Blog

Kafalar iyice karıştı! Kota sistemi nasıl işleyecek?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ya da kısaltılmış adı ile BTK’yı son dönemde sık sık duyar olduk. Ülkemizdeki internet sınırlandırılmasının kademeli olarak kaldırılacağı haberlerinin gelmesi üzerine gözler de 1 Mayıs’a çevrilmişti. Çünkü alınan kararlar doğrultusunda ilk somut adımların 1 Mayıs’ta atılacağı duyurulmuştu. Tabi 1 Mayıs itibari ile yapılan açıklamalar kafa karışıklığının da adeta fitilini ateşlemiş oldu.

Şimdi olayı özetlemeden önce ülkemizdeki internet sisteminin zaten başlı başna kafa karışıklığı olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Arkadaşlar, açıkçası ülkede anlamadığım şeylerden biri Lise sınav sistemi ise (YGS, LYS, TEOG) diğeri de kesinlikle internet sistemimizde kullanılan terimlerdir. AKK, AKN, Kota gibi terimler üzerine gelen bu yeni tarifeler ve açıklamalar işi iyice kaos ortamına çevirmiş durumda.

1 Mayıs itibari ile oluşan bu kaos ortamını tetikleyen yegane unsur ise şüphesiz Uydunet’in açıklaması oldu. Yeni yapılacak üyelikler için tariflerini açıklayan Uydunet’in kota aşımı sonrası talep ettiği ek ücret uygulaması internet kullanıcılarında da “kılıfına uydurulmuş” hissiyatını uyandırdı diyebiliriz. Tabi bu adım sonrası diğer firmaların yapmış olduğu açıklamalarda gelen tepkilerin etkisi oldu mu bilinmez ama mevcut sistemin genel olarak eskisinden iyi olduğunu kabul etmek gerekiyor. Şimdi gelin, yapılan açıklamalardan olayı özetlemeye ve kafalardaki soru işaretlerini gidermeye çalışalım.

Şimdi, yeni sistemi özetlemeden önce şunu belirtmem gerekiyor; Ben dahil ülkemizde internet hizmetini kullanan birçok kullanıcı bu hizmetlere taahütlü bir şekilde ulaşıyor. Yani iki senelik taahütler ile internet paketimizin seçimini yapıyoruz. Bu nedenle taahütü olan kullanıcılar ek ücret, kota vs gibisinden çok fazla dertlenmesine gerek yok. Çünkü yeni sistem ile birlikte eskisine oranla daha iyi bir hizmete kavuşacaklar. Üstelik hangi operatör olursa olsun hali hazırda taahütlü olduğunuz için sizden ek ücret talep edemeyecek. Tüm bu paketler yeni sözleşmeler için geçerli olsa da mevcut kullanıcıların da avantajına durumlar söz konusu.

– İlk maddemiz taahütlü ya da taahütsüz tüm kullanıcılar için geçerli. Artık gece 02:00 ve 08:00 saatleri arasında yapmış olacağınız kullanım ve indirmeler kotanıza hiçbir şekilde yansımayacak. Bu konuda operatörlerin çalışmaları ve açıklamaları devam ediyor tabi ki. Sistem tam olarak işleyene kadar problemler ile karşılaşmanız da olası.

– İkinci maddemiz ise hız düşürmeleri ile alakalı. BTK’nın açıkladığı karar doğrultusunda en önemli madde de burada karşımıza çıkıyor zaten. Artık çok düşük hızlara veda ediyoruz ve mevcut paketiniz ya da yapacağınız yeni sözleşmeye göre kotanızı doldursanız da internet hızınız yerlerde sürünmeyecek.

Burada tek tek tüm operatörlerin tablolarını vermeyeceğim ama genel işleyişi kısaca özetleyeyim. Şu anda 8 ya da 16 Mbps hızında bir internet kullanıyorsunuz diyelim. Kotayı geçseniz dahi hızınız bir sonraki aya kadar minumum 3 Mbps’ye düşürülecek. Diyelim 16 Mbit’te 5’e düşüyorsa, 8 Mbit tarifeler için ise bu alt sınır 3 olacak. Ya da fiber kullanıcılarını ele alalım. Örneğin 100 Mbit hıza sahip olan bir fiber kullanıcısının hızı eskiden kota aşımı sonrası 3 Mbit’e kadar düşüyordu. Yeni tarifeler ile birlikte artık 24’e düşecek.

Yani 10 Mbps altı bağlantıya sahip olan bir kullanıcının hızı kota sonrası 3’e, 10 Mbps ve üstü bağlantısı olan bir kullanıcının hızı kota sonrası 5’e, 25 Mbps üzeri olan bir kullanıcının hızı kota sonrası 16’ya düşecek gibi kademeli bir artış söz konusu. Olayın kota tarafını bu şekilde özetleyebiliriz.

Taahütlü kullanıcılar için kafa karıştıracak bir durum ise dediğim gibi söz konusu değil. Yeni kullanıcılar ise internet bağlatmak istiyorsa tarifelere ve kota uygulamalarına bakmak zorunda. Burada da dediğim gibi firmadan firmaya değişim söz konusu. An itibari ile sistemden dili yanan ve geri adım atacağını düşündüğüm firma Uydunet gibi duruyor.  Firmaların tarifelerine baktığımızda ise avantajlı sistemlerle de karşılaşabiliyoruz. Örneğin Turknet’in 150 GB AKN limitsiz interneti, 100 mbps’ye kadar hız sağlarken sadece 59.99TL gibi bir fiyat gerektiriyor. Bunun gibi birçok örnek farklı firmalarda var. Tabi fiyatları değişim gösterebilir. Türk Telekom’a ve Turkcell SuperOnline’a baktığımızda ise yukarda bahsettiğim tablo gibi kademeli bir AKN uygulaması bulunmakta.

Kısacası özetlemek gerekirse yeni bir tarife alacaksanız tüm firmaları eskiden olduğu gibi araştırmanız gerekmekte. Herhangi bir ek ücret yoksa mevcut tarifelerde kotayı geçseniz bile her halükarda eskisine oranla daha hızlı bir internetiniz olacak. Ayrıca 02:00 – 08:00 işleyişini de unutmamak lazım. Umarım az da olsa kafa karışıklığını giderebilmişimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu