Kopya koruma programı öldü, yaşasın online DRM!
Electronic Arts, 2008 güzünde Spore için online aktivasyon istediğinde yaşanan şaşkınlık büyüktü. Diğer taraftan da, benzeri bir şekilde mecburi bir kayıtla başlamayan oyun artık nerdeyse yok gibi. “GTA 4” veya “Empire: Total War” gibi aktüel PC oyunları, sadece Steam benzeri hizmetler vasıtasıyla, başarılı bir aktivasyon sonrası açılıyorlar. Bu trend, San Fransisco’daki Game Developers Conference 2009’un gösterdiğine bakılırsa, daha da artış gösterecek gibi.
Microsoft’un Games for Windows Live hizmeti, Steam’ın mevcut bazı imkanlarına kavuşuyor: Gelecekte oyunlar, sadece oyuncu bunları önce kişisel bir kodla kaydedip, Microsoft da programa çalışma izni verince başlayacaklar. Bunun oyuncuya avantajı ise: Program, Steam’da olduğu gibi GfW Live hesabıyla ağ üzerinden diğer bilgisayarlarda da yükleyip oynanabilecek; hem de satış sürümü oyuncunun elinde olmasa bile.
Diğer taraftan save durumu da, gelecekte Microsoft’un sunucularında bulunacak ve her yerden ulaşılır olacak. Gerçi bu Steam’ın uzun zamandır sunduğu bir fonksiyon; ama birçok oyun bunu desteklemiyor. Microsoft, GDC’de, geliştirici ve programcılara verdiği kurslarda, bu fonksiyonların program koduna nasıl yerleştirileceğini gösterdi. Microsoft, PC oyuncularını GfWL için ikna etmek zorunda; ama bir sürü problem ve zaman sınırlaması yüzünden bu pek de kolay olmayacak galiba.
Valve ise, daha da bastırıp GDC’de Custom Executable Generation (CEG – Özel Çalıştırılabilir Nesil) adında yeni bir teknik tanıtıyor. Teknik, Watermarklar’la donatılmış ses dosyalarındaki gibi çalışacak: Yükleme (installation) rutini, CEG korumalı bir oyun alan oyuncuların sabit diskine, alıcının Steam hesabıyla bağlı olan kişiselleştirilmiş bir oyun versiyonu kuracak.
Hâlihazırda durum, online DRM kullanan çoğu PC üreticisi ya Games for Windows Live veyahut Steam yönünde karar veriyormuş gibi görünüyor. Buna rağmen GDC’de başka firmalar da, internet üzerinden başka aktivasyon sistemleri tanıttı. Mesela, kopya koruma üzerine uzman şirketlerden Stardock oyunları, Steam’dekine benzer olarak Game Object Obfuscation (Goo) adlı bir süreç tanıttı. Buna göre sadece geçerli anahtarı olanlar, oyun oynayabilecek.
Goo’nun avantajları ise şöyle; arka planda, birçok kullanıcıyı rahatsız eden Steam benzeri başka bir yazılım çalışmıyor. Diğer taraftan da oyuncu, Goo oyunlarını ikinci el pazarlarında satabilecek. Fakat bu müşteri dostu özellik, Stardock’un sisteminin önüne çıkabilir. Hem Valve hem de Microsoft, geliştirici ve yayıncıları, yazılımlarını el altından ikinci el pazarından korumaları hususunda ikaz ediyor.
KAYNAK golem.de