Ürün İnceleme

Lenovo U300s Ultrabook

Görünüş en başta ilgi çeken unsur. Hatta herhangi bir şey alırken, belki alakanızın olmayacağı bir ürüne paketi ve dış görünüşü yüzüne takılabilirsiniz. Bunun da en büyük sebebi yapılan tasarımın şık ve cezp edici olmasından dolayı. Bu neredeyse her alanda geçerli bir nokta. Bilgisayar kasaları için üreticiler ilginç tasarımlar ortaya çıkartabiliyor. Hatta kullanıcılar dikkat çeken kendi tasarımlarını bile yapabiliyorlar. Açıkçası test merkezimize uğrayan Lenovo IdeaPad U300s Ultrabook’un ilk çekici kısmı burası.

Sadelik ve hız bir arada

U300s alüminyum kasa tasarımıyla ilgiyi üstüne çekmeyi başarıyor. Benim bu konuda oldukça hoşuma gitti. Şık ve sade bir tasarımı var. Ön panelinde pili ve açık olduğunu gösteren beyaz ışıklı sade, hoş bir göstergesi bulunuyor. Ürünün dışındaki şık sadelik iç kısmına da yansıyor. Bazı modellerde klavyenin üst kısmında, ekranın hemen altında farklı işlevler için birkaç düğme veya gösterge daha bulunur. Ama U300s’te burada sadece güç düğmesi yer alıyor. Kasa üstünde OneKey Recovery düğmesi, 2 adet USB girişi, kulaklık girişi ve HDMI çıkışı yer alıyor. Üründe 1.6 GHz i5 işlemci, 4 GB DDR3 RAM, Intel HD 3000 ekran kartı, 128 GB SSD SATA sabit disk, 1.3 MP kamera yer alıyor. 13.3 inçlik ekran 1366×768 çözünürlük sağlıyor.

32.4×21.5×37.8 cm boyutlarında ve 14.9 mm kalınlığında olan ürün sadece 1.3 KG ağırlığında. Her yere çok rahat yanınızda götürebilirsiniz. Hafif ve ince yapısıyla taşımada sorun çıkarmıyor. U300s’in başarılı olduğu konulardan biri klavyesi. Açıkçası herhangi bir şey yazarken sorun çıkarmadı, tuşlar son derece rahat. Bazı klavyelerde tuşlar geç tepki verebiliyor, ancak üründe böyle bir sorun yok. Yön tuşları ve Enter yine büyük tutulmuş. Birçok işlem için Enter kullanılır ve ufak Enter tuşu yüzüne yanlışlıkla farklı bir tuşa basabilirsiniz, ama U300s’te bu durumu yaşamadım.

Diğer yandan ise tepkisi ve algılaması ile Touchpad klavyenin altında kalmıyor. Daha önce bazı ürünlerde karşılaştığım bir sorun vardı. İllaki fare imlecini bir yere yönlendirmek için parmağımla birkaç kere biraz daha bastırarak dokunmam gerekiyordu. Ama U300s böyle bir problemi yaşatmadı.

Performans nasıl?

13.3 inçlik ekran ise son derece yeterli. Intel ekran kartı işini gayet iyi yapıyor. 720p ve 1080p videoları izledim. Herhangi bir takılma veya sorun çıkarmadı. Ama ürünü oyun için düşünen kullanıcılar varsa, bu konuyu es geçmelerini öneririm. Zira Ultrabook’ların amacının oyun değil de, günlük işler ve taşınabilirlik amacında olduğunu belirteyim. Kasanın sol tarafındaki OneKey Recovery düğmesine basınca, OneKey Recovery 7.0 menüsü ekrana geliyor. Buradan sistem geri yükleme, sistem kurtarma ve kurtarma diski seçeneklerine ulaşabilirsiniz.

U300s’in farklı öne çıkan özellikleri de var. Bundan bir tanesi ise Boot süresi ile ilgili. Lenovo RapidDrive SSD teknolojisi ile bu süre 10.5 saniye sürüyor. Daha önce ThinkPad X1’de kullanılan bir teknoloji olan RapidCharge ise diğer öne çıkan kısımlardan biri. RapidCharge ile ürün 30 dakikada %50 şarj olabiliyor. Pil diğer önemli bir unsur, U300s’in pili 8 saatlik bir süre sunuyor. Yaptığım testlerde U300s’in pili aşırı yük altında, 3 saatlik bir performans sunabildi.

Ufak ve ince bir ürünün daha çok ısınması beklenir. Ama ürün ısınma konusunda problem yaşatmadı. U300s’in bu konuda başarılı olduğunu kabul ediyorum, ama bunda Intel’in de önemli bir katkısı var. Intel tarafından geliştirilen soğutma sistemi “Intel Advanced Cooling Technology” kendisini belli ediyor. Soğutma işlemini son derece iyi yapıyor. Ayrıca Intel Wireless Display (WiDi) teknolojisinden yardım alarak, wireless streaming ederek büyük TV ekranında videolarınızı izleyebilir, resimlerinize bakabilir veya diğer içeriklere göz atabilirsiniz. Ama bunun da ekrandan desteklenmesi lazım. Ses konusunda da iyi olan U300s’te, hırsızlığa karşı koruma da var. Bu özellik trajik olayların yaşanmaması için Ultrabook’u GPS gibi sistemlerle takip etmeyi sağlıyor. Fazla yer kaplamayan ufak adaptörü var.

Son yorum

Lenovo U300s Ultrabook yaptığım PCMark7 testinde 3174 puan verdi. Herhangi bir kopyalama ve transfer işleminde de hızlı bir şekilde işlemi yaptı. Rahat klavyesi, sade ve şık tasarımı, çoğu günlük işlem için hızlı olmasıyla başarılı. Ultrabook’ların ise fiyatı genel olarak herkese hitap etmiyor. Eğer Ultrabook almayı planlıyorsanız, Lenovo U300s iyi bir seçenek olacaktır.

Fiyat: KDV hariç 1.299 dolar
Puan: 8/10

Artılar:
-Sade ve şık tasarım
-Genel olarak başarılı performans
-Rahat klavye ve Touchpad

Eksiler
-Fiyat olarak herkese hitap etmiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu