Konami code nedir? En bilinen oyun kodu 35 yaşına bastı
Konami Code nedir sorusunun cevabını eminim oyun dünyası ile içli dışlı olan takipçilerimiz biliyordur. Kazuhisa Hashimoto tarafından oluşturulan ve Konami Code olarak bilinen bu kod, oyun dünyasının da en ikonik kodlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bundan tam 35 yıl önce ilk olarak Gradius oyununda kullanılan bu kod daha sonra birçok oyunda kendisine yer edinmiş, hatta bir çoğunda da easter egg dediğimiz sürpriz olarak yer almıştı. Kodun mucidi Kazuhisa Hashimoto’nun geçtiğimiz yıl 61 yaşında hayatını kaybetmişti.
İşte firma Konami Code’un 35. yılını bazı videolar ile kutluyor. Firma tarafınan yapılan açıklamaya, videolara ve Konami Code nedir sorunusun cevabına aşağıdan göz atabilirsiniz.
Konami Code 35 yaşında
Nisan 1986’da ortaya çıkan KONAMI Code, belli bir sırada üst üste basılan tuşların sonunda oyuncuya oyundaki tüm güçlendirmeleri kazandırıyordu. Kodun ciddi anlamda popülerlik kazanması ise oynanışı oldukça zor olan Contra’da yer almasıyla oldu. O günden itibaren Gradius ve Contra serilerinin yanı sıra Castlevania, Metal Gear Solid, Silent Hill, Dance Dance Revolution dahil birçok KONAMI oyununda yer alan ve popüler kültürün bir parçası haline gelen KONAMI Code, bugün 35. yaşını kutluyor.
Konami Code nedir?
Konami Code, firmanın video oyunlarında kullanmaya başladığı ve Yukarı-Yukarı-Aşağı-Aşağı-Sol-Sağ-Sol-sağ-B-A ve sonrasında Start tuşlarının sıralamasıyla oluşan bir hile kodu olarak biliniyor. İlk olarak Gradius oyununda kullanılsa da asıl bilinirliği Kuzey Amerika’da satılan Contra’nın NES sürümü ile ortaya çıkan bu kod, kullanıldığı yapımlarda oyunculara bazı avantajlar sağlıyor. örneğin Contra’nın NES versiyonunda bu kodu kullanırsanız 30 ekstra cana sahip oluyordunuz.
Tabi bu kodun bu kadar bilinmesinde sadece bu iki oyunun payı yok. Sonrasında yavaş yavaş yayılmaya başlayan ve daha onlarca farklı oyunda kullanılan Konami Code, büyük firmaların da göz bebeği haline geldi. Başta Google ve Facebook olmak üzere bu kodu farklı şekillerde kullanan birçok firma gördük. Hatta yurt dışında yayınlanan ve ülkemizde de yerel bir versiyonu bulunan Milyoner yarışmasında bile Konami Code sorusu ile karşılaşmıştık.