Evet, alt başlıkta sorduğum soru net: Ölürsek nereye gideceğiz? Elbette büyük çoğunluğumuzun aklına gelen cennet veya cehennem oluyor. Peki, ölünce fantastik bir dünyaya, bir tanrıça, bir büyücü ve bir haçlı askerinden oluşan anlamsız bir ekip ile canavarlar öldürmeye gideceğinizi söylesem? Kulağa ne kadar tuhaf geliyor değil mi? Eh, KonoSuba (uzun adını yazmaya yeltenmeyeceğim bile) adlı animede Kazuma adlı arkadaşımızın başına gelen tam olarak bu.
Kazuma Sato adlı genç içine kapanık, oyun tutkun ve anime ile manga hastasıdır. Günün birinde geçirdiği trafik kazası yüzünden ne yazık ki yaşama gözlerini yumar. Lakin bu onun için bir son değil, başlangıç olur. Uyanıp gözlerini açtığında karşısında güzel ama garip bir kız bulur. Kız, isminin Aqua olduğu söyler ve bir tanrıça olduğunu iddia eder. Auqa, Kazuma’ya: “Hey, sana iyi bir haberim var. Alternatif bir dünyaya gitmek ister misin? Ama yanına sadece tek bir şey alabilirsin.” der. Şaşkınlık içindeki Kazuma: “O zaman seni götürmek isterim.” Deyince ikili kendilerini MMORPG (evet, yine buna benzer bir dünya) oyunlarından çıkma alternatif bir dünyada bulurlar. Axel adlı kasabaya gelen ikilinin hedefleri, İblis Kral ile canavarlarını yok etmektir. Çok geçmeden bu mücadelelerinde onlara iki kişi daha katılır: Kafayı patlayıcılarla bozmuş Büyücü Megumin ve Darkness adındaki mazoşist ruhlu haçlı askeri. Ekibinin her üyesinin ayrı telden çaldığını gören Kazuma, daha macerası başlamadan İblis Kral’ı yenmekten vazgeçer ve keyfine bakmaya karar verir. Lakin Kazuma maceraya atılmak istemese de macera onu bulur ve İblis Kral’ın generalleri sürekli ona saldırır. Aqua da durmadan Kazuma’nın başına dert açtığı için Kazuma’nın keyfine bakma gibi bir lüksü ne yazık ki yoktur.
KonoSuba, hikayeden ziyade karakterler üzerine yoğunlaşan bir anime. Oyun düşkünü, alaycı ama nazik ve ilgili olan Kazuma, aklı bir karış havada enerjik Aqua, çocuksu görünümü ile bir babaanne gibi konuşan Megumin ve ilk bakışta narin bir görünüme sahip olsa da mazoşist olan, düşmanların arasına düşünmeden dalan Darkness; klişe ama eğlenceli karakterler. Anime bizlere bu karakterlerin birbiriyle olan etkileşimleri mizahi bir şekilde sunuyor. Sword Art Online veya Grimgar’a nazaran komediye çok daha fazla yer veriyor. Genel olarak basit tabir ile, beceriksiz bir ekibin şapşal macerasına tanıklık ediyoruz. En büyük özelliği de konudan ziyade olaya odaklanması. Kazuma’nın olayların dışında kalmak istedikçe tam tersi içine çekilmesi, Aqua’nın enerjikliği derken anime adeta durum komedisi sunuyor. Maalesef KonoSuba’da da kadın karakterlerin hemen hepsinin açık giyimi (özellikle tanrıça Aqua’nın kalçaları ekrana ekrana sokuluyor ve hoş bir görüntü olduğunu söyleyemem) ile fan servisliği mevcut ama en azından politika gibi konulara girip izleyenini sıkmıyor. Anlatmak istediğim: MMORPG tabanına dayanıyor ama türdeşlerinden çok daha hafif ve eğlendirmeye odaklı.
KonoSuba, Natsume Akatsuki’nin internet üzerinden yayınlanan romanlarından gelen bir anime. İnternet üzerinden yayın hayatına merhaba diyen seri, önce kısa romanlar olarak basılıyor, ardından mangaya uyarlanıyor ve sonunda da anime serisine kavuşuyor. Bu yanı ile KonoSuba, One Punch Man ile kardeş diyebiliriz. One Punch Man de ilk olarak internette yayınlanan amatör çizimli bir manga serisiydi ve popüler olunca önce profesyonel mangaya, sonra animeye uyarlandı. Yönetmen koltuğunda birçok animede yönetmenlik dışı görevlerde de bulunmuş (Itazura na Kiss ve Rosario to Vampire – Hikaye, Vampire Hunter D ve Basilisk – Animasyon, Hellsing – Yardımcı Yönetmen) deneyimli Takaomi Kanasaki var. Yapımcı stüdyo, 1972’den beri faaliyet gösteren Studio Deen. Müzikleden sorumlu Masato Koda ise anime konusunda biraz acemi diyebiliriz. KonoSuba, Masato’nun dördüncü anime çalışması. Lakin kötü bir iş çıkardığı söylenemez.
Animenin çizimlerinde herhangi bir farklılık göze çarpmıyor. Rengârenk yaratılmış fantastik bir dünya ve günümüzün klasik renkli saçlı, açık giyinen kızları yine mevcut. Müzikler de birçok shounen animesinde olduğu gibi hızlı ve enerjik bir pop parçası ile başlayıp daha duygusal bir parça ile sona eriyor. Özellikle Swort Art Online’daki gibi bölümler esnasında çalan müzikler güçlü değil ama kötü veya eğreti bir durum da söz konusu değil.
KonoSuba adlı anime serisi açık söyleyeyim; izlediğim en iyi animelerden birisi değil ve bölümler ilerledikçe cazibesi de giderek azalıyor. Bu yüzden on bölüm sürmesi ideal olmuş. Öte yandan, konudan ziyade komediye odaklanmak ve kafa dağıtmak için hoş bir seçenek. Ayrıca hikâyenin her beş animenin dördünde olduğu gibi henüz tamamlanmadığını ve ikinci sezonunun geleceğini de belirtmek isterim. Haftaya görüşmek üzere, hoşça kalın.
Diğer Adı: KonoSuba: God’s Blessing on This Wonderful World!
Yönetmen: Takaomi Kanasaki
Senaryo: Makoto Uezu
Stüdyo: Studio Deen
Müzik: Masato Koda
Tür: Komedi, Fantastik, Macera
Süre:10 Bölüm