Kendi kendine oyun yapan bir yapay zeka mı?
Kendi kendine oyun yapmayı başaran bir yapay zeka fikri size çok mu uçuk geliyor? Gelmesin, çünkü Goldsmiths Koleji’nde doktorasını yapan Michael Cook’un yarattığı ANGELINA (A Novel Game-Evolving Labrat) 2010’dan beri tam olarak bunu yapıyor. Simon Colton’un sanatsal yapay zeka çalışması olan “The Painting Fool”dan ilham alan Michael Cook, ANGELINA’yı da benzer bir konsept üzerine kurmuş.
Yapay zekasının kanlı canlı insanlar tarafından yapılan oyunların asla sahip olamayacağı bazı güçlü noktalara sahip olduğunu iddia eden Cook, ANGELINA’nın potansiyelini şu şekilde tanımlıyor: “Bir oyunun başka insanlar tarafından yapılıyor olduğunu bildiğiniz zaman ne beklemeniz gerektiği de aşağı yukarı belli oluyor. Zira bütün insanlar aynı duyguları tecrübe ediyorlar, umutları ve hayalleri olduğunu, onları büyüten bir anne-babaya sahip olduklarını biliyorsunuz. Ancak bir yapay zekaya özgür düşünme imkanı verdiğiniz zaman biz insanların hayal dahi edemeyeceği şeyleri bir araya koyabilme ihtimali doğuyor. ANGELINA beni sıkça, ufak tefek sürprizler yaparak şaşırtmayı başarıyor. Umudum ANGELINA’nın bir gün oyun sektöründeki diğer oyunlar üzerinde de devrimsel bir etki yaratması.”
Başta Cook’un kendi yazdığı temel parametreler üzerinde çalışan ANGELINA, şu anki halinde Cook’tan yardım almadan çoğu kararı kendi alabiliyor. Arama sistemlerini kullanarak modeller, ses efektleri gibi parçaları bulup çeken ANGELINA bugüne kadar 35-40 civarında çalışan oyun yaratmış. Cook’un özellikle değindiği projelerden birinde arka planda sürekli dönmekte olan psikopatça bir kahkahayla yürüyen askerler varmış.
Program kendini geliştirmeye devam ettikçe ANGELINA’nın dizginlerini daha da gevşetmeye başlayacağını söyleyen Cook, umuyoruz ki şu anda SkyNet’in temellerini atmıyordur. Bilgisayar oyunu yapmaktan tüm insanlığın köküne kibrit suyu dökmeye giden bir yapay zekanın düşüncesi bile korkunç zira… Yine de ANGELINA’nın yaptığı oyunlardan bazılarını merak ettiyseniz gamesbyangelina.org adresinden Cook’un paylaştığı örneklerden bazılarını kendiniz de deneyebilirsiniz.