Oyun İncelemeleri

Marvel vs Capcom: Infinite

Marvel ve Capcom tarihte  bir çok kere bir araya geldi. Dövüş oyunu tarihinin en bilinen serilerinden olan Marvel vs Capcom, yeni oyunu ile bir kez daha karşımıza çıkıyor. Birlikteliğinin 25. yılını kutlayan Marvel vs Capcom, Bu süreçte birden fazla marka ismini taşıyan oyunlar çıkardı. Marvel’ın 90’ların ortalarında artan popülaritesinden sonra bir çok insan Marvel vs Capcom dövüş oyunları ile oyun dünyasına adımını atmıştır. Basit kombo sistemi ve görsel olarak zengin özel güçler ile de yeni oyunculara rastgele tuşlara basarak iyi vakit geçirtmiştir.

Marvel vs Capcom: Infinite, iki evreni muhteşem bir şekilde bir araya getiriyor. Bir araya derken gerçekten birleştiriyor. Iron Man ve Hank  Pym’in yarattıklarına pişman oldukları Ultron, Capcom’un kötülerinden Sigma ile bir araya gelerek Ultron Sigma karakterini oluşturuyor. Oyunun yayınlanan videolarını izlediyseniz de “Birleşme” diye bir sözcük duymuş olabilirsiniz. Bu birleşme Capcom ve Marvel evrenindeki ikonik yerleri birbiri ile birleştiriyor. Ultron Sigma’nın, Reality Stone ve Space Stone’u kullanarak bir araya getirdiği bu evrenler, birbirine güzel bir şekilde adapte oluyor. Avengers Tower’ı barındıran New Your, Metro City ile birleşerek New Metro City’i ortaya çıkarıyor. Iron Man’in düşmanları hapsetmek için kullandığı ve Dormammu’nun yarattığı Dark Dimension, Capcom’un Darkstalkers oyununda bulunan Kingdom ile birleşip, Dark Kingdom’ı  ortaya çıkarıyor.

Ulron Sigma’nın iki Infinity Stone’u ele geçirmesi ile de muhteşem bir güç kazanıyor. Birbirleri ile güzel bir şekilde anlaşan kahramanların yanı sıra, kötü adamlar da bir takım şeklinde çalışıyor. Hikaye modunda zaten aralarındaki bağları ayrıntılı bir şekilde işliyoruz. Dövüş sistemi eski oyunlara göre daha basitleştirilmiş. Oyunu hiç oynamamış olan biri ve dövüş oyunları ile arası olmayan biri kolayca adapte olabilir ve görsel açıdan zengin komboları yapabilir. Bir kaç Infiniy Stone hariç diğer Stone’lar dövüşe pek de etki etmiyor. Infinity Stone’ların iki farklı özelliği bulunmakta ve bir tanesini sürekli kullanabiliyoruz.Infinity Stone’lardan kısaca bahsetmek gerekirse:

Power Stone: Rakibi sert bir darbe ile fırlatabiliyoruz. Özel güçte ise saldırı gücümüz gözle görülebilir bir şekilde artıyor.
Mind Stone: Rakibi kısa bir süreliğine hapsedebiliyoruz. Özel güçte ise karakterimizin saldırılarını kopyalayan bir klon çıkartıyor.
Soul Stone: Belirli hasar yedikten sonra rakibe saldırarak canımızı doldurabiliyoruz. Özel güçte ise ölen takım arkadaşımızı düşük bir sağlık puanı ile hayata geri getirebiliyoruz.
Time Stone: Rakibin arkasına hızlı bir şekilde ışınlanabiliyoruz. Özel güçte ise karakterin hızını artırabiliyoruz.
Space Stone : Rakibe küçük bir orb göndererek hasar verebiliyorsunuz. Özel güçte ise rakibi Teseract’a benzeyen bir küpün içine hapsederek hareket kabiliyetini düşüyoruz.
Reality Stone: Bu taşı kullandığınız zaman, oluşan füze benzeri parçalar rakibe yavaşça gidip hasar veriyor. Özel güçte ise üç adet element olan elektrik buz ve ateşi rastgele kullanarak rakibe hasar verebiliyoruz.

Bu da demek oluyor ki Hulk gibi yavaş kalan bir karakteri, Time Stone kullanarak hızlandırabilirsiniz ya da Arthur gibi hasarı düşük ama hızlı olan bir karakteri Power Stone ile güçlendirebilirsiniz. Oynaması çok keyifli olan Infinity Stone’lar doğru kullanılırsa size yardımcı olabilir. Saldırılarınız taşı hızlı bir şekilde aktif edemese de aldığınız hasar hızlı bir şekilde dolduruyor.

Oyunda Marvel ve Capcom olarak toplam 30 karakter bulunmakta, Capcom’un farklı oyunlarından oluşan kadrosunda Jedah, Kerrigan, Dante, Nemesis, Arthur ve Ryu gibi karakterleri görmek mümkün. Her karakterin oyunlarda bulunan yetenekleri göz önünde bulundurularak yapıldığı gerçekten çok belli. Özellikle Dante ile oynarken, Devil May Cry oynuyormuş gibi hissettim. Marvel tarafında ise Iron Man, Captain America gibi kemik karakterlerin yanında Dormammu, Ultron ve Thanos gibi kötü adamları da görmek mümkün. Zaten Infinity Stone’un olduğu yerde bitiveriyor Thanos. Oyunun kapağında bulunan ve ana kötü olan Ultron Sigma, oyunda oynanabilir değil. Ancak, Sigma ile birleşmemiş hali Ultron olarak oynanabilir durumda. Sigma nerede bir haber yok tabi.


Oyunda, bir çok çevrimiçi ve çevrimdışı mod bulunduruyor. Bunların içerisine çevrimdışı modlardan 2V2 ve Arcade mod da bulunuyor. 2v2 daha çok yanınızda bulunanlar ile oynayabileceğiniz bir mod. Ancak, Arcade mod çevrimdışı olmasına rağmen en beğendiğim modlardan olabilir. Mortal Kombat’ta bulunan merdiven sistemi ile benzerlik gösteren bu mod, seçtiğiniz takım ile yenilene kadar ilerlemenizi sağlıyor. Her seviyede zorlaşan bu dövüşler, yenildiğiniz zaman başa dönmenize sebep oluyor. Zaten işin eğlencesi orada. Bir başka çevrimdışı mod olan Mission ise bize tüm karakterler ile on seviyeden oluşan bir meydan okuma hazırlıyor. Burada tüm karakterleriniz ile sınırlarınızı zorlayabilirsiniz.

Çevrimiçi modlarda ise dört adet mod bulunuyor. Bunlar Ranked Match, Casual Martch, Beginners League ve Lobby. Ranked Match’lerde çevrimiçi oyuncular ile seviye atlamak için rekabet edebilirsiniz. “Ben eğlenmek istiyorum” diyorsanız da sizi Casual Match’lerde görmek isteriz. Beginner League, Birden çok oyuncunun bir havuzda toplanıp birbirleri ile lig tarzı maç yapmaları. Lobby’de ise kendiniz maç oluşturabilir veya başkalarının oluşturduğu maçlara katılabilirsiniz.

Unreal Engine ile geliştirilen oyun, grafik bakımından çok zengin, Zaten iki evrenin birleşmesi sonucu oluşan güzel manzaralar, etkileyici karakter animasyonları ile birleşiyor. Ultron ile oynarken, lazerinden çıkan parçacıkları bile detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Oyun PlayStation 4’de yüksek animasyonlu kombolarda bazen FPS düşüşü yaşayabiliyor. Ancak, bu sıkıntı güncellemeler ile giderilebilecek türden.

Sonuç olarak, Marvel vs Capcom, dövüş oyunu meraklılarına ve yeni başlayanlara tavsiye edeceğim bir oyun. Başarılı grafikleri, kolay oynanışı ve karakter uyumu ile de uzun bir süre oynanacağını söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu