Ürün İnceleme

Kingston Fury Renegade DDR4 Ram İnceleme

Bilgisayarımızın en önemli parçalarından biri olan Ram (bellek) tarafında yeni gelişmeler yaşanıyor olsa da DDR4 seçeneği daha uzun bir süre daha standart olarak kalacak diyebiliriz. Ana kart, işlemci ve ekran kartı ile birlikte ana donanımlar arasında yer alan bellekler için uygun bir model seçimi yapmak, iyi performansın da kapısını aralıyor. Hem günlük kullanımda, hem proje dosyalarında hem de oyunlarda seçeceğiniz ram performansı büyük bir öneme sahip. Ben de bir süredir Kingston Fury Renegade DDR4 32GB modelini kullanıyorum. Ve bu videoda bu modelin genel özelliklerine ve performans testlerine göz atacağız.

Kingston Fury Renegade DDR4 Ram İnceleme

Öncelikle kullandığım model çift kanal üzerinden çalışan 32 GB’lık bir bellek. Bunu tercih etmemin en büyük sebebi ise ileriye dönük bir tercihten kaynaklanıyor. Günümüzde 16 GB belleklerin günlük kullanım ve oyunlarda yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Fakat yoğun kullanım, program tercihleri ve tabi ki daha iyi bir oyun performansı için 32 GB’lık versiyonlar da tercih edilebiliyor. 

Kingston Fury Renegade serisinde 8GB ve 32GB’a kadar tekli modüllerde farklı tercihler seçmek mümkün. Yani 32GB yerine dilerseniz işi biraz daha ileri götürüp 2 x 32 GB ile 64 GB Ram miktarına çıkabilirsiniz. Diğer taraftan yine iki, dört ve sekizli setler halinde tercihinize göre daha yüksek miktarlara çıkma şansınız da var. Ama dediğim gibi oyun odaklı bilgisayarlar için şu anda 16 GB ve 32 GB Ramlerin fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebilirim. Hele ki DDR5 teknolojisinin geldiğini de göz önüne alırsak bu tercihler oyun odağı için şu aşamada çok daha mantıklı olacaktır.

Kingston Fury Renegade DDR4 32GB Teknik Özellikler

  • Kapasite: 32GB
  • Frekans değeri: 3600MHz
  • Gecikme: CL16
  • Voltaj değeri: 1.35V
  • Sıcaklık: 0°C – 70°C arası
  • Boyutlar: 133.35mm x 42.2mm x 8mm
  • Isı Yayma: Var
  • Intel XMP profili: Var

Tabi teknolojik gelişmeler ile birlikte kanal farklılıkları da ortaya çıkmaya başladı. Bu belleğin teknik detaylarına girmeden önce bu kanal durumu ile ilgili kısa bir açıklama yaparak kafadaki soru işaretlerini kaldırmamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda 4 x 4, 16 GB bellekler tavsiye edilirken artık bu standartın en az 8 GB ile başladığını söyleyebiliriz. Tabi 16 GB bir bellek kullanmak istiyorsanız, eğer ileriye dönük bir planınız varsa tek kanal 8 GB alabilirsiniz. Daha sonra bir 8 GB daha alarak iki kanal 16 GB’a ulaşmak mümkün olacaktır. Test ettiğimiz bu Ramler de çift kanal olduğu için daha fazla veri akışı ile daha iyi bir performans sunuyor. 

Yani tek kanalı tek şeritli bir yol gibi düşünebilirsiniz. Donanımınız ne kadar hızlı olursa olsun tek kanal çalıştığınızda bu yol gerekli veri iletimini sağlayamaz. Çift şerit olduğunda o yoldan daha fazla araç, yani veri geçecek anlamında geliyor diyebiliriz. Bu nedenle Ram alırken ileride yanına takviye yapar mıyım, tek seferde mi alırım, uyum durumu gibi birçok soruyu göz önüne almanız ve ona göre bir planlama yapmanız gerekiyor.

Gelelim hem AMD hem de Intel sistemlerle uyumlu bir şekilde çalışan Kingston Fury Renegade DDR4 belleklerine. Şık bir kutu ile gelen bu belleklerin tasarım olarak en öne çıkan yönü ise tabi ki RGB ışıklandırmaya sahip olması. Normal versiyonları da bulunuyor ama renkli bir kasaya sahipseniz bu ahengi devam ettirmek için benim gibi RGB versiyonunu da tercih edebilirsiniz. Ayrıca RGB ışıklandırma hem anakart hem de diğer donanımlarınıza uyumlu bir şekiled çalışıyor. Bu ayarlamaları kullandığınız anakart modeline göre ilgili programlardan yapabiliyorsunuz. örneğin ben Asus Aura Creator uygulaması ile ışıklandırma ayarlarını yaptım. Tabi ışık olaylarını sevmiyorsanız bu modelde de Bios ayarlarında ışıkları kapatma seçeneğiniz bulunuyor.

Bu bellek Ryzen sistemlerde otomatik olarak optimize edilmiş bir şekilde geliyor ve tam performan ile çalıştırabiliyorsunuz. Intel sistemlerde ise XMP teknolojisini destekliyorsa 3600 Mhz hızında çalışabiliyorlar. 

Örneğin benim kullandığım anakart modeli Asus X390 F modeli. XMP ayarı bu anakartta otomatik olarak geliyor. Tabi eğer manuel olarak ayarlamak istiyorsanız Bios’a girip Gelişmiş Ayarlar kısmından Ai Tweaker sekmesine gitmeniz gerekiyor. Burada Ai Tweaker Tuner ayarına baktığınızda otomatik olduğunu görüyorsunuz ama dilerseniz manuel olarak açabiliyorsunuz. Buradan farklı profiller ile Ram hızını 3000 Mhz ya da 3600 Mhz olarak ayarlamak mümkün. Tabi farklı anakart modellerinde de eğer XMP desteği varsa benzer bir işleyişe imza atmak mümkün olacaktır. 

Normalde 2400 Mhz çalışan bu bellekler dediğim gibi eğer XMP ayarını açarsanz CL1616-18-18 gecikme değeri ile birlikte 3600 Mhz değerinde çalışıyor. Tabi yine aynı ayarlar kısmından XMP 2 olarak ayarlarsanız 3000Mhz olarak  bu ramleri kullanabiliyorsunuz. Kağıt üzerindeki bu anlatımlardan sonra testleretestler ile daha yakından bakalım.

Aida64 ile yaptığımız testlere baktığımızda ise 3600 Mhz değerindeyken Ram’lerin 45931 MB/s okuma, 47058 MB/s yazma, 42936 MB/s kopyalama ve 57 ns gecikme değerlerine ulaştığını gördük. FireStike’tan 23544 skor alan belleklerin Geekbench skoruna baktığımızda ise 6590 ve 40280 skorlarını aldığını gördük. 

Sonuç olarak Kingston Fury Renegade DDR4 32GB modeli başta da belirttiğim gibi DDR4 çözümü için oldukça iyi bir performans sunuyor. Eğer Oyun odaklı bir PC toplamak istiyorsanız ve yanında da benim gibi Premiere Pro gibi programları sık sık kullanıyorsanız oldukça yeterli ve sorunsuz bir performans sunuyor. 

Test sistemimiz

  • İşlemci: Intel i9 9900K
  • Anakart: Asus Z390 F
  • Ekran kartı: NVidia GeForce RTX 3080
  • Ram: Kingston Fury Renegade 32 GB DDR4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu