Oyun İncelemeleri

Knight’s Apprentice, Memorick’s Adventures

Çok ama çok uzun zaman önce, efsaneler çağında, gökyüzünde Avalon adında bir ada varmış. Yerden bağımsız bu dünyanın tüm dengesi, tanrıça Mab’in elinde imiş. Günlerden bir gün, tanrıçanın vakti dolduğunda, artık tüm bu büyülü dünyanın kontrolünün insanların eline geçmesi gerektiğinde, Mab şiddetle reddetmiş. Sahip olduğu otoriteyi ve gücü kaybetmemek için büyük bir savaşa girişmiş. Büyülü güçlerini kullanıp yaratabildiği kadar ejderha yaratmış ve böylece tarihin en büyük savaşı patlak vermiş. İnsanlığın büyük kayıplar vermesine rağmen, büyücü Merlin’in yardımıyla bu savaştan galip ayrılmış. Ancak Merlin bu savaşta tüm gücünü kullanmış ve yorgun düşmüş. Barış şarkılarının söylendiği güzel günlerde, Merlin’in gücünü kaybettiğini öğrenen Mab, yeniden harekete geçmek için hazırlıklara başlamış. Avalon bir kez daha kara bulutlar tarafından örtülmeye başlamış…

Çiçekler, böcekler, kuşlar ile huşu içinde yaşanabilecek bir mekan; Avalon…

Rengârenk çevre dizaynı, şirin mi şirin karakterleri, masalsı anlatımı olan tipik bir platform oyunu, Memorick. Tahta bir kılıç, ince deri bir zırhla, Merlin’in çaylak öğrencisini canlandırıyoruz. Günün birinde Mab ile yüzleşebilecek kıvama gelene kadar ufak tefek görevler yapıp, kendimizi geliştirmeye, daha güçlü silahlar, daha dayanıklı zırhlar, kalkanlar edinmeye gayret gösteriyoruz. Merlin bize bol bol büyü öğretmeye çalışsa da, biz onun gibi bir büyücü olmak yerine, kral Arthur gibi şövalye olmak istiyoruz. Günlerden bir gün Merlin’in asası küçük bir goblin çetesi tarafından çalınınca, ilk görevimize çıkıp sonu gelmez bir maceraya “merhaba” diyoruz.

PS2’den Xbox’a transfer olmuş oyuncuların çoğu, bir süre sonra PS2’nin kendine has platform oyunlarına hasret kalmaya başladı. Xbox’ın yapısı gereği veya hitap ettiği yaş aralığı nedeniyle olsa gerek, platform oyunlarına pek eğilim olmadı. JAK ya da Ratchet hayranı oyuncular, Xbox’ta da bu tür bir oyunu uzun süre beklediler. Nihayet Memorick, bize o renkli platform oyunları dünyasına geri götürdü. Son derece kolay oyun yapısı, sizi öldürmeye yeminli yaratıklar da dahil olmak üzere tamamı çok şirin karakterlerden oluşan bu oyun göze çok hoş geliyor.

Eski platform oyunlarının anısına…

Platform oyunlarında yapılması gerekenler bellidir. Etrafta gördüğün orbları (oyundan oyuna para, halka vb. madeni eşya olarak değişir) topla. Belli bir sayıya ulaştığında teslim etmen gereken mekanizmaya git. Yeni bir bölüm açılsın, o bölüme git ve orb topla. Maalesef Memorick’te de durum aynı. Etrafta gördüğümüz irili ufaklı yaratıkları biçip, rampalardan zıplayıp, orb toplamaktan başka bir şey yapmıyoruz. Ara sıra oyuna renk katmak amaçlı mini oyunlar oynuyoruz ama kimisi oldukça sıkıcı ve zorlayıcı olabiliyor. Bölümler atladıkça karakterimizi geliştirmek yerine, silahların ve kalkanların gelişimi çok da büyük bir getiri yaratmıyor oyuna. (Şahsen böyle bir oyunda RPG unsurları experience sistemi beklerdim ama düşünmemişler.)

Çizgisel bir oynanışa sahip Memorick, bazen bu kimliğini abartıyor diyebiliriz. Her oyuncu, haritanın en ufak ayrıntısına kadar incelemek, gizli bir şeyler bulmak ister. Gel gelelim oyunumuzda ilerlememiz gereken bir yol gösteriliyor ve siz bir defalık ters yola girip acaba orada neler var diye bakmaya kalkarsanız; bir anda sevgili büyücümüz Merlin çıkıp, “Şu an orayı araştırmana gerek yok” diyerek, bizi tehlikeden korumak istiyor. Fakat bizler genç bir şövalye ve gamepad’i elinde meraklı bir oyuncu olduğumuzdan bu sözlere somurtarak bakıyoruz.

Görsel yönden, oynayanı hayran bırakacak yönlere sahip olmasa da, oyunun şirin bir dünya yaratmada başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bu açıdan Memorick’in canlı renklere sahip mekanlarla, hitap ettiği yaş kitlesini biraz aşağıya çektiği söylenebilir. Karakter animasyonları kötü sayılmaz, efektlerde fena değil. Seslendirme fazla kullanılmamış; sadece önemli açıklamalar seslendirilmiş. Diğerleri ise yazı olarak sunuluyor. Oynanabilirlikte ise baş belası kamera açıları yine zorluyor. Özellikle kontrollerin değiştirilememesi kötü bir durum. “Free camera” modu ise ters çalışıyor ve etrafa bakmaya alışmak zaman alıyor. Yapay zekadan bahsetmeye gerek var mı bilemiyorum çünkü platform oyunlarında tüm yaratıkların saldırış biçimleri aynıdır ve yapay zeka aranmaz. Bosslar ise zorlayıcı değil. Hepsinin belli zayıf yönleri var, bir iki defa savaştıktan sonra hareketlerini ezberleyip ona göre savunabiliyorsunuz kendinizi.

Daha çok çocuklara yönelik bir oyun olarak duran Memorick’in, platform dünyasına önemli bir yenilik getirdiği söylenemez. Xbox’ta ki platform açığını kapatmak için yapılmış, üzerinde çok durulmamış bir oyun gibi gözüküyor. Yaşı küçük olanlar veya hala içindeki çocuğa oyun oynatmak isteyenler hoşça vakit geçirebilirler; fakat kanlı, canlı oyun arayan arkadaşlar uzak dursun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu