Kızlar oyun oynayabilir mi?
Video oyunları, insanları gerçek yaşamdan alıp sanal dünyada kurulan sayısız farklı düzenin içine davet ediyor. Eğlenmek, sadece vakit geçirmek veya arkadaşlarınızla rekabet etmek, oyunların size sunduğu seçeneklerden bazıları. İşin profesyonel kısmını oluşturan ödüllü turnuvalar ve dev organizasyonlar ise, oyun oynamayı meslek hâline dönüştürebiliyor. Genelleme yaparsak kız-erkek, dünya üzerindeki milyonlarca insan, farklı türlerde oyunlar oynuyor. Böylece oluşan farklı zevkler, farklı düşüncelere, meraklara yol açabiliyor.
Kızlar oyun oynayabilir mi?
Bu soru oldukça fazla merak edilmiş ve fazlaca sorulmuştur. Internet’e yayımlanan oyun satış tabloları sonucunda The Sims serisine gösterilen büyük ilgi ve bu oyunu sadece kızların oynadığının öne sürülmesi, yıllardır tanıklık ettiğimiz bir gerçek. Peki bu tez, acaba ne kadar doğru? FPS türünde yer alan Call of Duty, Halo gibi şiddetli oyunları sadece erkekler mi oynuyor? Şunu söyleyebiliriz ki bayan oyuncuların varlığı azımsanamayacak kadar çok. Üstelik kızlar, “bu oyunu oynayabilir mi” denilen çoğu yapımı da oynuyor, üzerine büyük başarılar elde edebiliyorlar.
İstatistikler ne diyor?
Baktığımızda bayan oyuncuların, erkek oyuncular kadar fazla olmadığı bir gerçek. Bunun çeşitli sebepleri bulunuyor. Bayanların bir kısmı yapılması gereken işlerine önem verirken, diğer bir kısmı ise zamanını oyunlarla harcamak istemiyor. Oyunlara karşı bakış açılarını etkileyen en önemli faktör olarak ise, “eliştirilen oyunların büyük bir kısmının kızlara yönelik olmaması” gösteriliyor.
Bir piyasaya araştırma şirketinin elde ettiği verilere göre, Avustralya’da oyun oynayan kişilerin % 40’ından fazlasını bayan oyuncular oluşturuyor. Bayanların video oyun çılgınlığı sadece konsollar ve PC üzerinde değil, mobil telefonlarda bile devam ediyormuş.
Maxis’in kurucusu ve The Sims serisinin hayırlayıcısı Will Wright ise, tüm dünya üzerinde milyonlar satmış oyunlarının bayanlar tarafından erkeklere oranla daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor. Yani Sims oynayanların % 60’dan fazlasını bayanlar oluşturuyor.
Grafikler ve sesler gibi teknik konularda erkek oyuncular büyük hassasiyetler gösterirken, bayan oyuncular bu gibi yönlere takılmıyor. Amerika’da yapılan araştırmalar neticesinde, bayan oyuncuların en çok tercih ettiği yapım Solitiare isimli basit bir kart oyunu.
Online oyun çılgınlığı
Online arenada yer alan bayan oyuncular bir hayli fazla. Üstelik tercih edilen oyunlar da bir hayli popüler ve uzmanlık isteyen ürünler. Call of Duty ve Counter Strike gibi FPS’ler bunlara iki örnek olarak verilebilir. Sims’i bir kenara bırakın, asıl ilgi alanı olarak FPS türünü görüyoruz.
Frag Dolls, oyuncular arasında söz sahibi olan takımlardan bir tanesi. Point and Click tarzında macera oyunları, RPG, FPS türlerinden hoşlanıyor ve PC ile X360’da oyun oynuyor. Ubisoft’un desteğiyle 2004 yılında kurulan Amerikalı takım, hem firmanın tanıtım kollarında, hem de önemli oyun turnuvalarında boy gösteriyor. Üstelik sadece bayan oyunculardan oluşuyor. Frag Dolls’un tek hedefi oyun oynamak değil, diğer bayanları da oyun oynamaya teşvik etmek. Böylece var olan kitle daha da artacak. Bu topluluk, Penny Arcade Expo, Cebit ve QuakeCon gibi organizasyonlarda yer aldı. G4 TV’de yayımlanan bir de şov hazırladılar ve Splinter Cell :Chaos Theory üzerine 4 hafta süren bir turnuvada tam 32 saat boyunca tek bir el bile yenilmediler. Bunun yanında 24 saat boyunca aralıksız olarak Rainbow Six: Vegas 2 oynayarak rekor kırdılar. Frag Dolls’un İngiliz ve Fransız takımları da bulunuyor. Diğer favori oyunlarının arasında Ghost Recon ve Call of Duty 4 gibi yapımlar var.
Bir diğer önemli bayan topluluğu ise, Pandora’s Mighty Soldiers (PMS Clan). 2002 yılında, iki kız kardeş tarafından kurulan klan, günümüzde yüzlerce bayan konsol ve PC kullanıcısını bünyesinde barındırıyor. Bu klanın kurulmasındaki temel sebep olarak erkekler gösteriliyor. Kurucu üyelerin belirttiğine göre, oyun oynarken erkekler tarafından taciz edilmemek için PMS klanı kurulmuş. Böylece aralarında eğlenceli aktivitelerin yapılabilme olanağı da doğmuş oldu. PMS oyuncuları, katıldığı birçok turnuvada yüksek skorlar elde etmiş.
Girlzclan da önemli topluluklardan bir tanesi. 1999 yılında kurulmuş ve yola Half Life’ın deathmatch moduyla çıkılmış. Bu oyunu sırasıyla Counter Strike ve Quake 3 izlemiş. Yine Day of Defeat ve Counter Strike oynayan War Sisters, World of Warcraft üzerine kurulu Sisters of War da bayan oyunculardan oluşuyor.
Görüldüğü üzere bayan oyuncular, Solitiare ve Sims gibi oyunlara ilgi duyuyor, ama bunlarla sınırlı kalmıyorlar. Özellikle kurulan takımlar ve FPS oyunları üzerine yapılan maçlar, bayanların da bu türe ilgi duyduğunu gösteriyor. Kim bilir belki de Call of Duty’de sizi yere seren oyuncu, belki de bir kızdır…