir ünite bu hasar türünden etkilenmez. Ve son olarak her ethereal ünite 1.4 kat fazla magical hasar yer.

Physical: Sağ kliklerimizin gücü adına! Bir çok oyuncu (özellikle support ve/veya nuker oynayanlar) sağ kliklerinin güçlerinden bihaberdir. Özellikle oyun başında skillerden çok daha güçlüdür sağ klikleriniz, yani normal attacklarınız. Bütün normal attacklar physical yani fiziksel hasar verir.

Normal attackların yanı sıra bazı skiller de fiziksel hasar verirler örneğin:  Alchemist – Unstable Concoction, Dazzle – Shadow Wave,  Anti-Mage – Mana Break ve Tidehunter – Anchor Smash gibi. Bütün fiziksel hasarlar armor tarafından azalır lakin fiziksel hasarlar kendi aralarında da 5’e ayrılır.

Armor türleri de 5’e ayrılır. Taş kağıt makas gibi aslında. Bazı fiziksel hasar türleri bazı armor türlerine fazla vurur, diğerlerine de az vurur. Çok karışacak ortalık, tablolar, listeler falan hiç girmiyorum o konulara. Detaylı tabloyu aşağıda bulabilirsiniz.

Damage
Türü 
     Armor Türü
               Unarmored  Light Medium  Heavy Fortified Hero

Normal      %100        %100    %150  %125      %70         %75
Pierce        %150        %200    %75     %75       %35         %50
Siege         %100        %100    %50     %125     %150       %75
Chaos        %100        %100    %100   %100     %40         %100
Hero         %100         %100    %100   %100     %50         %100

Hangi ünitelerin hangi tür armor ve attack türüne sahip olduklarını da buradan bulabilirsiniz. Kafaları çok karıştırmadan ilerliyoruz.

Pure: Pure damage, yani saf hasar magic resistance tarafından durdurulamayan ve ethereal ünitelere de 1.0 kat vuran magical damagedır. Büyülü olduğu içn armordan etkilenmez, magic resistance’dan zaten etkilenmez, lakin aldığınız BÜTÜN hasarı düşüren olaylardan (Dispersion gibi) etkilenir ve ona göre daha az hasar verir.

Örneğin: Bane – Brain Sap, Omniknight – Purification, Tinker – Laser ve Pudge – Meat Hook. Pure hasar veren skiller, kaç hasar veriyor yazıyorsa o hasarı direk ÇATIRT diye yerleştirirler. O yüzden Tinker lazeri veya Pudge kancası çok can acıtır. Bu hasar türü magical immunity’den geçemez.

Composite: Composite veya mixed hasar (yani karışık hasar) magic resistance tarafından engellenebilen bir fiziksel hasar gibidir. Hem armor, hem de magic resistance tarafından engellenebilir ve de ayrıca kalkanlar tarafından bloklanabilir(vanguard gibi). Ethereal üniteler de vurmaz. Ha ne iyi tarafı mı var? Magical Immunity’i deler geçer. Bu yüzden Alchemist’ler Acid Spray’i ile Ancientları farmlarlar. Baltaları ile Beastmaster da yapar tabii bunu, aman o eksik kalmasın.

HP Removal: En sevdiğim hasar türü. Direk can yok etme, can azaltma… Hiçbir şey HP Removal’ı durduramaz. Zhonya’s Ring bile (tamam komik değildi, bir daha yapmayacağım espri). Ne kadar can azaltması gerekiyorsa direk matematiksel bir işlem gibi 100-1=99 şeklinde canınızı götürür. Urn of Shadows, Rupture ve Heartstopper Aura bu yüzden güzel şeylerdir. Soul Ring ve Armlet de size vereceği hasarı HP Removal olarak verir.

Universal:
Bu çok ilginç, ve nadir olan hasar türü magical hasar türünün magical immunity’den geçenidir sadece. Onun dışında bütün özellikleri aynıdır. Magic resistance ile azaları ve ethereal üniteleri 1.4 kat hasar görürler. Hepimizin bildiği gibi DOOOOOOOM bunların başında gelir. Diğerleri ise: Midnight Pulse ve March of the Machinesdir.

Şans öğesinden, pseudo random distribution’dan falan da bahsedecektim ama onlar haftaya kaldır artık. Bir sonraki hero guide’ını hangi hero’ya istediğinizi aşağıda yorumlarda bana belirtin. Lich’den sonra şöyle güzel bir şeye geçelim artık. Haftaya görüşmek üzere. Parmaklarınıza kuvvet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu