Her zaman kullanıcı konumunda olduğunuz bir dünyanın içine girmek için hazır olun. Kurye Video Festivali 2011 size video oyunları dünyasının kapılarını açıyor.
Video ve Dijital Sanatlar Festivali Kurye, 9-23 Eylül tarihleri arasında Yapı Endüstri Merkezi’nde video oyunları konulu yeni edisyonuyla seyircilerle buluşuyor. Space Invaders sergi projesinin merkezini oluşturduğu festival; gösterimler, seminerler, workshoplar ve performanslarıyla video oyunları ve gerçeklik arasındaki sınırları araştıracak.
Space Invaders, FACT Liverpool tarafından İngiltere’de ve Netherlands Institute of Media Arts (NIMK) tarafından Hollanda’da gerçekleştirilen ve çeşitli ülkeleri dolaşmayı hedefleyen uluslararası gezici bir sergi. Dünya çapında pek çok dijital sanatçının katıldığı bu büyük organizasyon yeni işlerin ve oyunların eklenmesiyle Kurye 2011 kapsamında İstanbul’da olacak. Festival aynı zamanda, 12. İstanbul Bienali ve ISEA’nın (International Symposium of Electronic Arts)paralel etkinlikleri arasında yer alacaktır.
Gerçek ve sanal dünya arasındaki sınırlar çiziliyor
Henüz emekleme dönemi sayılan Space Invaders yıllarından beri popüler kültür için önemli bir referans kaynağı olan video oyunları günümüzde artan bir hızla gelişmeye devam eden bilgisayar ve oyun konsolu teknolojileri sayesinde daha gerçekçi ve inandırıcı evrenler yaratmaya ve sayısı sürekli artan oyuncuları bu evrenlerin içine çekmeye devam ediyor. Festivalde yer alacak uluslararası ve yerel sanatçıların işleri de, oyun dünyası ve gerçek dünya arasındaki bu giderek daha bulanıklaşan sınırlara işaret ediyor. İç içe geçen bu iki dünyayı sorgulayan sergi ciddi konulara sanatsal, interaktif ve eğlenceli bir bakış açısı getirecek.
Anita Fontaine, Aram Bartholl, Brody Condon, Cao Fei, Captain Video, Dave Griffiths, David Kaplan & Eric Zimmerman, Dgmnd, Eddo Stern, Guillaume Raymond, Jasper De Beijer, Jodi, Julian Oliver, Ludic Society, Kelly Goeller, Mark Essen, Michael Johansson, Robin Arnott, Ubermorgen, Walter Langelaar gibi sanatçıların yer aldığı festivalde birçok sanatçı aynı zamanda Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu desteğiyle İstanbul’a gelecek ve sunum ve workshoplarıyla çalışmalarını meraklılarıyla paylaşacak.
Sektör kullanıcıyla buluşuyor
Video oyunları dünyası sırf oyun tasarımcıları ve evlerinde saatlerini oyun oynamakla geçiren fanatik kullanıcılardan ibaret değil. Aynı zamanda bu işi profesyonel anlamda yapan eleştirmenlerden kurumsal çalışanlara kadar farklı alanlarda uzmanlaşmış kitleyi içine alan bir yelpaze. Her senesinde eğitime ve sektörün gelişimine öncülük eden Kurye Festivali de bu kez ISEA Özel Etkinliği kapsamında gerçekleştireceği seminer dizisi ile video oyunu sektörünü bir araya getirecek. Serminer programında 14 Eylül’de oyun oynamayı kariyere dönüştüren profesyonel oyuncular, sektör çalışanları yani radyo televizyon gazete ve dergi gibi mecralarda oyun dünyası hakkında bilgilerini paylaşarak para kazananlarla bir araya gelecek. 15 Eylül programı art-game yapımcılarını, yani daha sanatsal ve alternatif oyunlar geliştiren Tale of Tales ve Amanita gibi şirketleri bir araya getirecek ve bu tarz ürünlerin sanat olarak mı oyun olarak mı algılanması gerektiği üzerine yıllardır süre gelen tartışmayı ele alacak. 16 Eylül’de ise Türkiye’de video oyunları üzerine yapılan çalışmaları biraraya getiren ilk etkinlik gerçekleşecek.
Görsel sanatlar ve video oyunları
Video oyunları popüler kültürün yanısıra görsel sanatlarla da hızla içiçe giren bir gelişim içinde. Zaman içinde pekçok film video oyunlarına gönderme yapar, hatta onlardan ilham alır hale geldi. Bu yüzden oyunlara işaret eden veya onlardan etkilen video, kısa film ve belgeseller bu senenin gösterim konseptini oluşturuyor. Sıraselviler The Empire Project’in sinema salonunda 12-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek gösterimlerde Danny Ledonne, David Kaplan, Cao Fei, Juan Carlos Pineiro-Escoriaza gibi birçok önemli yönetmenin çalışması da yer alacak. Özellikle bağımsız sinemacılar için yeni bir açılım sağlayan ve video oyunları görüntüleri ve 3d animasyon tekniklerini bir araya getiren Machinimalar ise festivalde özel bir dosya olarak yerini alıyor.