Kontaktörün Temel Özellikleri Nedir?
Kontaktör, elektrik devrelerini açıp kapatmak için kullanılan bir elektrikli cihazdır. Farklı bir röle tipidir. Yüksek akım taşıma kapasitesi gerektiren cihazlarda kontaktör kullanılırken, daha düşük akım gerektiren cihazlarda röle kullanılır. Kontaktör ile röle arasındaki temel fark budur. Kontaktörler küçük boyutlu ve montajı basittir. Bu elektrikli cihazların genellikle çok sayıda kontakları bulunur. Bu kontaklar -çoğunlukla standart pozisyonları açıktır- kontaktör bobinine enerji verildiğinde yüke çalışma enerjisi sağlar. Kontaktörler en çok elektrik motoru kontrolünde kullanılırlar.
Kontaktörün Temel Özellikleri Nedir?
Kontaktörlerin farklı tipleri vardır ve her tipin kendine has özellikleri, kullanım ve uygulama alanları bulunmaktadır. Birkaç amperden binlerce ampere ve binlerce volta kadar birçok farklı akım ve voltaj kontaktörler tarafından kesilebilir. Bu elektrikli cihazlar aynı zamanda el tipi modellerden bir metre boyutunda (yaklaşık) modellere kadar farklı ölçülerde bulunmaktadır.
Yüksek akımlı yükler kontaktörlerin en çok uygulandığı alanlardır. Kontaktörlerin kapasitelerinin 5000 amperden yüksek ve 100 kW’dan yüksek güçleri idare edebileceği bilinmektedir. Yüksek motor akımları kesildiğinde elektrik atlamaları oluşur. Bu tür elektrik atlamalarını azaltmak ve idare etmek için kontaktör kullanılabilir.
Kontaktörün Çalışma Mekanizması
Kontaktörden sabit akım geçmesiyle elektromanyetik bobine enerji sağlanır. Uyarılan bobinin yarattığı manyetik alan sebebiyle kontaktör çekirdeği rotoru hareket ettirir. Hareketli kontakları ve sabit kontakları bağlayan devre, normal pozisyonu kapalı (NC) olan bir kontak ile tamamlanır. Bu, akımın bu kontaklar üzerinden yüke akmasını mümkün kılar. Akım kesildiğinde bobinin enerjisi kesilmiş olur ve devre açık pozisyona geçer. Kontaktörler hızlı açılma ve kapanma özellikleriyle bilinirler.
Farklı Kontaktör Tipleri
Bıçaklı Devre Anahtarı: On-off elektrikli motorların parçasıdır ve en eski kontaktör tipidir. Bir şerit çubuk ve idare kolundan müteşekkildir. Bu kontaktör, idare kolunun metal şerit çubuğu kaldırma ve indirme fonksiyonu sebebiyle manuel olarak çalıştırılır. Bazı sakıncaları sebebiyle kullanımdan kalkmıştır.
Bu sakınca ve güçlükler şunlardır:
- Kontaktörün kullanım ömrü sık elektrik atlamaları sebebiyle kısalır
- Nem ve toza karşı duyarlıydı
- Potansiyel tehlike arz etmekteydi
- İki kesinti
Manuel Kontaktör: Bıçaklı devre anahtarının yerini bu kontaktör alarak onu geliştirmiştir. Fakat, manuel çalıştırma yine de onun bir parçasıdır. Diğer önemli özellikleri şunlardır:
- Çift kesmeli kontaklar iki devrenin eşzamanlı olarak açılmasına izin verir, sınırlandırılmış alanlara giden akımı arttırır.
- Uygun dahili koruma kaplamasıyla bütünlük sağlar
- Daha etkin çalışma
- Daha küçük boyutlar
Manyetik Kontaktör: Bugüne kadar yapılan en çığır açıcı kontaktör tasarımı budur. Aşağıda sıralanan özellikleri sebebiyle endüstriyel uygulamalarda sıklıkla kullanılır.
- Prosesi otomatiktir.
- En güvenli çalışma koşullarını sunar.
- Devreyi en az ölçüde kontrol akımıyla açıp kapatır.
Kontaktörlerin Avantajları
- Daha hızlı tasarım sağlar: seçim süreci daha kolaydır
- Montajı basittir: Daha çabuk uyması için tasarlanmıştır.
- Sürekli çalışma rejimi: Güvenilir, güvenli ve emniyetli
- Zaman tasarrufu sağlar
- Çevresel hassasiyet
- Güvenilir ve emniyetli kontrol devreleri
- Yerden tasarruf ve devre güvenliği sağlar
- Açma-kapama hızlıca yapılır.
- Birden fazla devreyi tek bir kontaktör anahtarıyla idare edebiliriz.
- Hem alternatif akım (AC) hem de doğru akım (DC) cihazlarında kullanılabilir.
- Kontaktör imalatı basit ve yalındır.
Birinci Kalite Kontaktörlerle Kusursuz Güç Açma-Kapamasını Sağlayın
Kontaktörler ağır makinelerde güç kesme-açma işlevine yönelik tasarlanmışlardır. Bu, elektrikli motorların ve ekipmanların idaresini gerektiren önemli bir görevdir. Dolayısıyla kullanmadan önce doğru kontaktöre sahip olduğunuzdan emin olmanız önemlidir.
Bir satıcı arayışı içindeyseniz, üreticinin üst kalite kontaktör sunduğundan emin olun. İnternet araştırmanızı yapın ve websitesindeki e-posta adresi ve telefon numarası üzerinden onlara ulaşın. Doğru satıcıyı bularak montaj hizmeti alabilir ve bir indirim bekleyebilirsiniz.