Lords of Football
Futbol oyunu dendiğinde aklınıza ne gelir? Olabildiğince gerçekçi bir oynanış ve görsellik değil mi? Peki ya FIFA, PES, Football Manager gibi oyunlar ne kadar gerçekçi? Gerçekçilikten kastım, bu işin resmi olan taraflarını göstermekse, maalesef bu tam olarak gerçekçilik değil. İşte Lords of Football, işin “gerçek” kısmına el atan ilginç bir menejerlik oyunu. Menejerlik mi dedim? Tanrıcılık olacaktı.
Futbol tanrısı
Lords of Football, ilginç bir tarza sahip olan bir oyun. Öncelikle oyuna başladığınızda nelerle karşılaşacağınızdan bahsedelim. Oyunda Avrupa’nın önde gelen futbol ülkelerinden İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya ve Almanya’nın 1 ve 2. liglerinden bir takım seçiyorsunuz. Maalesef aynı PES serisinin eski halinde olduğu gibi takımların isim lisansları alınmadığı için Chelsea yerine London Blues gibi takımlarla oynamak durumundayız. Buna rağmen seçtiğiniz takımın ismini, logosunu ve formasını kişiselleştirme şansımız var. Takımlardaki futbolcuların da gerçektekilerle herhangi bir benzerlikleri bulunmuyor.
Takımınızı seçtikten sonra karşınıza 3D bir şehir görüntüsü geliyor. Şehrin yarısı spor tesislerini barındırıyorken, geri kalan yarısında kumarhane, bar, radyo istasyonu, hayran kulübü ve disko gibi eğlence mekânları bulunuyor. Oyunun dengesi de haritada göründüğü gibi ilerliyor. Fakat sıramızdan şaşmayalım. Sezon gece-gündüz döngüsüyle ilerliyor. Gündüzleri oyuncularınızı çalıştırırken, geceleri ise onların morallerini üst seviyede tutmaya çalışmanız gerekiyor. Maç günlerinde ise taktik ve formasyon özelliklerini belirlemeniz yetiyor. Maç sırasında oyunculara bireysel emirler de verebiliyorsunuz.
Devamı diğer sayfada
>>>>>>>>>>>>>>>>
Futbolun diğer yüzü
Gündüzleri oyuncularınızı çalıştırabileceğiniz farklı aktiviteler bulunuyor. Örneğin vücutlarını forma sokmak için spor salonu, taktik ve teknik çalışma için futbol sahası, koşular yapmaları için sahanın etrafındaki parkur gibi çeşitli alanlar mevcut. Oyuncularınızı fare imleciyle toplayıp istediğiniz birine bırakarak onların çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Yoğun bir çalışma temposunun ardından resmi çalışma saatleri bittikten sonra, oyuncularınızın moral depolamaları için şehirdeki mekanlara gönderebiliyorsunuz. Her oyuncunun farklı bir karakteri bulunuyor. Bir oyuncu egosunu tatmin etmeye yönelik bir karakter sergilerken, diğer bir oyuncu ise çapkınlık peşinde koşabiliyor. Bu yüzden ilk oyuncuyu radyo istasyonuna veya takımın fan kulübüne göndermeniz gerekirken, diğerini şehrin barında kadınlarla oynaşmaya bırakmanız gerekebiliyor.
Tabi bu moral depolama olayını fazla kaçırmasalar iyi olur. Gece hayatını abartan futbolcular, maçlarda düşük performans gösteriyorlar. Böyle durumlarda olayı bağımlılık derecesine getirenleri, büyük sahaya yakın bir yerde bulunan küçük sahada cezalandırabiliyorsunuz.
FIFA’da, PES’te, Football Manager’da göremeyeceğiniz olaylar Lords of Football’da gelişebiliyor. Örneğin futbolcularınız arasında kavgalar çıkabiliyor. Ya da alkol bağımlısı olan oyuncunuzu terapiye gönderebiliyorsunuz.
Peki ne kadar iyi?
Lords of Football’un böylesine yenilikçi yüzüne rağmen oynayanı zorlayan yanları da yok değil. Örneğin geniş haritada oyuncuları kontrol etmek zor. Kimin nerede olduğuna kolaylıkla bakamıyorsunuz. Bir oyuncu grubuyla ilgilenirken, diğer bir gruba emir vermek pek de kolay değil. Menejerlikten daha çok bir RTS havası bulunuyor. Ancak arayüz tam olarak bir RTS havasında olmadığı için, oynanışta boşluklar ortaya çıkıyor.
Devamı diğer sayfada
>>>>>>>>>>>>>>>>
Farklı bir yaklaşım olarak Lords of Football’da mali konulara girmiyorsunuz. Transferleri kulüp yönetimi yapıyor ve elinizdekiyle yetinmek durumunda kalıyorsunuz. Tek yapabildiğiniz, belli karakteristiklere sahip olan oyuncular istemek. Yine de bu isteğinizin karşılanacağı meçhul oluyor. Bununla birlikte kulübün olanaklarını yükseltmek ve benzeri hareketler, parayla değil ulaşmanız gereken amaçları tamamlamakla mümkün oluyor.
Görsellik ne aşamada?
İtalyan geliştirici Geniaware, haliyle ne bir FIFA ne de bir PES yapabilmiş. Ancak animasyonlar ve görsellik tatmin edici seviyede. Özellikle futbolcuların futbol dışında yaptıkları işler sırasındaki hareketler başarılı olarak oyuna aktarılmış.
Şehir tasarımı oldukça güzel. Kumarhane, bar, radyo vb. yerler oldukça güzel tasarlanmış. Oyunun espritüel yapısını destekleyecek şekilde çeşitlilik sağlanmış.
Uzun lafın kısası Lords of Football, artık alıştığımız futbol ve menejerlik oyunlarını garip bir potada eritip, karşımıza daha önce hiç görmediğimiz tarzda bir oyun getiriyor. Her konuda başarılı olmadığını söylemeliyiz, ancak bunun gibi yenilikçi oyunları piyasada görmek, artık monotonlaşmış piyasayı da hareketlendireceğe benziyor.