Lanetin Hikayesi
Uzun zamandır beklenen oyun Lanetin Hikayesi artık piyasada. Dinç İnteraktif ve Alsan Elektronik’ in beraber çalışmasıyla yapılan ender Türk oyunlarından biri olan Lanetin Hikayesi tek bir kişi tarfından yazılmış. Yani yurtdışında en küçüğü için onlarca kişinin çalıştığı oyunlardan birini Türkiye’de tek başına yazabilen kişiler var. Emekleri ve harcadıkları enerjiye saygı duyuyor ve onları böyle bir oyun yazdıkları için kutluyorum.
Lanetin Hikayesi bir adventure oyunu. Çeşitli bölgelerden topladığınız malzemeleri çeşitli şekillerde kullanıp kapıları açmak, bilgisayar şifrelerini çözmek, gizli geçitleri bulmak gibi işlerde kullanıyorsunuz. Karakteriniz Aslı Şen ile o kapı senin bu merdiven benim dolaşıp maceradan maceraya koşuyorsunuz. Arada hiç aksiyon yok mu diye düşünenler için bir parça silah sahneleri de mevcut. Bazı ekranlarda karşınıza diriltilmiş ölüler çıkıyor. Bunları temizlemek zorundasınız. Eğer Aslı ile oyunu bitirmeyi becerirseniz paralı asker olan Murat ile oyuna tekrar başlayabilirsiniz. Tabii ki paralı asker daha iyi olduğu için karşınıza çıkacak yaratıklar da daha güçlü olacaktır. İki gizli menü daha var muhtemelen bunları açmak için oyunu bitirmek gerek.
Oyunu ilk cd ye sürdüğünüzde karşınıza bir menu çıkyor. Önce ilk butona basıp hayal platformunu yüklemelisiniz. Daha sonra sinematikler için divx yükleyip oyuna başlamalısınız. Hemen söyleyeyim oyunu kurmak için normalden biraz daha uğraşmanız gerekiyor.
Oyunu kurdunuz ve başladınız. Macera butonuna basıp oyuna başlayabilirsiniz. Önce size hikayeyi anlatan bir sinematik çıkıyor karşınıza. Sinematiğin bittiği yerden de oyuna başlıyorsunuz. Arka plan grafikleri oldukça güzel. Ancak Aslı ile yapabildiğiniz hareketler kısıtlı. Sağ ve sol ok tuşlarıyla kendi ekseniniz etrafında dönerken ileri ve geri ok tuşlarıyla da ileri ve geri gidiyorsunuz. Space silahı çekmek için, ctrl ise aksiyon için. (Kapı açmak, anahtarı kullanmak, silahı ateşlemek gibi)Shift tuşu ise durumunuzu belirten menüye açılır. Sağlık, elinizde olan veya kullandığınız aletler, üzerinizdeki malzemeler, varsa haritalar ve diğer şeylerin tamamı için shift tuşu kullanılıyor. Oyuna başladığınızda, ilk ekranda bütün duvarlara sırayla bakın. Oyunun geri kalanında birçok yerde almanız gereken malzeme ekranda kendini belli ediyor ama ilk ekranda çok da görünür bir yerde değil. O yüzden ilk ekranda detaylı bir arama yapın. Daha sonra zaten eğer doğru şeyi doğru yerde yapıyorsanız oyun size otomatik olarak “yapmamı ister misin? E?H?” seçeneği çıkartıyor. Bu oyunun oynanabilirliğini arttıran bir özellik.
Oyunun başka bir özelliği de save dosyalarını A yani disket sürücüsünde tutması. Böylece oyuna kaldığınız yerden rahtlıkla ve kaybolma tehlikesi olmadan devam edebilirsiniz. Eğer isterseniz save için harddisk de kullanılabilir ama standart olarak disket kullanılıyor. Buna rağmen kaldığınız yerden başlamak için çok beklemek gerekmiyor.
Bu arada belirtmeliyim çok mükemmel bir oyun değil. Bir Tomb Raider ya da Castle Wolvenstein hiç değil. Ama bugüne kadar çıkartılmış Türk yapımı oyunlar içinde oldukça iyi bir yer edinebilir. Oyunun atmosferi insanı sarıyor ve belirli bir süre sonra ne olduğunu anlamadan bir de bakmışsınız ki birkaç saattir oyunun başındasınız. Bu anlamda bence çok iyi işler çıkartılmış. Tekrar hatırlatmalıyım, oyunun tamamı tek bir kişi tarfından yazılmış. Bu anlamda bakıldığında mucizevi bir iş bile denebilir.