Oyuncu Aksesuarları

Logitech G500s

Logitech yıllardır kaliteli çevresel ürünleri ile kullanıcıların gönlünde taht kurmuş bir firma. Bu ününü genel olarak kaliteli klavye ve farelerine borçlu olan firma, meşhur G serisi, yani oyunculara yönelik olarak tasarladığı cihazlarını tekrar piyasaya çıkartıyor. Bu yeni dalga G serisine dahil cihazlardan biri de G500s model fare.

G500s, kablolu bir lazer fare. Tasarım olarak aslında Logitech’in yıllar önce piyasaya çıkarttığı G5 oyuncu faresinin iyice evrim geçirmiş hali. Hala G5’in tasarım özellikleri korunuyor. Örneğin ergonomik olarak ele aldığımızda aslında neredeyse hiç bir farkı yok. Daha önce G5 kullandıysanız, G500s’i elinize aldığınız anda o tanıdık şekli hissedeceksiniz. Sağlaklar için tasarlandığını da belirtelim, solak oyuncuların kullanması neredeyse imkansız.

Farenin başparmak ile yüzük ve küçük parmaklarınızın duracağı yerler sanki zımpara kağıdına benzer bir plastik materyal ile kaplanmış. Kesinlikle el kaydırmadığı gibi, ıslak veya terli elle kullanıldığında a herhangi bir kayma yapmıyor. Farenin geri kalan yüzeyi mat ve kaygan plastikten. Bu plastik yüzey su tutmuyor ve terleyen elinizin yapışmasını önlüyor. Üst yüzeyinde bulunan baskı şekiller bizim hoşumuza gitti. Tabi bunların yalnızca kozmetik olduğunu hatırlatalım, herhangi bir işlevleri yok.

Farenin üzerindeki düğmelere baktığımızda, sol, sağ ve artık Logitech ile özdeşleşmiş sonsuz kaydırma tekerleği zaten standart. Tekerlek dört yönlü, yani aşağı – yukarı kaydırma yapabildiğiniz gibi, sağ ve sola da kaydırma yapabiliyorsunuz. Bu tekerleğin sonsuz veya basamaklı kaydırma ayarı ise hemen tekerleğin ardında bulunan tuş ile yapılıyor.

G500s’in sol yanına baktığımızda, DPI ayarı için iki tuş göze çarpıyor. DPI ayarının hangi seviyede olduğu da, avuç içine yakın duran mavi ışıklı bir gösterge ile belirtilmiş. DPI ayarı üç basamaklı seviye sunuyor, ama hangi seviyede kaç DPI olmasını istediğinizi yazılım üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. 200 ile 8200 DPI arasında seçenekler sunan G500s, piyasada en yüksek DPI’ı sunan farelerden.

Başparmak kısmına baktığımızda ise üç adet tuş olduğunu görüyoruz. Bunlardan ikisi klasik ileri ve geri tuşları. Ortalarında bulunan tuşun ne yapacağı ise kullanıcıya bırakılmış. Logitech Gaming Software kullanılarak bu tuşa herhangi bir işlev atanabiliyor.

Farenin bütün tuşları programlanabiliyor ve farklı profiller olarak kaydedilebiliyor. Bunları tabi yazılım üzerinden yapıyorsunuz. Profilleri bilgisayarınızda tutabileceğiniz gibi, doğrudan farenin kendi belleğine de kaydedebilirsiniz. Böylece fareyi alıp başka bir bilgisayara taksanız bile profilleriniz yanınızda olur. Her oyun için ayrı profil berlileyebiliyorsunuz ve fare, hangi oyunda olduğunuzu otomatik algılayıp ilgili profili devreye sokuyor.

Farenin alt kısmına baktığımızda ise üç adet plastik ayak olduğunu görüyoruz. Bu plastik ayaklar çok kaygan oldukları için herhangi bir yüzeyde sorunsuzca çalışıyorlar. Bu malzemenin adı “politetrafluoroetilen”. Üç kere arka arkaya söyleyebilirsek Logitech’in ödül vermesi lazım… Biz bilinen adıyla teflon diyelim. Belki değiştirmek istersiniz diye, yerlerinden kolay çıkartılabilmeleri için kenarlarına birer de çentik konulmuş. Metal ayaklar ile değiştirmek isteyebilirsiniz.

Lazer optik okuyucu farenin alt kısmının ön taraflarında yer alıyor. Bazı oyuncular özellikle bu optik okuyucunun mümkün olduğunda farenin ortasında olmasını tercih ederler. Siz de böyleyseniz, G500s size göre bir fare olmayabilir.

Biraz aşağıda ise farenin içine fazladan ağırlık yerleştirmek için kullanılan bölümün açma düğmesini görüyoruz. Üzerinde 6 ağırlık için yeri olan küçük tepsi gibi bir parça farenin içinden çıkıyor. Yalnız dikkat edin, buradaki yayı biraz fazla güçlü yapmışlar, bu bahsettiğim çekmece resmen fırlayıp gidiyor. Sonra kaybetmeyin. Toplam 12 farklı ağırlık var. Bunların 6 tanesi 1,7 gram, 6 tanesi ise 4,5 gram. İsteğinize göre bunlardan en fazla altı tanesini fareye takabiliyorsunuz. Ne kadar ağırlık istediğinizin matematiği artık size kalmış.

G500s’in kablosu kumaş kaplı ve örülü. USB kablonun bu şekilde yapılmış olması yıpranmasını ve zamanla açılmasını önlüyor. Kablonun uzunluğu 2 metre olduğu için, bilgisayar kasanız uzakta olsa bile sorun çıkmıyor. Tabi dizüstü bilgisayarda kullanılacaksa ortalıkta biraz kalabalık yaratıyor.

Profesyonel oyuncular için bir farenin önemli özelliklerinden biri de raporlama hızıdır. Yani hareketlerinizi ne kadar hızlı bir şekilde bilgisayara aktarıyor; başka bir değişle, ne kadar gecikme yaratıyor. G500s’in maksimum raporlama hızı 1 milisaniye.

Yazılım
G500s, Logitech Gaming Software 84.8 tarafından destekleniyor. Yazılım üzerinden farenin her bir tuşunu farklı şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Tamamen görsel bir yazılım hazırlandığı için tuş atama işlemleri ve hangi tuşun ne işe yaradığını belirlemek oldukça kolay. Aynı zamanda hazırladığınız profillerin farenin kendi belleğine mi yoksa bilgisayara mı kaydedileceğini de yazılım üzerinden belirliyorsunuz. Bilgisayarınıza kaydetmenin bazı avantajları var. En büyüğü, yazılımın hangi oyunda olduğunuzu otomatik olarak belirlemesi ve mevzu bahis oyun için hazırladığınız profili otomatik olarak yüklemesi. Biz yazılımın görsellerini Mac versiyonu üzerinden aldık ama Windows versiyonunun hiç bir farkı yok, tıpa tıp aynı.

azılım bölümünde ilk yapmanız gereken, başparmak kısmında bulunan ve varsayılan olarak işlevsiz duran tuşa doğru düzgün bir işlev atamanız. Daha sonra da ayarlar alt menüsüne girerek Açı Kapama’yı kapatmanız. Böylece oyunlarda tam olarak istediğiniz fare hareketlerini yapabilirsiniz.

Teknik Özellikler:
Çözünürlük: 200 DPI – 8200 DPI
Görüntü işleme: 12 megapiksel/saniye
Hızlanma: 30 G
Hız: en fazla 4,19 metre/saniye
USB veri biçimi: 16 bit/eksen
USB rapor hızı: 1000 rapor/saniyeye kadar
Uyku modu: devre dışı
Dinamik sürtünme katsayısı: 09 μ (k)
Statik sürtünme katsayısı: 14 μ (s)
Ayarlama ağırlığı: 27 grama kadar
Düğmeler (Sol/Sağ): 20 milyon tıklama ömrü
Ayak ömrü: 250 kilometre

Kutu İçeriği:
Mouse
Ayarlanabilir ağırlık kartuşları
Ağırlık kutusu
Ağırlık ayarları ve kasa
Kullanıcı belgeleri

Sonuç
Neredeyse tarihin ötesinden geldiğini söyleyebileceğimiz G5 geleneğini sürdüren G500s, her ne kadar önceki nesiller ile olan tek farkı plastik malzemelerin farklılaşması ve lazer alıcının gelişimi gibi dursa da oldukça iyi bir fare. Fakat büyük boyutu herkese uygun olmayabilir. Özellikle bazı FPS oyuncuları kontrol etmesi daha kolay olduğu için küçük ve hafif fareleri tercih ediyorlar. G500s’in en ön plana çıkan özelliği, çok ergonomik olması. Bu da saatlerce fare tutan ellere ilaç gibi gelecektir.

Fiyat: 100 TL

Artılar:
– Çok yüksek sensör başarımı
– Rahat kullanım
– Çok iyi yazılım desteği

Eksiler:
– Teflon ayaklar çok kolay çiziliyor
– Gövde iriliği herkese göre değil
– Solaklara göre değil

Puan: 8/10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu