Makale

Kara Ekran #12: Friends

Kara Ekran’ın 12.bölümüyle karşınızdayız. Bu hafta size doğaüstü kahramanları veya korkunç yaratıkları anlatmayacağım ya da hayaletlerle konuşan bir kızdan bahsetmeyeceğim. Bu hafta size dünyanın en mükemmel dostluk dizisini yazacağım. Friends yani Sıkı Dostlar, 1994 ve 2004 yılları arasında yayımlanmış, toplamda 10 sezondan oluşan bir dizi. Hayatın, aşkın, dramın, komedinin ve hemen hemen her şeyin bir araya geldiği bir dizi.

İşte Friends’in başarılı açılış müziği:

Friends’in 236 bölümlük ilginç bir hikayesi var. Her bölümde sizi güldüren ve kimi zaman göz yaşlarınızın da tebessümünüze eşlik eden bir havası var. Üçü kadın, üçü erkek bir arkadaş grubun başına gelen ilginç ve pembe dizi kıvamındaki olaylar, kendi ayakları üzerine kalmaya çalışan bir grubu da anlatıyor. Her bireyin o kadar komik bir hikayesi var ki, ister istemez izlerken akıp giden bir dizi haline geliyor Friends. Karakterlerimizin isimlerine gelirsek; Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Joey Tribbiani, Chandler Bing ve Ross Geller. Kimi zaman karşı karşıya oturan 6 çılgın arkadaş, 6 çılgın komşu haline bile geliyorlar.

Friends’i eğlenceli bir dizi haline getiren başka bir konuysa aralarındaki ilişkilerin karışıklığı. Monica ve Ross kardeştir ve Rachel, Ross’un gençliğinden beri aşık olduğu kızdır. Özellikle Rachel’ın belli olayları algıyamaması ve sakarlıkları diziyi inanılmaz eğlenceli yapıyor. Rachel düğünden kaçıyor, Ross iki kere evleniyor, Joey sürekli kadın peşinde koşuyor, hatta aralarında gizli ilişkiler yaşanıyor.

Dizinin çok hızlı bir şekilde akıp gittiğini söylemiştim ya size. Bu konuda haklıyım, zira sezonlar bittikçe dizi karakterlerinin de değiştiğini fark ediyorsunuz. Bir şekilde, onlar da büyüyor ve dizi de sezonlarla birlikte farklı bir hal alıyor.

Bu arada söylemeden edemeyeceğim, Friends o kadar çok rekoru elinde tutuyor ki. Mesela; Dünya ve Amerikan tarihinde en çok izlenen TV komedisi. Bu rekorun etiketini, kesinlikle hak ediyor. Neredeyse 100’den fazla ülkede yayımlanmanın yanında, tam olarak 10 sene süren bir çekim geçmişine sahip. Bu kadar uzun süren bir dizi ve buna rağmen değişmeyen oyuncu kadrosu. Bu gerçekten oyuncular arasındaki bağı da güçlendirmiş olsa gerek ki, hala görüşen bir arkadaş kitlesi haline geldiler.

Her 22 dakikalık bölüm boyunca yeri gelecek, onlarla güleceksiniz, yeri gelecek onlarla ağlayacaksınız. Zaten karakterlerimizin, geçmişlerini izlediğinizde, ne demek istediğimi anlayacaksınız. İster istemez, insan kendisinden bir şeyler buluyor. Çünkü her bir karakterin bizlere bir şeyler sunduğuna şahit oluyoruz. Monica aşırı titiz, yönetme ve kazanma hırsına sahip bir kadın. Bu yazıyı okuyan kadınlardan biri elbet bu karaktere sahiptir. Hatta diziyi izlerken “Ben de böyleyim yahu!” diyeceğinden eminim keza ben bile kendimle özdeşleştirdiğim bir karakteri bulmuştum zamanında. Tabii o zamanlar sadece 8 yaşında olduğumu düşünürsek, insan bir oyuncuyla kendisini birebir aynı zannedebiliyor.

Şu ara tekrar izlemeye başladım ve dokuzuncu sezonuna kadar geldim. Tekrar tekrar izlemekten yorulmayacağım biz dizi olduğunu düşünüyorum. Bana biraz her bölümün farklı olduğu dizi türlerini anımsatıyor. Arada devam etmeden herhangi bir sezondan bir bölüm izlediğinizde konuyu anlamasanız bile, mutlaka gülümsüyorsunuz.

Açıkçası ben bu tarz dizilerden hem hoşlanmıyorum, hem de hoşuma gidiyor. “Evet burada güleceksiniz hohohoho!” diye alt mesaj veren bir dizi pek çekici gelmeyebiliyor. Ancak şöyle bir durum da var, bizim espri anlayışımızla İngiliz veya Amerikalılar’ın espri anlayışı oldulça farklı. Doğal olarak “Aaa demek buymuş… hahahah!” tepkisini verebiliyoruz. Asıl konumuz bu değil aslında, Friends sizi bir şekilde etkileyen bir dizi. Önemli olan konu da bu. Farkındaysanız başlarından geçen olaylara fazla değinmedim.

İlk izlediğim dizi olmasının yanında, bu diziyle beraber büyüdüğümü de itiraf etmeliyim. Eminim aramızda, bu diziyle birlikte büyüyen okurlarımız vardır. İzlemeyenler için ise nefis bir dizi. Zaten 10 sezonluk bir dizinin tüm konusunu yazmaya kalksak, yüzlerce ansiklopedi çıkar. Sizi hayata karşı hazırlayan ve bir şekilde hepimize gerçekten bir şeyler öğreten bir dizi. Bu yüzden de aldığı tüm ödülleri ve rekorları hak ediyor. Müzikleri asla ruhunuzu sıkmıyor ve gerçekten şu dış sesler var ya, sizi bir şeylere teşvik adıyor.

Bu haftalık bu kadar. İşte size Friends dizisinin başarılı tanıtım videolarından biri. İyi seyirler ve bol kahkahalı dakikalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu