Makale

Kara Ekran #32 Family Guy

Son yılların en heyecan verici çizgi dizilerin başında gelen Family Guy, Kara Ekran köşemizin bu haftaki konuğu olmayı hak etti. Emmy müdavimlerinden biri haline gelen Family Guy, bizlere üç çocuklu orta halli bir ailenin komedi dolu hikayesini sunuyor. İşin içerisinde bir de kara mizah girince, dizinin kalitesi bir hayli artıyor.

Family Guy, çıkışından beridir The Simpsons ile kıyaslanmaktadır. Bir ailenin başına gelen ilginç olaylar, ailenin birçok devlet kurumunu ve insanlık hallerini hicvetmeleri, bunlara verilebilecek basit örnekler.

Family Guy; Quahog şehrinde yaşayan Peter, Lois ve çocukları Meg, Chris ile birlikte antropomorfik köpekleri Brian’dan oluşan Griffin ailesi, aralarına katılan Stewie ile birlikte oldukça ilginç bir maceraya atılıyorlar. Aslında onlar maceraya girmiyor, bela sürekli onları buluyor.

Altı kişilik bir aileden oluşsalar bile, Griffin ailesinin en komik üyeleri konuşan köpek Brian ve bebek Stewie. Stewie, doğumundan beri tüm dünyayı ele geçirmeye çalışan ve annesini öldürmeyi kendisine hedef olarak belirleyen, kötü yürekli bir bebek. Köpek Brian ise entelektüel bir hayvan ve konuşabilmesi de onun ne kadar zeki olduğunu gösteriyor. Martini içiyor ve kadınları tavlamak için, ilginç yollara başvuruyor.

Baba olan Peter bir işçi ve aynı zamanda katolik bir İrlandalı. Hatta bir süre sonra kısmen Afrikalı, kısmen de Amerikalı. Karısı Louis piyano öğretmeni ama esas olarak ev kadını. Louis, zengin ve sosyetik Pewterschmidt ailesinden geliyor. Kızları Meg Griffin, çirkinliği yüzünden hep şaka konusu oluyor ve oğul Chris ise, pek çok yönden babasının genç bir versiyonundan farksız. 

Kara mizah türü herkese hitap eden bir tür değil, bu kesin. Family Guy da bu bakımdan hem tepki toplamış, hem de beğeniyle izlenmiştir.

1999 yılından bugüne kadar toplamda 12 sezon yayımlanmıştır. Dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane, eleştirilere pek aldırmamış olsa gerek, dizi hala yayın hayatına devam etmekte.

Family Guy ilk olarak 15 dakikalık bir pilot bölümden oluşuyordu. 15’er dakikalık ilk pilot bölümden sonra, dizinin devamının çekilmesi istendi. Ülkemizde 2006 yılında CNBC-e tarafından yayımlanıyor.

Family Guy’ın başına gelmeyen kalmamıştı. Mesela; 2007 yılında komedyen Carol Burnett Fox TV’ye dizide canlandırılan temizlikçi kadın karakterinden dolayı dava açmış. Burnett şovda gösterilen bu karakterin kendisinin tescilli markası olduğunu iddia etti ve 6 milyon dolar zarar tazminatı talep etti. Fakat Haziran 2007 tarihinde mahkeme bu davayı reddeti ve dava kapandı.
Family Guy’ın o kadar tepki topladığını söylüyoruz ancak dizi 12 Primetime Emmy ve 11 Annie ödüllerine aday gösterildi ve daha da önemlisi her ikisinden de 3’er ödül kazandı.

İyi seyirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu