Oyuncu Aksesuarları

Logitech G410 Oyuncu Klavyesi

Oyuncu profillerinin değişmesi ile birlikte oyuncu donanımlarında da önemli değişiklikler ile karşılaşıyoruz. Bundan beş altı yıl önce sadece ışıklandırma ve belli başlı özelliklere sahip donanımlar, oyuncu donanımı olarak kabul görürken oyun sektöründe yaşanan değişim oyuncu donanımlarına da yansımış durumda. Bunun en taze örneği ise Logitech G410’da karşımıza çıkıyor.

Genel tasarım ve özellik anlamında G910’un izinden giden G410’da gözümüze çarpan ilk değişiklik NumLock ve bu kısımda yer alan numara tuşlarının bulunmaması. Klavye boyutunda yapılan bu değişiklik çok daha ufak ve taşınabilir bir tasarıma imkan sağlamış. Bunun en büyük sebebi ise baştada söylediğim gibi değişen oyuncu yapısının donanıma yansımış olması. Hem kompakt yapısı hemde 830 gram ağırlığı ile G410, oyuncu donanımlarını yanında taşıyan oyuncular için tasarlanmış bir ürün.

Logitech G410 oyuncu klavyesi benzer segmentte yer alan klavye özelliklerini barındırıyor ama aynı zamanda kendine has özellikleriyle ön plana çıkan bir tasarıma sahip. Siyah ve dikdörtgen tasarımını bilek kısmındaki çıkıntı ve klavyenin sol tarafında yer alan farklı tasarımla süsleyen G410 bu sayede şık bir görünüme kavuşmuş. Genede bu küçük yapısı günlük kullanımda yani oyun dışındaki kullanımlarınızda alışmanız gereken bir süreci de beraberinde getiriyor. Yazı yazma ya da farklı işlemlerde eliniz numlock tuşlarını arasa da kısa bir süre içerisinde klavyenin o kompakt tasarımına alışıyorsunuz.

Tasarımda dikkat çeken bir diğer unsur ise ARX yuvası. Klavyenin üst kısmında yer alan ARX yuvasını çıkartarak buraya telefon ya da tabletinizi yerleştirmeniz mümkün kılınmış. İndireceğiniz ARX Control uygulaması ile telefon ya da tabletinizden hem donanım arayüzüne hemde oyun profillerine çok daha kolay ve hızlı ulaşabiliyorsunuz.

Tıpkı G910’da olduğu gibi G410’da Romer-G teknolojisini kullanıyor. Bu sayede %25 oranında daha hızlı bir tepkime süresine kavuşan klavye tuşları dirençli ama bir o kadar da yumuşak bir yapı sergilemiş. 70 milyonluk basım süresi ile uzun yıllar kullanılabilir. Tabi her mekanik klavyede olduğu gibi G410’da da bir alışma süreci var ve tuş sesleri özellikle çok sessiz ortamlarda azda olsa rahatsız edici olabiliyor.

Çoğu oyuncu klavyesinin aksine G410 çok fazla ekstra tuş özelliğine sahip değil. Tasarımda olduğu kadar tuş takımında da sade bir yapı düşünülmüş. Açıkçası onlarca tuş bulunan klavyelerden sonra sadece amaca hedeflenen bu yalın sistemi oldukça sevdiğimi söylemeliyim. Sağ tarafta yer alan fonksiyon tuşunu kullanarak F9 – F12 arası ve print screen, scroll lock, pause tuşları üzerinde yer alan medya tuşlarını kontrol edebiliyorsunuz. Kısacası medya tuşları fonksiyon tuşu ile mevcut tuş takımı üzerinden oynatılıyor. Bu sayede ekstra tuş kalabalığına gidilmeyip o sade tasarım korunmuş.

Fonksiyon tuşu dışında klavye üzerinde ekstra olarak aydınlatma ve oyun modu tuşu bulunuyor. Aydınlatma tuşuna bastığınızda klavyede açık olan ışıkları kapatıp açabiliyorsunuz. Game modu ise oynadığınız oyunlardaki karmaşayı düzenlemek için konulmuş. Bu tuşa bastığınızda sadece yazılımdan aktifleştirdiğiniz tuşlar işlevini koruyor. Yani oyunda kullandığınız tuşlar dışındaki tuşlara bassanız bile bir işlevle karşılaşmıyorsunuz. Örneğin oyunda Z tuşuna basayım derken yanlışlıkla Windows tuşuna basarsanız bu tuş aktif olmadığından sizi masa üstüne göndermiyor. G910’da da bulunan bu özelliği muhtemelen önümüzdeki dönemde çıkacak ürünlerde göreceğiz.

Akıllı aydınlatma sistemine sahip olan G410, 16.8 milyon renk gösterebiliyor. Tabi spesifik renkler dışında doğal olarak ufak tonlama farklılıklarını çok net bir şekilde hissedemiyorsunuz. Ayrıca kullandığınız farklı bir Logitech ürünü varsa bu ürünler arası renk senkronizasyonuna G410’da da izin verilmiş. Logitech yazılımı sayesinde klavyede en çok kullandığınız tuş takımlarına farklı renkler atamak ya da darbe testleri yapmak mümkün. Normalde klavye üzerinde yer alan oyun ve uygulama profilleri doğal olarak yazılım üzerinden gerçekleşiyor. Farklı tuş takımlarını farklı renkler ile oyun ve uygulamalara atayabiliyorsunuz. Bu özellikleri bakımından klavyenin G910 ile benzer dinamiklere sahip olduğunu söyleyebilirim. Tabi profiller arası geçişin direk olarak yazılım üzerinden yapılması gerektiğini de belirtmem gerekiyor. Klavye üzerinde ekstra tuş takımı olmadığı için makro atamalarını unutuyoruz.

Sonuç olarak Logitech G410 hedeflediği oyuncu potansiyelinin ihtiyaçlarını fazlasıyla giderecek özellikleri barındırıyor. Baştada söylediğim gibi sağlam yapısının yanı sıra hafif ve kompakt yapısı taşınabilir olmasını mümkün kılmış. Bu sayede turnuva oyuncuları ve hali hazırda normal kullanıcılar için doyurucu bir kullanım imkanı sunuyor. Profiller arası geçişin birkaç tık uzağınızda olması canınızı sıkabilir ya da sayısal tuş takımına eliniz gidebilir ama klavyeye alıştıktan sonra kullanımının oldukça rahat olduğunu farkediyorsunuz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu