Leadtek GTX480 SLI
Oyuncuların oyun bilgisayarları… Aktif bir şekilde güncel oyunları takip eden oyunculardan hali vakti yerinde olanlar, genelde hepimizin “uçuk” diye nitelendirdiğimiz türdeki bileşenler içeren sistemlere sahip olurlar. Ev bilgisayarlarındaki teknolojilere yön veren güçler de bu durumun farkında olduklarından bundan bir kaç yıl önce, oyunların kilit noktası olan ekran kartlarının çoklu kullanımına izin veren bir teknolojileri sundular: SLI ve CrossFire. Basit bir şekilde 2 veya daha fazla sayıdaki GPU’yu paralel olarak kullanan bu iki teknoloji, yüksek performans getirileri sayesinde bir çok kullanıcının hayalini süslemekte. Peki günümüzün en güçlü GPU’suna sahip ekran kartı olan GTX480’i ikili SLI yaparsak ne olur? Şimdiden uyarayım; eğer orta veya düşük bir sisteme sahipseniz, testlerimizde göreceğiniz sonuçlar canınızı sıkabilir. Ya da bilgisayarınızın son derece güçlü olduğunu düşünüyorsanız bile…
Elimde iki tane canavar gibi Leadtek GTX480 var; yani günümüzün en güçlü GPU’sundan. DX11’de rakiplerine fark atan bu ekran kartı, tek başına bile uzun süreli kullanılması hedeflenen bilgisayarlar için biçilmiş bir kaftan. Nvidia’nın SLI teknolojisi sayesinde bu ikiliyi bir araya getirip yüksek performans elde edebiliyoruz. SLI sistem kurarken dikkat edilmesi gereken nokta, kartların hepsinin aynı GPU’dan gücünü alıyor olmasının gerekliliği. Bir tane GTX480’in yanına bir tane GTX460 gibi bir sistem oluşturmanız, SLI teknolojisi ile malesef mümkün değil. Ancak hızı aşırılmış bir model ile referans bir modeli birleştirerek SLI teknolojisinden faydalanabiliyorsunuz. İki kartın arasına SLI köprüsü yerleştirdikten sonra bilgisayarımızı başlatıp, Nvidia Control Panel’den SLI’ı aktifleştiriyoruz. Ekranın bir – iki kere yanıp sönmesinden sonra sistemimiz hazır hale geliyor. Tam anlamıyla emin olmak için GPU-Z yazılımına da bakıyoruz… Evet, SLI aktif. O zaman kollarımızı sıvayalım ve testlerimize başlayalım, ne dersiniz?
Testlerimiz bitti, sonuçlar grafikler ile yansıtıldı. Şimdi sırada test sonuçlarının değerlendirilmesi ve olayın perde arkası bulunuyor.
-Nvidia’nın üzerine basa basa “Biz bu kartı DirectX 11 için ürettik.” demiş olmasının hiç de boş bir laf olmadığını görmüş olduk. DirectX 10’da çok da fazla bir fark yaratamayan Fermi ikilisi, DirectX 11’de adeta uçuyor.
-Ofisimizdeki Core i7 975’li test sistemimiz ile 3DMark Vantage High testinde 20000 puanı aşan ilk ekran kart(lar)ı Leadtek GTX480 SLI oluyor.
-DirectX 11’in en büyük temsilcisi Unigine Heaven’da, Tessellation Extreme ayarında Leadtek GTX480’ler tozu dumana katıyor.
-Nvidia’nın referans tasarımlı soğutucusu iş başında. Klimalı bir ortamda 93 dereceye kadar çıkan sıcaklığı ile kartlar, fazlasıyla gürültüye sebep oldular.
-Test sisteminin bağlı olduğu prizdeki güç ölçmeye yarayan cihazımız, yer yer 670 watt göstererek testlerin çabuk bitmesi için dua etmemize sebep oldu. Neyse ki TimeDemo’lar su gibi aktığından fazla vaktimizi almadı.
Testlerin sonuçlarına göz attığımızda Leadtek GTX480 SLI’ın, küçük kardeşi GTX470 SLI’ın %10 önüne geçtiğini görüyoruz. Peki bu %10’luk performans artışı için GTX480 SLI kullanmaya değer mi? Biliyorsunuz ki bilgisayar parçalarında üst uç noktalara gidildikçe performans artışı miktarı düşer ve fiyat artışı miktarı yükselir. Nvidia’nın şu anki en güçlü ekran kartı GTX480 olduğundan, GTX470 SLI’a göre %10’luk bir performans artışı için hatrı sayılır bir fark ödemeniz gerekiyor. Ama unutmayın ki bu fark “Biraz daha iyi olsun…”dan ziyade, “En iyisi olsun!”un sonucunda ortaya çıkacak bir fark… Yani GTX470 SLI’a sahip bir sistemi satın alabilecek bir kullanıcı, bütçeyi biraz daha zorlayıp iki tane canavara sahip olabiliyor. Tabii bu bütçe zorlama olayına elektrik faturasını dahil etmiyorum…
Merlin’in yorumu
Eğer bütçe gibi bir sıkıntınız yoksa, güzel bir anakartınız, sağlam bir güç kaynağınız ve çok çok sağlam bir kasanız var ise, Leadtek GTX480 SLI’ı tercih edebilirsiniz. Tabii, eğer referans tasarımlı bir ikili kullanmayı düşünüyorsanız en acilinden bir de sıvı soğutma kiti. Yoksa ekran kartlarının dışarıya yaydığı ses sizi cinnete sürükleyebilir. En temizi SLI’ı, özel soğutuculu modellerle yapmak bence. Sistemi kurduktan sonra da ver elini Metro 2033…
Artılar
DX11 performansı ciddi anlamda yüksek
Eksiler
Yük altına girince inanılmaz gürültülü çalışıyorlar
670 watt diyorum, başka bir şey demiyorum