Mario Strikers: Battle League Football inceleme
Mario Strikers Battle League, Mario ve arkadaşlarının maceralardan yorulup biraz da farklı sporlar ile ilgilenmek istediği durumlarda karşılaştığımız oyunların en yenisi. Daha önce tenis, golf, parti oyunları ve benzeri eğlencelere girişen ekip 15 yıl sonra, Daisy’yi geride bırakarak, futbol sahalarına iniyor.
Mario Strikers Battle League nasıl olmuş, oynaması eğlenceli bir oyun mu, yeni bir oyun olarak tam fiyattan satışa sunulacak kadar yeterli içeriğe sahip mi, kendi başınıza oynarken mi daha çok eğlenirsiniz yoksa arkadaşlarınızla oynarken mi gibi soruların cevaplarını incelememizde bulabilirsiniz.
Mario sahalara döndü: Mario Strikers: Battle League Football inceleme
Mükemmel Bir Gol Geliyor!
Öncelikle Mario Strikers Battle League’in hikayesine bir bakalım. Yok. Sonuçta Mario Tennis’in bile bir hikayesi vardı, bunda da Daisy niye yok diye açıklıyorlardır diye düşünüyorsanız, o düşünceleri bir tarafa bırakma zamanı. Oyunda karakterlerin birbirine meydan okuduğu, küçük diyaloglarla zenginleştirilmiş arcade modu tarzı şeyler bile yok. Futbol oynamaya geldik ve başka bir şeyin buna engel olmasına izin vermeyeceğiz.
Oyunumuz kendine has kurallara sahip bir futbol mücadelesi ve oyun modları da tamamen bu mücadele üzerine hazırlanmış. Mario ve arkadaşlarından oluşan karakterlerden beş tanesini seçerek takımınızı kuruyor, yapay zeka ya da gerçek oyunculardan oluşan rakiplere karşı kıran kırana bir mücadele vererek galip ayrılmaya çalışıyorsunuz. Maç sonucuna göre belli bir miktar para kazanıyor ve bu paraları oyuncuların gücünü etkileyen çeşitli eşyaları satın almak için kullanıyorsunuz.
Üst paragrafta anlattığım şeyler oyunun özü, bundan daha fazlası yok. Mario evreninden 10 farklı karakter var, bu karakterlerin her biri çok dikkate değer farklılıklar sunmayacak şekilde özelleştirilebiliyor. Tek başınıza oynamak istiyorsanız hızlı oyun veya turnuvalara giriyor, başkalarıyla oynamak için ise çevrimiçi mücadele veya toplam 8 arkadaşınızı bir araya getirip maç yapmak gibi seçenekler var.
Hızlı bir maç yapmak, turnuvalara katılmak ve online olarak oynamak dışında yapabileceğimiz tek şey karakterleri özelleştirmek ve bu bile kısıtlı bir özelleştirme. Aldığımız ekipmanlar karakterin yeteneklerinin bir kısmını alıp, diğer tarafa aktarma şeklinde çalışıyor. Herhangi bir karaktere alacağınız kask ile saldırı gücünü arttırıp pas kuvvetini azaltmak gibi değişiklikler yapabilir ve oyun stilinize uygun bir hale sokabilirsiniz. Güzel mi? Evet. Yeterli mi? Hayır.
Al da At Dercesine Paslar
Mario Strikers Battle League ilk görüşte çok fazla şey sunmuyor gibi gözükebilir, gerçekten de öyle. Fakat oyunun amacı bize bir futbol oyunu oynatmak ve oynanış o kadar iyi ki, diğer eksiklikleri görmezden gelmenizi sağlayabilir. Ben aşırı futbol hayranı değilim, hatta Tsubasa dışında çok fazla futbol oyunu oynadığım bile söylenmez. Peki bu oyun beni kendine çekebildi mi? Kesinlikle!
Serinin daha önce çıkan oyunlarını oynamadım, bu yüzden eski oyunlarla karşılaştırma gibi bir şansım yok. Daha hızlı, kurallar konusunda biraz daha esnek futbol maçları yapıyoruz. Her birinin kendine has güçlü yanları ve zayıflıkları bulunan karakterlerden 5 tanesini seçip takımımızı kuruyor ve skor elde etmeye çalışıyoruz.
Oyunu oynarken aklıma normal bir futbol oyunundan çok, bizim Goal 3 olarak bildiğimiz “Kunio-kun no Nekketsu Soccer League” geldi. Oyunculara faul yapmak serbest, karakterlerin kendine has özel vuruşları var ve oldukça hızlı bir şekilde eğlenceli mücadeleler yapabiliyoruz. Arada sahaya düşen eşyaları alıp rakibin kafasına atmak gibi aksiyonlara da girişebiliyoruz.
Tutorial kısmı oyunu rahatça oynayabilmek için gereken tüm bilgiyi veriyor, zaten oldukça basit bir yapısı var. Sahada rakip oyuncuları geçip karşı kaleye gol atmak için neredeyse her türlü taktiği denemek serbest. Rakibi yere devirebilir, oyuncular arasında paslaşarak kaleye kadar gidebilir, seyircilerin attığı eşyaları kullanarak alanı temizleyebilir ya da yanınızda bir rakip yoksa süper şut çekmek için hazırlanabilirsiniz.
Oyun içinde yaptığınız her hareketin bir avantajı ve karşılığı olacağını unutmayın. Topa sahip olmayan rakibi devirmek serbest ama seyirciler bu duruma sinirlenip sahaya yalnızca rakibin kullanabileceği eşyalar atabilir. Ya da yaptığınız saldırıdan başarılı bir şekilde kaçan rakip kısa süreliğine hız kazanabilir. Ama rakibi duvara ittirmeyi başarırsanız elektrikli tellere takılıp bir süre devre dışı da kalabilir.
Zaman zaman sahaya düşen parlak küre sayesinde “Hyper Strike” isimli süper şutları atmak mümkün. Bu şutlar kaleye girdiğinde 2 gol puanı sayılıyor. Problem ise bu şutların hazırlanmasının nispeten uzun sürmesi ve doğru basamazsanız kalecinin savunmasının çok daha rahat olması. Her karakterin ayrı ve çok güzel gözüken bir animasyon ile çektiği Hyper Strike oyunun gidişatını değiştirebilecek kadar güçlü. Tabi şutu çekene kadar tekmeyi yemediğinizi düşünürsek.
Oyun stilinize göre oyuncu seçmeniz ve güçlü yanlarını öne çıkaracak şekilde oynamanız önemli. Örneğin takımınızda Bowser varsa şut çekmesi için pasları ona yönlendiriyorsunuz. Daha isabetli Hyper Strike kullanımı için tekniği yüksek bir karakter ile kullanmak gerekiyor. Karakterlere giydirdiğiniz ekipmanlar ile bunları bir miktar düzenlemek de mümkün.
Vurursa Gol Olur! Vuruyor ve Out!
Mario Strikers Battle League görsel olarak çok iyi bir iş çıkarıyor. Sahalar, karakter modelleri, animasyonlar, süper şutlar ile giren ara sahneler harika. Oyunda sadece beş tane stadyum olmasına rağmen takımların yarı sahası, kendi seçtikleri stadyuma ait oluyor ve bu hoş bir görüntü ortaya çıkarıyor.
Görsel olarak başarılı olan oyun, performans açısından da geçer not alıyor. Hem elde hem de dock ile ekrana bağlı olarak akıcı bir oyun tecrübesi yaşamayı başardım. 8 kişi aynı anda oynarken biraz ağırlaşmasını beklemiştim ama, el modunda bile sıkıntı yaşatmadı.
Oyunun müzikleri gayet iyi, sıkmayan temalar var ve konsepte uygun bir şekilde sunulmuşlar. Yine de oyundaki karakterlerin tema müziklerinin farklı yorumlanmış sürümleri de olsa güzel olabilirdi.
Normalde eksileri tek bir yerde toplardım ama inceleme boyunca çoğuna değindim. Oyunun en büyük problemi içeriğin az olması. Oynanış ne kadar eğlenceli olursa olsun, karakter sayısı, saha sayısı, oyun modları ve gerçekleştirebileceğimiz özelleştirmeler çok kısıtlı. Sanki bir mobil oyun oynuyorum da “diğer özellikleri açmak için şu kadar ödeyin” diyecek gibi hissediyorum.
Özelleştirmelerin kısıtlı olması online oyunda hep aynı karakterlerden oluşan takımlar ile karşılaşmamıza da sebep olabiliyor. Daha önce bu kadar kısıtlı bir içerik ile çıkan herhangi bir Mario oyunu görmemiştim. İlerleyen dönemlerde ücretsiz güncellemeler ile yeni karakter ve sahaların ekleneceği söyleniyor ama şu an alacağınız içerik oldukça kısıtlı.
Sonuç
Mario Strikers Battle League çok başarılı maç deneyimi sunan, eğlenceli bir oyun. Çevrenizdeki insanları toplayıp aynı anda 8 kişiye kadar maç yapmak, internet üzerinden farklı oyuncularla mücadele etmek çok keyifli. Bazen iki maç atıp çıkayım diye girdiğiniz online kısmında saatlerce vakit harcayabilirsiniz. Ama asıl sorun oyunun içerik açısından kıt olması.
Yalnızca 10 karakter ve 5 stadyumdan oluşan içeriği, büyükmüş gibi gözüken ama çok da detaylı olmayan özelleştirme sistemi, tek başınıza oynamak istiyorsanız yapabileceğiniz şeylerin çok az olması gibi problemler sizi rahatsız etmiyorsa, Nintendo Store’da 60 dolara satılan Mario Strikers Battle League sizin için ideal.
Ülkemizdeki döviz kurunu da hesaba katarsak, oyunun sunduğu içeriğin ödeyeceğiniz miktara oranı oldukça az, bunu unutmayın. Üstelik oyunu online oynamayı düşünmüyorsanız, Nintendo Online üyeliğiniz ya da beraber oynayacak arkadaşlarınız yoksa, oyunun neredeyse bütün eğlenceli kısmını kaçıracaksınız. Yine de futbol sevmeyen arkadaşlarınızı bile çekebilecek kadar eğlenceli bir oyun olduğu gerçek. Belki ilerleyen dönemlerde, daha fazla içerik oyuna eklendiğinde kaçırılmaması gereken bir parti oyunu haline gelebilir.