Oyun Haberleri

Korsan oyunculuğa son veren Denuvo kırıldı!

Korsan oyuncuların ve crack gruplarının korkulu rüyası haline gelen Denuvo, ilk icat edildiğinde tıpkı SecuROM ve türevleri gibi bir mottoyla ortaya çıkıp ‘asla kırılamaz’ etiketi yemişti. Bu güvenlik sistemini büyük fırsat olarak gören oyun firmaları da kısa sürede oyunlarını Denuvo güvenlik sistemiye çıkartmaya başlamıştı.

Fakat gerçekten herhangi bir kişi Denuvo’nun cidden kırılamaz olduğunu düşünüyor muydu? Kırılacaktı. Eninde sonunda kırılacaktı ve dün itibariyle kırıldı. Crack ve korsan oyun dünyasının en adı geçen kişilerinden biri olan Voksi ilk olarak DOOM üzerinde çalışırken güvenlik sistemini etkisiz hale getirmenin bir yolunu buldu ve bunu çok kısa sürede diğer oyunlara da uyguladı. Just Cause 3, Total War: Warhammer, Abzu, Inside ve Rise of the Tomb Raider bu oyunlardan bazıları.

Peki bunun oyun dünyası için genel çaptaki etkisi nasıl olacak? Denuvo çıktığından beri bu sistemi kullanan oyun firmaları ‘nasılsa indiremeyecekler’ kafası ile oyunları çok fahiş fiyatlara satmaya başlamıştı. Elbette hem bireysel olarak hem de Merlin’in Kazanı olarak korsan oyunculuğu kesinlikle desteklemiyoruz fakat böyle bir fırsatı oyunların fiyatlarını çok ama çok yüksek derecelere çıkararak kullanan oyun firmaları da gözümüzden bir bir düşmekteydi. Artık PC’ye çıkan oyunlar fiyat politikası yüzünden eleştirilen konsollardan daha pahalı çıkmaya başlamıştı. Bu akımın belli bir derecede hafifleyeceğini düşünerek Denuvo’nun kırılmasının aslında iyi olduğunu söylemek isterim. Çünkü bir sektörde tekel haline gelmenin ceremesini hep müşteriler çeker.

Denuvo’nun bu olay karşısında bir misilleme yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Şimdilik bu olay ile beraber firmaların oyun fiyat politikalarında belirli düzenlemelere gideceğini düşünüyoruz. Aksi takdirde orijinal oyun sektörü büyük kan kaybedecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu