LEGO Indiana Jones
Çocukluğumuzun yaratıcı oyuncakları LEGO’da, teknolojik dünyada ilerleyemeye devam ediyor. Oyun dünyasında bu defa Star Wars yerine, Indiana Jones üçlemesinin LEGO oyunu ile karşı karşıyayız. Daha önce LEGO Star Wars oyunlarını oynadıysanız, yeni yapıma oldukça çabuk alışacaksınız. Aşağı yukarı Star Wars ile aynı yapıda olan oyun, bu defa içerikte daha fazla aksiyon ve macera barındırıyor. Oynanan platform PSP olunca, eğlence de daha fazla ön plana çıkıyor.
Oyuncaklar dijital ortamda
LEGO Indiana Jones: The Original Adventures, orijinal Indiana Jones üçlemesi ile aynı hikaye doğrultusunda gelişiyor. Ayrıca bazı sahnelerin eklendiği ya da ortama uygun hale getirildiği görülüyor. Oyun neşeli bir videoyla ilk girişini gerçekleştiriyor. Ancak bu videoda hikayeye dair herhangi bir şey yok. Video biter bitmezde kendimizi oyunun içinde buluyoruz. Bulunulan her bölüm içerisinde filmdeki karakterlerden iki ya da daha fazlasını kontrol etme şansımız bulunuyor. Bir karakter yönetilirken, diğeri işlemci tarafından kontrol edilerek sizi takip etmesi sağlanmış. Bölüm içindeki karakterler arasında da istediğimiz zaman geçiş yapabiliyoruz. Bu durum sayesinde farklı kabiliyetleri olan karakterler asasında dönüşüm yaparak bulmacaları tamamlıyoruz. Yapımda LEGO teması her tarafa yayılmış durumda. Karakterlerden çevreye kadar her şey daha çok köşeli bir yapıya sahip yapılmış. Bu durum çoğu yapımda rahatsız edici olarak görülürken, LEGO Indiana Jones’un sevimli bir yapıya bürünmesini sağlamış. Oynarken çoğu zaman çocukluk anılarınızın depreşmesi işten bile değil. Etrafta bulunan hemen her şey plastik yapıda ve vurduğunuz zaman LEGO parçalarına bölünmekteler. Bizlerde etrafa dağılan parçaları toplamakla yükümlüyüz. Zira yapımda bu parçalar bir nevi paraya karşılık gelmekte ve toplanan parçalar karakter ya da yeni yetenek gibi şeyler almamızı sağlamakta.
Etrafa dağılan parçalar yalnız bir şeyler almak için değil, bir şeyler inşa etmek için de kullanılmaktalar. Örneğin var olan bir nesneyi kırıp yeniden toplamak suret ile elde ettiğimiz totem ve benzeri nesneler, bölüm içinde yerlerine yerleştirilerek karşımıza çıkan engellerin açılması sağlanmış. Ayrıca karşımıza çıkan engellerden nehir gibi çevre etkenleri içinde parçalardan sal üretip karşıya geçmek gibi aksiyonlarda mevcut kılınmış. Oyunda karşımıza onlarca karakter çıkmakta ve hepsinin de ayrı ayrı yetenekleri bulunmakta. Başkarakter Indy, kırbacı ile etraftaki nesneleri parçalar ve düşmanları öldürürken, küreği olan karakterler gömülü hazineleri çıkartıyor, mühendisler bozuk mekanizmaları tamir ediyor. Kısacası tüm karakterler bölümler içinde efektif olarak kullanılıyor. Tahmin edileceği üzere egzotik mekanlarda geçen bölümler oldukça güzel ve bulmacalar bakımından da Star Wars’dan daha iyi yapılmış. Bölümler boyunca mekandan mekana geçiş yapıyor ve birbirinden ilginç bulmacaları çözmeye çalışıyoruz. Bulmacalar genellikle çok zor olmamakla birlikte, kimi zaman komplike olduğundan üzerlerinde uzun süre vakit harcamak gerekebiliyor.
Maceranın sonu
Tamamlanan bölümler ise istediğiniz zaman oynamak üzere Free modda yer alıyor. Ayrıca Free modda oynanabilir olan bölümler içinde, ilk oynadığınızda aktif olan karakterleri yönetmek zorunda da değilsiniz. Oyunda açtığınız tüm karakterler seçtiğiniz bölümde oynanabilir oluyor. Böylece yeteneği el vermediğinden ilk oynadığınızda bölüm içinde keşfedilemeyen gizli mekanlar yeni karakterler ile keşfedilebiliyor. Bölümler asasında izlenen kısa videolarda hikayeye dair bir şeyler çıkartmak mümkün oluyor. Ama daha çok videoların gülmek için izlendiği de söylenebilir. Zira oldukça mizansen bir yapıda çekilmişler. Yapımın muhtemelen tek falsosu ise mücadele sahnelerinde yaşanıyor. Düşmanı zayıflatana kadar geçen zamanda genellikle oda size hasar verebiliyor. Aslında bu birazda kontrollerden kaynaklanıyor ancak bu durumun biraz daha dengeli yapılması gerektiği kanaatindeyim.
Bir diğer olumsuzluk ise Multiplayer’da yaşanıyor. Star Wars’ta olduğu gibi Indiana Jones’da iki kişilik oldukça güzel çoklu oyuncu desteğine sahip. Ancak ne yazık ki takılmalar nedeni ile bu durum bir miktar baltalanmakta. Ad-Hoc modunun nedensiz yere kaldırılması da üzücü olmuş. Diğer konsol versiyonları ile rahatlıkla boy ölçüşebilecek olan yapım, grafikler ve sesler bakımından oldukça iyi iş çıkartıyor. Özellikle detaylı bölüm tasarımları, gizli nesneler ve odalar oynanabilirliği arttıran etkenlerden. LEGO Indiana Jones: The Original Adventures, ilk bakışta küçüklere göre diyerek ön yargıyla yaklaşanları oldukça şaşırtacak bir içeriğe sahip. Her yaştan oyuncunun zevkle oynayabileceği bir yapım olduğu açıkça söylenebilir.