Makale

Kara Ekran #44: Six Feet Under

– Ne zaman başım ağrısa, şimdi ölebilirim diyorum.
+ Çok korkuyor olmalısın.
– Evet, öleceğim.
+ Evet, ben de öyle.
– Sahi mi, senin neyin var?
+ Bir bedenim.

Drama ve kara mizah türünü sevenler için mükemmel bir örnek: Six Feet Under. ABD yapımı olan dizi, toplamda beş sezon boyunca yayın hayatına devam etti ve yaratıcısı ise Alan Ball’dı.

Six Feet Under, bir cenaze evindeki dramaları konu almaktadır. Bütün olaylar, cenaze evi işleten Fisher ailesinin etrafında dönmektedir. Dizi, Nathaniel Fisher’ın ölümünün ardından Nate ve David kardeşlerin, cenaze evine sahip çıkmasıyla başlar. Anne Ruth, eşinin ölümünün ardından bir süre kendini toparlayamaz ve kız kardeş ise cenaze evinde yaşamasının sonuçlarına bağlı olarak, oldukça tuhaf davranmaktadır.

American Beauty’nin senaristi Alan Ball, kara mizah severler için oldukça başarılı bir hikayeyle karşımıza çıkıyor. Ayrıca başrollerde; Truman Show’dan tanıdığımız Peter Krause, Dexter’dan tandığımız Michael C. Hall, The Aviator’dan tandığımız Frances Conroy, ve Can’t Hardly Wait’ten tanıdığımız Lauren Ambrose yer alıyor.

Six Feet Under’ın her bölümünde ilk önce cenaze evine gelecek olan meftanın ölmeden önceki son halini görürüz ve sonrasında ise aile bireylerinin başından geçen olaylar, bu cenaze etrafında gelişmektedir. Supernatural’ı izleyenler bilirler. Her hafta yayımlanan bölümlerde Winchester’lar bir yaratığın peşine düşmekteydi. Six Feet Under’da da, her bölümde bir cenazenin hayat hikayesine şahit olmaktayız.


Uyarmakta fayda var, drama ve kara mizahtan hoşlanmayan izleyiciler için büyük işkence olabilecek olan Six Feet Under, bu türlerden hoşlananlar için oldukça başarılı bir yapım.

2001 – 2005 yılları arasında yayımlanan dizi, kalitesini aldığı ödüllerden de belli ediyor. 2003 yılında En İyi Drama Dizisi dalında Altın Küre ödülü alan yapım, 2004 yılında Altın Küre’de iki ayrı dalda aday gösterilip Frances Conroy ile televizyon dizilerinde en iyi kadın oyuncu ödülünü almıştır. Dahası aynı yıl Screen Actors Guild Awards’da iki ödül almıştır. Tam 32 kez Emmy adaylığı alıp 7’sini, 8 Golden Globe adaylığından 3’ünü kazanmıştır.

Six Feet Under, özünde başarılı bir hikayeye sahip olsa bile herkese hitap etmeyen içeriğiyle ön plana çıkmayı başaran, kaliteli bir dizi. Bu kalitesiyle de zamanınızı çalmayı hak ediyor.

İyi seyirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu